Yunus Emre Kız Kur’an Kursu on binlerce üniversite ve orta öğretim öğrencisinin olduğu Bosna Hersek mahallesinin merkezi sayılabilecek bir noktasında eğitimini sürdürüyor. Yunus Emre Kız Kur’an Kursu fiziki ve sosyal imkanları ile de adından söz ettiriyor. Yunus Emre Kız Kur’an Kursu Yöneticisi Ayşegül Çöklü kursları hakkında bilgi verdi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Aslen Isparta’lı olup 25 yıldır Konya’da yaşamaktayım. İlahiyat ön lisans mezunuyum. Hafızlık eğitimimi Konya Fuat Binici Kız Kur’an Kursu’nda Ahmet Özketen Hocamdan aldım. Hafızlık sağlamamı da Hasan Hüseyin Varol Hocamda yaptım. Aynı zamanda Tashihi Huruf derslerini de aynı hocamda tamamladım ve icazet belgemi aldım. 2005 yılında fahri öğretici olarak göreve başladım ve Konya Merkez İlçe Müftülükleri ile Hadim ve Çumra İlçe Müftülüklerinde görev yaptım. 2016 yılından itibaren öğretici, 2020 yılı Kasım ayından itibaren de yönetici olarak Yunus Emre Kız Kur’an Kursu’nda görev yapmaktayım Evliyim ve 1 erkek, 2 kız çocuğum var.

Kursunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Yunus Emre Kız Kur’an Kursumuz Türkiye’deki klasik Kur’an kurslarına göre farklı bir anlayış ile 13 Haziran 2014 de eğitime başlamıştır. 3 bin 250 metrekare alana sahip geniş bir arazi üzerine modern bir planlama ile kaliteden ödün vermeden inşa edilmiştir. Burası sadece bir Kur’an Kursu değil, 5 katta toplam 6 bin 300 metrekare kapalı kullanım alanı içerisinde çeşitli donatılara sahip bir yaşam merkezidir. Kurs binamızda büyükler ve çocuklar için olmak üzere 2 adet yüzme havuzu, sauna, hamam, spor ve fitness salonu gibi sosyal imkânlar mevcuttur. Kurs binamızın planlaması ve yapımı aşamasında; çocuklarımızın sıkılmadan, severek, huzurlu bir ortamda eğitim ve öğretim görmelerini amaçladık. Kız Kur’an Kursumuz 224 ü yatılı olmak üzere toplam 550 öğrenci kapasitelidir. Kurs binamızda 5 adeti 4-6 yaş grubu için tefriş edilmiş 26 adet derslik, 34 adet yatakhane, revir, yemekhane, öğretmenler odası, toplantı odası, kütüphane ve idare odaları mevcuttur. Ayrıca 200 metrekare mescit ile hafızların çalışma yaptığı 400 m2lik geniş bir alana sahiptir. 380 koltuklu konferans salonu da öğrencilerimizin ve halkımızın eğitimine tahsis edilmiştir.

Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Açıldığı günden bugüne kursumuz da kış aylarında yıllık ortalama 300 civarı, yaz aylarında yaz dönemi öğrencilerin de dahil olması ile 500 civarı öğrenci eğitim görmektedir. Eskiden 7’den 70’e diye bir tabir vardı, içinde bulunduğumuz sene itibari ile kursumuzda bu tabiri değiştirdik ve 4-6 yaş grubu eğitimi ile birlikte kursumuz 4 yaştan 70’e kadar herkese hizmet verilen bir eğitim yuvası haline gelmiştir. Açıldığı günden bu yana 40 tanesi son 3 yılda olmak üzere 100 ‘ün üzerinde hafız mezun olmuştur. An itibari ile de 86 öğrenci hafızlık eğitimine devam etmektedir. Kursumuz aynı zamanda İHO projesi kapsamında Abdül Ezel Paşa İmam Hatip Ortaokulu ile proje okulu olarak çalışmaktadır. Bu projede yer alan öğrenciler hem hafızlık eğitimlerine hem de okullarına devam etmektedir. Kursumuz her ne kadar hafızlık eğitimi üzerine yoğunlaşmış ise de günümüz itibari ile 7 tane hafızlık sınıfı, 3 tane İHO proje hafızlık sınıfı, 1 tane hafızlık sağlama sınıfı, 3 tane yüzüne eğitim sınıfı, 3 tane İlköğretim 4. Sınıf grubu, 4 tane 4-6 yaş eğitim grubu, 1 tane bayan yüzüne sınıfı, 1 tane de yabancı uyruklu öğrenciler sınıfı olmak üzere toplam da yaklaşık 300 talebeye 26 eğitici, 6 belletmen ve 8 personel ile hizmet vermektedir.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Hafızlık eğitiminde çeşitli metotlar mevcut olup kursumuzda ülkemiz genelinde kullanılan bir metotla hafızlık eğitimini vermekteyiz. Öncelikle hafızlık eğitimi alacak öğrencilerimize Kur’an eğitimi sıfır gibi kabul edilerek yüzüne okuma eğitimine başlıyoruz. Bu aşamada önceliğimiz mahreçlerin düzgün çıkarılması, harflerin ve sıfatların düzgün telaffuz edilmesi olup aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’i okumanın da serileştirilmesidir. Düzgün ve seri okuma yakalanınca öğrenci bu aşamayı geçmiş olup hafızlık eğitimine başlıyor ve ilk önce namaz surelerinden başlayarak 30. Cüz ezberleniyor. Bu sayede öğrencinin ezberleme kabiliyeti ölçülüyor. Aynı anda yüzüne eğitim de devam ediyor tabi ki. Her şey tamam olduğunda çocuklarımız hafızlık eğitimine adım atıyor ve 1. Cüzün son sayfasından başlayarak sırası ile her cüzün son sayfasını ezberliyor. Bu şekilde her cüzün son sayfası ezberlendiğinde 1. Dönüş tamamlanmış oluyor. Sonrasında 1. Cüzün son iki sayfası ezbere ders veriliyor. Bu ezberde daha önce ezberlediği son sayfa has, yeni ezberleyeceği sayfa ham sayfası oluyor ve bu şekilde her derste 1’er sayfa eklenerek devam ediyor ve son cüze varıldığında tekraren başa dönerek ezber sayfası 1 artırılıyor. Toplamda her cüzde 20 sayfa olduğu için 20 dönüş yapılıyor. Bu 20 dönüş tamamlandığında bu sefer Kur’an-ı Kerim öğrencinin kabiliyetine göre ortalama 5 sefer hatim edilerek hafızlık sağlaması yapılıyor ve öğrenci eğitimini tamamlamış ve hafızlık sınavına girmeye hak kazanmış oluyor.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Her ne kadar pandemi nedeni ile çocuklarımızı sağlığı da düşünülerek son 2 yıldır aktif olarak kullanılmamakla beraber kurs binamızda birçok sosyal donatı mevcut olup öğrencilerimiz bu imkanlardan öğreticileri kontrolünde faydalanabilmektedir. Kursumuzda yüzme eğitmeni mevcut olup her öğrencimiz en az haftada 1 gün yüzme eğitimi almaktadır. Ayrıca eğitim programlarımız müsait olduğu sürece öğrencilerimiz için il genelinde bulunan sosyal mekanlara geziler düzenlenmekte, kamp ve izcilik faaliyetleri ile büyükşehir ve ilçe belediyemiz aktivitelerine katılım sağlanmakta, görsel sanat gösterilerine iştirak edilmektedir. Aslında bizim hafızlık öğrencilerinin en büyük ve zevk aldıkları sosyal aktivite bir hafızlık adeti olan hafız ıslatmasıdır. Bu da şöyle oluyor ki 20. Dönüşü tamamlayan hafız öğrenci son sayfasını bitirdiğinde tüm arkadaşları bu hafızımızı yaz demeden, kış demeden baştan aşağıya hortumlarla, kovalarla ıslatırlar. Bunun nedeni de hafızımızın hafızlığı su gibi berrak, saf ve akıcı olsun niyetidir. Her hafızın hayali budur.

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

Kursumuzun en büyük başarısı hafız mezun etmektir. Bunun yanında il geneli Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma etkinliğinde Konya 2. liğimiz, İl geneli resim yarışmasında Konya 1. liğimiz, 41 hadis ezberleme etkinliğinde ödüllerimiz bulunmaktadır.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Kur’an-ı Kerim ruhun ikiz kardeşidir. Aynı zamanda şifadır. Kur’an harfleri nurlarla kaplıdır. İnsan onu okudukça nurlar ortaya çıkar ve insanı o nurlar kuşatır. Kur’an onun etine ve kanına işler. Yani Kur’an’ın feyzi ile nurlanır. “Kur’an’ı biz indirdik. Onu koruyacak olan da bizi. “(Hicr Suresi, 9. Ayet-i Kerime) buyuran Rabbimiz, 14 asırdır Kur’an’ın tek harfine dahi dokunulmasına müsaade etmemiştir. Kur’an’ı muhafaza etmek, Rabbimizin vaadi olmakla beraber, kullarına verdiği sorumluluk gereği hafız olmak veya hafız yetiştirmek Müslümanlar üzerine farz-ı kifayedir. Kur’an’ın tahrif edilmeden yayılıp yaygınlaşmasında ve bugünlere gelmesinde hafızların büyük rolü vardır. Kur’an’ın eşsiz sedasının ve manasının nesillerden nesillere aktarılmasında büyük emeği olan hafızlar bir anlamda Kur’an’ın hamisidirler. Bu yüzden hafızlar yaşayan ve yürüyen Kur’an olarak nitelendirilmişlerdir. Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesselâm’den günümüze 1400 yıldır hem ülkemizde hem de birçok İslam ülkesinde hafızlık müessesi yaygın bir şekilde devam etmektedir. Peygamber Efendimiz Sallahü Aleyhi Vesselâm Kur’an-ı Kerim’in sahih okunmasına, ezberlenmesine ve anlaşılıp hayata tatbik edilmesine büyük önem vermiş olup Kur’an-ı Kerim’in öğrenilmesini-öğretilmesini ve ezberleyerek hafız olunmasını birçok vesile ile teşvik ettiğini biliyoruz. Uhud Şehitleri defnedilirken en fazla ayet bileni en önce kabre koyması, Sahabe-i Kiram’ı başka memleketlere İslam’ı tebliğ için görevlendirirken veya vali tayin ederken hafız olan sahabelere öncelik vermesi gibi pek çok uygulaması bulunmaktadır.

Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Ülkemizde son yıllarda Hafızlık eğitimine verilen önem ve buna bağlı olarak da talep gözle görünür şekilde artmıştır. Bunda örgün eğitimle hafızlık eğitiminin birlikte yürütüldüğü İHO Proje uygulamasının da önemi büyüktür. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verilerine göre 2021 yılında 11.773 kişi hafızlık eğitimini tamamlayarak icazet almıştır ve 2022 yılı ocak ayı itibari ile yaklaşık 77.000 öğrenci hafızlık eğitimine devam etmektedir. İlimiz de ise Kur’an eğitimi ve hafızlık eğitimi halkımızın sosyal yapı itibari ile ülke geneline göre çoğu ile göre yüksek talep görmektedir. Bu konuda halkımız gayet bilinçli ve isteklidir. Ayrıca İHO Projesi kapsamında hafızlık eğitimi örgün eğitimle eşgüdümlü devam ettiği için yıl kaybı olmayacağından dolayı veliler tarafından tercih edilme olasılığı artmaktadır. İlimiz genelinde öğrenci kapasitesi İstanbul ve Ankara gibi nüfusu yoğun illerden sonra gelmekte olup Diyanet İşleri Başkanlığı ve İl-İlçe Müftülük çalışanlarımızın da gayretleri ile il başarımız yüksektir.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

YARIN: Abdülezel Paşa İmam Hatip Ortaokulu

Editör: TE Bilişim