Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu hocamı 29.11.2020’de kaybettik. Hocama Allah rahmet eylesin, yakınlarına, sevenlerine ve İlahiyat Fakültesi camiasına baş sağlığı dilerim.

Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu hocamla farklı bilim dallarında eğitim almış kişileriz.  Rahmetli hocam İlahiyatçı, ben Ziraatçı’yım. Ali Osman hocam benden 14 yaş büyük, hocam İmam Hatip Lisesini bitirdiği yıllarda ben ilkokulu bitirmemiştim. Hocam Kuran Kursunda hafızlığı tamamlamış ve İmam Hatip Lisesinden 1959 yılında mezun olduğu yıllarda ben daha ilkokul 5. Sınıfa giderdim ve hiçbir yakınlığımızda yoktu.

Hocamla farklı bilim dallarında ve farklı yöreden, aramızda yaş farkı da olduğu için pek fazla muhabbetimiz de olmamıştı. Bizim fakültenin kampüste olması, hocamın fakültesinin de Meram yeni yolda olması da belki bir etkendir. Selçuk Üniversitesi kurulduğu yıllarda büyük dershaneler, büyük toplantı salonları olmadığından konferanslar daha çok şimdi yıkılmış olan Eğitim Fakültesi girişindeki Prof. Dr. Erol GÜNGÖR konferans salonunda ve öğretim elemanı sınavları da Eğitim Fakültesi bünyesindeki büyük salonlarda yapılırdı.

Hocamı 1988 yılı başlarında bir sınavda görevim nedeniyle tanıma fırsatı buldum, Sınav başladıktan sonra tanıştık, konuştuk, vakit buldukça muhabbet ettik. Hocama hemen içim ısındı ve çok sevmiştim. Konuştuğu dinlenen, duygusal babacan ve sevecen bir yapıya sahipti. Toplantı, konferans benzeri toplantılarda bir araya geldiğimizde birbirimizi görür görmez hal hatır sorar çok fazla da olmasa muhabbet ederdik.

Hocam, çok zeki, başta Hadis ilmi olmak üzere çok yönlü bir birikim ve deneyime sahip, ilkeli, dürüst, cömert biriydi.  İlminden taviz vermeyen, düşündüğünü rahat söyleyen, günün şartlarına göre değil ilmi esaslara bağlı olarak yorum yapan bir hoca idi. Hocam yüz görünüşü sert mizaçlı gibi görünse de gönlü ve davranışı çok yumuşak, oldukça hassas, duygusal, babacan ve sevecen bir hali vardı. Tam bir Allah dostu idi. Akademik hayatında ilmiyle, eserleri ve yetiştirdikleri ile başarılı bir bilim adamıydı. Allah rahmet eylesin.

Prof. Dr. Ali Osman KOÇKUZU hocam ile ilk defa 1988 yılında Eğitim Fakültesinin büyük bir salonunda Selçuk Üniversitesine alınacak olan Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi sınavında tanışmıştım. Ben o yıllar Rektörlüğe bağlı Beden Eğitimi ve Spor Bölüm Başkanı ve Ziraat Fakültesinde Yardımcı Doçent olarak görev yapıyordum. Prof. Dr. Ali Osman KOÇKUZU hocam İlahiyat Fakültesinde Doçenti ve idari görevi de olan bir öğretim üyesiydi. Sınavda farklı bilim dallarından sınava giren adaylar olduğundan ikimizde aynı salonda gözetmen olarak bulunuyorduk. Hocam çok zeki ve dikkatli olduğundan sınav biraz ilerleyince benim bilim dallarımda sınava girenlerden birilerinin sınava uygun davranmadıklarını görmüş olduğu halde bir şey yapmayı değil bana söylemeyi uygun bulmuştu. Hocam benden büyüktü müdahale edebilirdi, benden kıdemli idi, yapmadı, adayın kâğıdına bakıp benimle ilgili aday olduğu için hocam nezaketinden müdahale etmeyip gelip bana söylemeyi daha uygun görmüştü. Bende ilgili adayları gözledim, hocamın dediği doğru ve arkadaki öndekinden değil öndeki arkadakine yardımcı olmaya çalıştığını görünce hemen gereğini yapmıştım. Düşünün aynı sınav salonundayız, ben Yardımcı Doçentim hocamın Profesörlüğü gelmiş (sınavdan birkaç ay sonrada Profesör olmuştu) Doçent ve benden büyük olmasına rağmen müdahale etmeyip gelip durumu bana söylüyor. O an anladım ki büyüklük bu ve mütevazılık budur ve insan böyle olmalıdır. Hocamla ilk tanışmamız böyle oldu ve benim içinde hoşgörü ve mütevazılık hususunda büyük bir ders ile olmuştu. Bu yaşadığım hadiseden dolayı hem ders aldım, hem de hocama karşı sevgim ve saygım artmıştı.

 Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu hocam 2004 yılında İlahiyat Fakültesindeki görevinden emekli oldu. Birkaç defa farklı ortamlarda görüşme fırsatımız oldu. Yıllar geçti, yıl 2017, ablamın küçük kızının nişanında rahmetli ablamın evinde nişan merasimi için evde bekliyorduk. Aile İçeri Çumralı değil, erkek tarafı Altınekin’li olduğu için çok fazla birbirimizi tanımıyorduk. Erkek tarafından gelen misafirlerin arasında Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu hocamı görünce sevindim. Erkek tarafının, damat tarafının Hocamın yakınlarından olması nişanın ve evliliğin hayırlı bir evlilik olacağı sevincini yaşamıştım. Bu karşılaşma evlilikle ilgili benim bütün düşüncelerimi tamamen iyi yönde olmasına sebep olmuştu. Zaman da yanılmadığımı gösterdi. Hocamla nişan akşamı epeyce muhabbet ettik. Hocam o gün gençlerin nişan duasını yapmıştı ve arkasından o güzel sohbetlerinden birini dinlemiştik.

http://www.konyayenigun.com/images/upload/12274206_10153774382354640_7003986931773811989_n.jpg

2020 yılı 29 Kasım Pazar günü vefat eden hocamızın Mevla taksiratını affetsin. Mekânı cennet olsun.