Yine Ramazan Ayının başlamasıyla birlikte hepimizde bir alışveriş telaşı başlar.

Bu telaş içinde alışverişlerimizde dengeli davranamayıp, farkında olmadan ihtiyacımızdan fazlasını alırız.

Tabi bu alışverişi nakit yerine kredi kartıyla yaptığımızdan aybaşı geldiğinde ödeme de sıkıntılar yaşarız.

Alışverişin faturasının ağır geldiğini anlar, ama yapacağımız bir şey de kalmadığından sıkıntı üstüne sıkıntı yaşamaya devam ederiz.

Bir daha sıkıntıların yaşanmasını istemiyorsak, öncelikle aşırı alışverişten kaçınarak ödeyebileceğimiz kadar alışveriş yapmalıyız.

Ramazan Ayı nefsi terbiye etme, sabır ve her şeyin aşırısından uzak durma ayı anlamına geldiğinden başta aşırı alışverişten uzak durmalıyız.

Kaldı ki bu ay tutulan ve en önemli ibadetlerin başında gelen oruç, Allah'ın bize verdiği nimetlerin değerini anlamamızı sağlar.

Salgından esnafımızın ve sanatkârlarımız ekonomik olarak zorluklar yaşamaktadır.

Bir ay süreyle de iş yerini açamadığı gibi, yeme içme sektörü sadece paket servisi yapabilecektir.

Tabi ki günlük masrafını bile karşılamada güçlük çeken esnafımızın yanında durmalı ve mümkün olduğunca desteklemeliyiz.

Özellikle de alışverişlerimizi mahallemizdeki esnaftan ve bakkaldan yapmakla ayakta kalmalarına bir katkı sunmuş oluruz.

Bu anlamda alışverişimizi yerel esnafımızdan yapalım çağrısında bulunan KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, “Konyalı esnaflarımız Ramazan ayı için hazırlıklarını tamamladı. Her türlü ihtiyaç listesinde fiyat kriteri başı çekiyor. Ancak ucuz olsun diye de merdiven altı alışveriş yapılmamalı. Kaliteli ve lezzetli ürünler için vatandaşlarımız yerel esnafımızı tercih etmeli. Ramazan ayı boyunca sokağa çıkma kısıtlamaları ve pandemi tedbirleri gereği yiyecek içecek hizmet sektörünün kapalı olacağı, yalnızca evlere servis ya da gel-al usulü çalışacağı göz önüne alındığında evlerde daha fazla zaman geçirilecek. Bununla birlikte iftar çadırları, aşevleri gibi Ramazan ayına özel toplu yemek alanları olmayacağından, tüm iftarlarımızı evlerimizde açacağız. Dolayısıyla evde tüketim her zamankinden fazla olacak. Konyalı hemşerilerimizden Ramazan ayı boyunca gel-al ve paket siparişlerini özellikle yerel esnaflarımızdan yaparak, kendilerine destek vermelerini istirham ediyorum.”

Başkan Muharrem Karabacak, salgın sürecinde zorlanan esnafımıza sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekerken, özellikle de alışverişlerimizi yerel esnaftan, bakkaldan yapmamızı istiyor.

Haklı olarak mahallemizdeki ve caddemizdeki esnafla ve bakkalla alışveriş yapmamız sayesinde ayakta kalmasına vesile olacağımızı hatırlatıyor.

Konuyla ilgili Konya Bakkallar Odası Başkanı Feridun Göner’de , “Mahalle Bakkalı yaşatalım ki mahallemizin ışığı sönmesin, Bakkallar gerçekten sokağın neşesidir, bir dost kadar samimidir, her zaman için yakınınızdadır. Bu bağlamda Konyalı hemşerilerimiz bu çağrımıza kulak versinler alışverişlerde bu salgın sürecinde yerel esnafa destek versinler. Konya’nın parası Konya ekonomisi içinde dönsün. Zengin vatandaşlarımızda zekât ve hayır yapacaklarında da Bakkallarla iletişime geçsinler. Ecdattan günümüze ZİMEM geleneğini (muhtaç ailelerin veresiye defterlerini ödesinler) bu yardımlaşma kültürünü yaşatsınlar, mahallenin ihtiyaç sahibi fakir fukarayı Bakkal amcalardan daha iyi kimse bilmez. Eğer gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak istiyorsak doğru adres mahallenin bakkalıdır, küçük Esnafa da destek vermiş oluruz.”

Başkan Feridun Göner Konyalılardan çağrılarına kulak vermesinin yanında, alışverişlerini salgın sürecinde yerel esnafla yaparak destek versinler derken, Konya’nın parasının Konya ekonomisinin içinde dönsün mesajını veriyor.

Millet olarak en önemli özelliklerimizden biriside, yaşadığımız her zorlu süreçlerde birlikteliğimiz sayesinde her olumsuz olayların üstesinden gelmemizdir.

Salgınından üstesinden de yine birlikte mücadele ederek kurtulacağız. Ama bu süreçte zorlanan esnafımıza ve bakkalımıza hep birlikte sahip çıkacağız.

KONESEB ve Bakkallar Odası başkanlarının ortak çağrısına uyarak, alışverişlerimizi yerel esnaftan ve bakkaldan yapacağız.

Bozuk paramız olmadığında, eksik kaldığında, toplam tutardan aşağıya doğru hesabı yuvarladığında, canın sağ olsun Ahmet abim, bereket versin Fatma teyzem, diyebilen bir esnaf topluluğuna sahip çıkalım.

Ne dersiniz sizce böyle yapmamız gerekmez mi?