Ramazan ayı tüm İslam alemine hayırlar getirsin. Şükür kavuşturana. Günlerdir yaralanan kalpler Ramazan ayının şefkatiyle yumuşasın. Binlerce vatandaşımız uyudular ve uyanamadılar. Bugüne kavuşamadılar. Cennet mekanları olsun.

Sabretmeyi, Allah’a koşulsuz şükür edebilmeyi, aç insanın, susuz insanın halinden anlamayı, nimeti paylaşmayı, azla yetinmeyi öğretir. Ramazan ayı duaları da genellikle şükrü merkeze alarak edilir.

Ramazan kelimesi temizlenmek ve yanmak anlamlarını taşır. Oruç tutan kişi kötü düşüncelerden temizlenir, bedeni ve ruhu günahlardan arınır. İman aşkı ile yanar ve daha olgun hale gelir.

Ramazan ayı, bağışlayıcı bir aydır. İslam dininin 5 temel esaslarından biri olan oruç tutmak bu ay içinde gerçekleşir. Oruç tutan kişi, Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır.

Bu ayın önemlerinden biri de birleştirici ve barıştırıcı olmasıdır. Ramazan ayında kimse birbirine dargın kalamaz. Kötü sözler insanlardan uzaklaşır, yemekler paylaşılır aynı sofrada buluşulur. Her insan aynı ekmeğin başında buluşur ve birlik duygusu pekiştirilir.

Ramazan ayının birleştirici ve barıştırıcı ortamında çetin geçecek bir seçime gidiyoruz. Ülkemizin gelecek yıllarda kaderini ve yolunu çizecek bu seçimde vatandaş olarak hepimize önemli görevler düşüyor. Seçmen seçici olmalı, iyi düşünüp en doğru kararı verdiğinden emin olmalı. Çünkü dünya artık değişti. Toplumların yaşam koşulları, ihtiyaçlar standartlar çok değişti. Her konuyu detaylıca düşünüp gelecekte bize, tüm topluma sağlanacak yaşam koşullarının nasıl olacağını ve beklentilerimizi iyi değerlendirelim.

Çoklu seslere mi yöneleceğiz yoksa tek çıkan seslere mi yöneleceğiz bakalım. Özgürlükler ve demokrasi herkesin birincil önceliği olsa da aslında yaşam koşullarını en iyi duruma getirmek ve ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmamak en büyük istek olarak karşımıza çıkıyor.

Toplum çoktan ayrıştı. Her kafadan ayrı ses çıkıyor. Üstelik asrın felaketiyle boğuşurken, bu felaketin izleri silinememişken her an kopmaya hazır sazın telleri gerilmişken, seçim sonucuna dair kimse doğru tahminde bulunamıyor diye düşünüyorum. Zor bir seçim dönemi ve zaman gittikçe daralıyor. Daha önceki seçimlerden çok fazla yönüyle ayrışan bir seçim dönemine de şahitlik ediyoruz. Seçim dönemlerinde meydanlarda parti liderlerinin vaatleri havada uçuşur, hatta ütopik açıklamalara karşı da kafanızda soru işaretleri oluşurdu. Bugün yaşananlar hiç öyle değil. Bu arada unutmadan hemen belirtelim emekli maaşlarına yapılan zamlar da emeklileri sevindirmedi değil. Fakat tabandan pirim ödeyen, pirim gün sayısı fazla olanla 3600 günden emekli olanın maaşının aynı olması kabul edilebilir bir durum değil. Yüksek pirim ödeyip 9 bin günden emekli olanların bu denklikte bırakılması haksızlık olacaktır. Umalım ki bu yanlışlar da en kısa zamanda çözüme kavuşturulsun. Ancak maaşlara yapılan zamlar fırsatçıların mutlaka iştahını kabartacak, özellikle gıda enflasyonunu yükseltmek için ellerinden geleni yapacaklar.

Öte yandan konut fiyatlarında aşırı yükselmenin, kiraların akıl almaz boyutlara ulaşmasının bir türlü önüne geçilemedi. Her ne olursa olsun toplumun gelirleri dikkate alındığında eskiden olduğu gibi artık ev sahibi olmak o kadar kolay olmayacak. Çünkü kiralarını ödemekte zorlanan vatandaşın bir de konut edinmek için bütçe oluşturması oldukça zor.

Savunma sanayide gelinen nokta sevindirici. Ancak tarımsal kalkınmanın yolu bir an önce açılıp, üretimin boyutları büyümezse daha çok enflasyonla savaşmaya devam ederiz. Her geçen gün sayıları artan üniversitelerden mezun olan gençlerin işsizliğine son verecek adımlar üretimin yolunun açılmasıyla karşılığını bulacaktır. Son dönemde öğretmen atamalarında ve Sağlık Bakanlığı’na alınacak elemanların sayısı oldukça önemli ve güzel bir adım. İstihdam rakamlarında etkisini de gösterecektir.

Zor bir dönemden geçiyoruz. Depremin ekonomimize açtığı çukurlar elbette ki kapatılır. Ülke olarak her zaman bir araya gelmeyi her zaman bildik ve bunu gerçekleştirdik. Ramazan ayının kuşatıcı ve birleştiriciliği ile yine ihtiyaç sahibi olana el uzatmayı bileceğiz ve onların yanında olacağız. Ramazan ayı ülkemize ve tüm insanlığa hayırlar getirsin. Sağlık ve huzurla tüm Müslümanlar ibadetlerini gerçekleştirsinler.