Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,80, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,41, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,95 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,15 artış gerçekleşti.

Açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Üretici fiyatlarındaki artışın önümüzdeki aylarda tüketici fiyatları endeksinin daha da yüksek oranlarda artacağının bir göstergesi olduğunu söyledi.

‘ENFLASYON YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK’

Hükümetin enflasyon hedefinin bu yılda tutmayacağını ifade eden Yokuş şunları söyledi: “Hükümetin 2021 yılı enflasyon hedefi yüzde 12 oranındaydı. Görünen o ki hedefler bu yılda tutmayacak. Piyasalarda denetimin olmayışı, uygulanan yanlış ekonomi politikalar enflasyon çıtasını yükseltmeye devam edecek. Yüksek enflasyon her zaman olduğu gibi öncelikle dar ve sabit gelirlileri vuracaktır. Başta emekliler olmak üzere, işçiler, memurlar, kendi hesabına çalışan esnaf ve çiftçilere enflasyon mağduru olacaklar ve gelir kaybına uğrayacaklar”

‘SÖZLER HAVADA KALIYOR’

“İşçi ve memurlara ön görülen gerçekleşen resmi enflasyon kadar artış verilmesi aslında bu kesimin her yıl daha fakirleşmesine neden olmaktadır” diyen Yokuş açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Resmi enflasyon rakamların gerçek enflasyonun çok altında gösterilmesi ve özellikle işçi ve memurların yıl içinde gelir vergisi kesinti oranlarının yüzde 15’ten 20 yükselmesi ücret kayıplarını artırmaktadır. Bu sebeple hükümetin ‘Biz işçimizi, memurumuzu ve emeklimizi enflasyona ezdirmiyoruz’ sözleri havada kalmaktadır. Bilindiği gibi 700 bin kamu İşçisinin toplu görüşmeleri bu günlerde sonuca bağlanacak Çalışma Bakanlığı’nın kamu İşçileri adına sendikaların haklı talepleri karşılanmalıdır.”

‘MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNİN KAYIPLARI TELAFİ EDİLMELİDİR’

Dün başlayan 6 buçuk milyona yakın memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yokuş, “Bilindiği gibi 2012 yılından itibaren memurlar adına yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen toplu sözleşme masasına oturmaktadır. Söz konusu memur konfederasyonunun bu toplu sözleşme süreçlerinde memurların haklarını savunmak yerine iktidara teslim olmuştur. Bunun sonucu olarak memurlar son 10 yılda toplam yüzde 30 oranında gelir kaybı yaşamıştır. 2021 -2022 yılları toplu görüşmeleri yine Memur-Sen ile Çalışma Bakanlığı arasında bu ay sonunda sonuca bağlanacaktır. Bu toplu görüşmelerin sonuçları 4 milyona yakın memur ve 2 milyonu aşkın memur emeklisini kapsamaktadır. Toplamda 20 milyona yakın insanımızı ilgilendiren bu görüşmelerde memurlarla ilgili taleplerini birleştiren Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen’in ortak talepleri hükümet tarafından karşılanmalıdır. Memur ve emeklilerin geçmiş yıllardaki kayıpları telafi edilmelidir” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim