Selçukya Şiir Akşamları hız kesmeden devam ediyor! Selçukya Şiir Akşamları hız kesmeden devam ediyor!

Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin'in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Prof.Dr.Alaattin Aköz,Osmanlı Döneminde Kadın şair olmanın zorluklarını anlattı.
Prof.Dr. Aköz konuşmasında ;Kadın olmanın her dönem çeşitli zorlukları vardır. Fakat kadın şair olmanın zorlukları çok daha fazladır. Osmanlı döneminde de kadına “şair olmak”, zor yutulur bir lokma, taşınması müşkül bir sorumluluk olmuştur. Zaten çok az olan kadın divan şairleri sıklıkla ya ebeveynlerinin şiir yazmalarını engellemesi ya eşlerinin kıskançlığı ve karşı çıkması ya da erkek şairlerin küçümsemeleri ve hor görmeleriyle karşılaşmıştır. Bu yüzden şairlik tutkusundan vazgeçemeyen kadınlar ya hiç evlenmemişler ya da evlilikleri yürümemiştir. 
Birkaç örnek vermek gerekirse; Zeynep Hatun (15. Yy.) evlendikten sonra eşinin zoruyla şiiri bırakırken, Mihrî Hatun (15. yy.) evlenmemeyi tercih etmiştir. Trabzonlu Fıtnat Hanım (1842-1911)’ın eşi aşırı kıskançlıktan, eşinin şiir yazmasını, güzel giyinmesini, çok okumasını yasakladığı gibi, kirpiklerinin uzunluğu gözlerine letâfet veriyor diye kirpiklerini kestirmiş, Fıtnat Hanım bu yüzden eşinden ayrılmıştır. Leyla Hanım (ö. 1847) genç yaşta evlenmişse de paşa kocasının bir kaba davranışı yüzünden bir hafta içinde, bir rivayete göre ise daha nikâh gecesi ayrılmıştır. Fatma Âni Hanım (öl.1710-1711)’ın divanı, evinde kalan bir erkek misafir tarafından büyük bir kabalıkla tahrip edilmiştir. 
Kadın şairlerin karşılaştıkları bu engellemeler, baskılar ve olumsuzluklar ile aldıkları eğitim ve ailelerinin kültür seviyeleri arasında önemli bir tezat vardır. Zira kadın divan şairlerinin hemen hepsi eğitim ve gelir düzeyi yüksek ailelerden gelmektedir. Çoğunun babası veya dedesi kadı, kazasker, müderris, şeyhülislam gibi Osmanlı bürokrasisinde görevleri olan, ilmiye sınıfına mensup hatırı sayılır kişilerdir. ifadelerine yer verdi.
Konya kültür sanat camiasının yoğun ilgi gösterdiği programda  Hasan Ukdem,Ahmet Üresin, Kamil Baysal-, Mustafa Remzi Samancı,Ahmet İnci, Cengiz Çelik, Özlem Maria Zafer,Kazım Öztürk, Seyfi Yıldız,Ahmet Şener,Sevil Köse, Nesrin Erkan  Sabuncu,Mehmet Ceviz,Halime Doğru,Münibe Tuncer, Bayram Sarıtaş,Kadriye Osmanoğulları,Ferhat Pekedis,Hüseyin Muşmal,Fatma Çetin Kabadayı, Tayyar Yıldırım, Yakup Çak,Salih Sedat Ersöz,ve  Derviş Ahmet Şahin güne özel şiirler okudular.
Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin  ve Selçukya  Kültür Sanat Derneği  Başkanı Av. Fatma Şeref Polat'ın Prof.Dr.Alaattin Aköz'e günün anısına  plaket takdim etmesinin sonrasında günün anısına çekilen hatıra fotoğrafları ile program sona erdi.

Editör: Tuba Kaya