Bu ay bize şifa olsun 11 Ayın sultanını ramazan ayını evlerimize misafir ediyoruz. Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Oruç tutma, hem manevi hem de nefsimizi kontrol ederek sağlıklı beslenmeyi öğretiyor. Ramazan da beslenme vücuttaki toksinlerden arınmamıza yardımcı oluyor.

SAHURDA BESLENME DE ÖNEMLİ NOKTALARI ŞU ŞEKİLDE SIRALAYABİLİRİZ

Sahura gereken zamanı ayırın. Sahura kalkmayı asla ihmal etmeyin. Sahur yemeğini doyurucu, besleyici ve su oranı yüksek besinlerle oluşturun. Sahuru proteinli ve lifli gıdalar açısından zengin tüketin. Yumurta, kefir, peynir, süt, yoğurt gibi proteini yüksek bir öğün sizi gün boyu tok tutacaktır. Sahur da posa alımınızı artırmak için bol domates, salatalık, yeşillik, kuru kayısı, kuru erik, hurma, kuru incir ve su içeriği yüksek taze meyveler tüketebilirsiniz. Tuzlu besinler kullanmamaya dikkat edin. Oruç sonrası sahura kadar bol su tüketin. Asitli içeceklerden sakının. Sahur da kızartma, kavurma gibi besinler tüketmemeye az yağlı besinler tüketmeyi tercih edin. Yemekten ziyade kahvaltı yapmaya özen gösterin.

Sahurda tüketmek için tok tutucu besinler şu şekildedir. Yumurta, tok tutucu özelliğiyle birlikte anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. Yoğurt, Ramazan da öğün sayısı azaldığı için sindirim sisteminde birçok rahatsızlıkla karşılayabileceklere, probiyotik yoğurt tüketmelerini ısrarla tavsiye ediyorum. Meyveler, İftar saatleri geç vakitte olunca ara öğün yapma fırsatları da azalabiliyor. Ama elinizden geldiği sürece yemek sonrası yapılacak ara öğünler ve sahur da tüketeceğiniz meyve çok önemli. Yağlı tohumlar olarak ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar içeriklerinde faydalı yağ asitleri ve tok tutucu özelliklerine sahiptir.

İFTARDA BESLENME

Orucunuzu 1 bardak suyla açtıktan sonra 1 hurma yiyin ki kan şekerinizi düzenlesin. Başlangıçta çorbanızı eksik etmeyin. Az yağlı besinler, bol yeşillikli salatalar, sebzeler tüketin. Akşam yemeğine çok fazla yük bindirmeyin. Ana yemek olarak balık, zeytinyağlı sebze yemekleri, kurubaklağiller, kırmızı et, beyaz et tercihlerinizden yana olsun. Tüm besin gruplarından, yemeniz gerekir. İftar da hafif yenmelidir. Tatlı tercihlerimizi sütlü tatlılardan yana kullanılırken, yemekten 2 saat sonra tüketin. Salçalı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Sıcak pide yemeyin. Meyveyi ihmal etmeyin.

Meyveyi hemen yemek sonrasında değil, en erken 1 saat sonra yiyin. Dolu mideye meyvenin yenmesi lifli yapısı nedeniyle hazımsızlığa neden olabiliyor. Ayrıca iftar da yükselen kan şekerini daha da yükseltiyor. Su içmeyi iftar ve sahur arasına yayın. Çay ve kahveyi çok içmeyin. Çay ve kahve vücuttan su atılmasına neden oluyor. Ramazan da 1 gün içinde totalde 2-3 bardak açık çay+ 1 fincan kahveden fazlasını tüketmemelisiniz. Çay ve kahve yerine susuzluğunuzu gidermek için ayran, şekersiz komposto, şekersiz hoşaf, maden suyu, yeşil çay, ıhlamur ve rezene çayı içebilirsiniz. Ayrıcı sindirimi kolaylaştırmak için yeşil çay, nane, papatya çayları tercih edebilirisiniz. İftar dan bir saat sonra yapılacak yürüyüşün sindirime son derece yarar sağlar. Yürüyüş aynı zamanda yavaşlayan metabolizmayı da hızlandıracaktır.

Kişi Beslenme değişikliği nedeniyle sindirim sisteminde birçok rahatsızlıklarla karşılaşabiliyor. Onun için oruç tutarken beslenmemize dikkat etmeniz gerekiyor. Ramazan da yaşam şekli tamamıyla değişiyor. Beslenme, uyku su tüketimi tamamıyla farklı şeklide ilerliyor.

Bize şifa gibi gelecek ramazan ayında SAĞLICAKLA KALIN…