Prof.Dr. Saim Sakaoğlu ve Konya Kültürü

      Efendim yine bir seçim furyasını hayırlısıyla atlattık inşallah. Vatana millete hayırlı, uğurlu ve dostluğa, kardeşliğe vesile olmasını diliyoruz, duaların en güzeliyle değerli dostlar.

       Kimilerinin yüzü güldü, kimilerinin boynu büküldü, ama en önemllisi Türkiye sanki yine bir evrim geçirdi en esahından. Çünkü siyasetçiler bedenen, biz garip vatandaşlarda ruhen ağır bir süreç atlattık, fakat asla görüşümüzün dışındaki siyasetçilere vatan haini gibi despot düşüncelere kapılıp ( kraldan çok kralcı olmak, yada öyle desinler hareketleri yapıp ) dostluğun ve muhabbetin içine turp sıkmadık elhamdülillah. 

       Dua ve niyazlarla oyumuzu verdik, hayırlısını da Allah'tan dileyip, gerisini de vatandaşın vicdanına koyuverdik ki,  Yaradan neylerse güzel eyler düşüncesiyle. ( Halen de duamız bakî, niyetlerimiz salihtir inş. ) 

       Neyse efendim, biz yine siyaseti anlayanlara, yada anladığını sananlara bırakıp konumuza dönelim. 

       Değerli kardeşlerim bildiğiniz üzere biz Konya Yazar Kadınlar Birliği olarak, düzenli bir şekilde ilim söyleşileri tertip ederek, ilmine inandığımız, bilgisine ihtiyaç duyduğumuz ve Konya'daki konumu, halkın hizmetine sunduğu eserleri ile haklı bir itibar edinen büyük hocalarımızı bu toplantılarımıza konuk edip, bu kudret akışından istifade etmeye çalışıyoruz. 

       İnanın çok da iyi ediyoruz, çünkü Konya için önem arz eden öyle değerli ve öyle müstesna hocalarımız ve ilim erbabı büyüklerimiz var ki ;

       Mehmet Ali Uz, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof, Dr. Mustafa Uzunpostalcı, Seyit Küçükbezirci, Prof Dr. Zekeriya Kitapçı, Prof. Dr. Orhan Çeker, Muhammed Doğan gibi, yaşadığımız şu devrin bana göre alim denecek mertebesinde, daha bir çok hocalarımız mevcuttur. 

      Ne mutlu ki biz Konya'lılara değerli dostlar, neredeyse her karış toprağında bir velînin yattığı evliyalar diyarı memleketimizde, böyle kutlu bir ecdadın neslini sürdüren ve yine aynı değerde ilmiyle amil kültür insanlarımız var ve ne mutlu ki hepsi de ayrı ayrı  bu koca kültürü yaşatma gayreti ve donanımı içerisindeler.

       Keza bizde bu güzide hocalarımızı, ilminden, bilgisinden istifade etmek için birliğimiz olarak bir söyleşi düzenledik ve değerli hocam sayın Prof. Dr Saim Sakaoğlu'nu da konuk ettik. 

      Efendim öncelikle şunu belirtmem gerekiyor ki, sayın Sakaoğlu ile bu benim ilk görüşmem değildi, çünkü ben 19.03.2011 yılında Akademik Sayfaların yazarı olarak, bize layık görülen plaketi kendisinin elinden almıştım. Onun için Saim beyin benim nazarımda ayrı bir değeri vardır ve dolayısıyla kendisine duyduğum hürmette o nispette farklıdır. 

      Değerli okurlar, hani ayeti kerimede diyor ya ;      

     " Bilenlerle, bilmeyenler bir olur mu " ( Zümer suresi / 9 ) diye, hani öyle ki Saim hocanın dilinden ve muhabbetinden Konya'yı dinlemek de, inanın bir başka keyifti.

       Çünkü kendisi dünü ve bugünü muazzam bir ustalıkla, bilgelikle ve nezih bir üslupla harmanlayabilen tam bir Konya beyefendisiydi. 

      Söyleşimize gelen yazar hanımlarımıza adeta ansiklopedimsi bilgilerle, bir mini konferans veren sayın Sakaoğlu'na, inanın soru sorma ihtiyacı dahi duymadık.

Öyle ki bizlere ; Dostlara Mektuplar ( 1991-2010 ) 

      Meram Yazıları ( 2012 ) 

      Nasreddin Hoca ( Saim hoca ve Ali Berat Alptekin ) 

      Konya'lı Hattat Hafız Mehmet Sakaoğlu ( Saim hocanın babası ) ( Saim hoca ve Mehmet İhsan Kayseri ) 

      Konya Üzerine Şiirler ( 2002 )

      Çaybaşı Yazıları ( 2002 ), gibi altı ayrı kıymetteki kitaplarından yararlanarak bize Konya'yı ama bilhassa doğup büyüdüğü mahallesi Çaybaşı'nı, konya kültürünü ve kendi küçüklüğündeki adet ve görenekleri anlatan değerli hocama, inanın saatler yetmedi. 

      Türk halk edebiyatında ve halk biliminde sadece Konya ve Türkiye'de değil, tüm dünyada yayımlanan dergi, ansiklopedi ve gazetelerde bir çok bildiri, madde ve makaleleri yayınlanan sayın Sakaoğlu'nun, bu bağlamda tam manasıyla bir kültür insanı olduğunu ispatlarcasına, tam 56 tane kitabının olduğunu gururla ifade etmemiz gerekiyor.

      Dile kolay tam 56 tane kitap ! Yarım asır öncesinden, bugüne uzanan köprü !

      Ayrıca Asya, Avrupa ve Amerika kıtaları gibi ulusal sahalarda bilimsel toplantılara da katılan sayın Sakaoğlu'nun, kitapları, makale ve birdirileri de yine aynı kıtalarda İngilizce, Almanca, Fransızca, Makedonca ve Japonya'caya çevrildi.

      Yani demem o ki değerli okurlar, Konya'da, ilim deryası ve Türk kültüründe çok ciddi bir otorite ve duayen yaşamaktadır. 

       Söyleşimize gelen hanım yazarlarımız tarafından hayranlıkla dinlenen sayın Saim Sakaoğlu, bunca birikimi ve bilgisine rağmen son derece tevazu ve zarif bir şekilde söyleşisine devam edip, gelen konuklarımızı aydınlatmaya çalıştı. 

       Dahası programımıza katılan yazar hanımlarımızın ( bilhassa Av. Fatma Polat ) sayın Sakaoğlu'nun gerçekleştirdiği bu söyleşinin tekrarının istenmesi üzerine, yakın bir tarihte yeniden buluşmak üzere programımızı tamamladık, fakat emin olun değerli dostlar bugüne kadar ihmal ettiğimiz bu tür kültür istişareleri, hakikaten kıymetini bilenlerce takdire şayandı.  

       Dolayısıyla ben kendisine ricamızı kırmayarak, söyleşimizi renklendiren Prof. Dr Saim Sakaoğlu beyefendiye, nazik katılımından ve verdiği değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyor, Allah'tan ömrüne ömür katmasını temenni ediyorum.                    

Allah'a emanet olunuz...