İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş süt üreticilerinin artan girdi maliyetlerinin altında ezildiğini belirtti. Yem ve saman fiyatlarında yaşanan artışa rağmen çiğ süt fiyatlarının sabit kaldığını aktaran Yokuş, “Ülkemizde Süt hayvancılığı ile uğraşan yüz binlerce vatandaşımız zararına üretim yapıyor. Yem fiyatlarına yüzde 20, saman fiyatlarına ise yüzde 80 zam yapılmasına rağmen çiğ süt fiyatları 15 Kasım 2019’dan beri yerinde sayıyor. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın süt üreticilerine her yıl verdiği destek primleri de bu yıl henüz ödeyemedi” dedi.

"ÜRETİCİ HAYVANLARINI KESİME GÖNDERİYOR"

Üreticinin hayvanlarını kesmeye başladığına dikkat çeken Yokuş, “Üretim yapamaz duruma gelen ve zarar eden üreticimiz çareyi hayvanlarını kesmekte buluyor. İktidarsa çiftçimize destek vermek yerine çareyi ithalatta arıyor. Süt fiyatlarının bu denli düşük seyretmesinin ülkemizde orta ve uzun vadelerde hem süt sığırı anaç hayvan varlığımızı hem de kırmızı et tedariğini sıkıntıya düşüreceği hususları göz önünde bulundurulmalıdır” şeklinde konuştu.

"BU BİR SOYGUN"

Marketlerde satılan pastörize sütün yüzde 13 zamlandığını ifade eden Yokuş, “Son 10 ay da çiğ süt fiyatları artmadığı halde aynı süreçte marketlerde pastörize sütün fiyatı ortalama yüzde 13 arttı. Bu pastörize süt fiyatlarının neden arttığını ülkeyi yönetenler milletimize açıklamalıdır. Aslında bu bir soygundur. Çiğ süt fiyatları yerinde sayarken, sütün marketlerde yüzde 13 oranında zamlanması ve buradan elde edilen karın kimin cebine girdiği de açıklanmalıdır” ifadelerini kullandı.

"ÜRETİCİLER KADERİNE TERK EDİLDİ"

Süt Üreticileri Merkez Birliği’nin süt fiyatlarının arttırılması talebine Ulusal Süt Konseyi tarafından yanıt verilmediğini aktaran Yokuş, sözlerini şöyle sonlandırdı; “Çiğ süt fiyatlarının artırılması taleplerine ne yazık ki Ulusal Süt Konseyi kulaklarını tıkamış, çiğ süt üreticilerini kaderine terk etmiştir. Çiğ Süt üreticilerini feryadına maalesef Tarım ve Orman Bakanlığı’da kulaklarını tıkamıştır. Çiğ süt üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na çağrıda bulunuyorum; vakit geçirilmeden acilen süt üreticilerinin yasal hakkı olan destekleri ödeyiniz. Bakanlığınızın kontrolünde olan Süt Konseyi'nin toplanmasını sağlayarak artan girdiler oranında çiğ süt fiyatlarını artırınız. Anlaşılan o ki, ucube bir sistemle yönetilen ülkemizde başı bozukluk her kesime sirayet etmiş durumda."

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim