Elektrik ve doğalgaz faturalarının yüksekliğiyle ilgili değerlendirmede bulunan Deva Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Küresel iklim değişiklikleri, petrol, kömür ve doğalgaza tüm dünyada talebin artması, enerji krizini ortaya çıkarmıştır. Döngüsel olarak belirli dönemlerde ülkemiz bir enerji arz krizi ile karşılaşmaktadır. Fakat bu kez son yıllarda yaşananlardan daha ciddi bir kriz ile karşı karşıyayız. Meteorolojik veriler bu yıl kış şartlarının çok sert geçeceğini öngörmüştü. İran’ın sert kış günlerinde “arıza oldu” bahanesiyle Türkiye’ye gönderdiği gazı kesmesi maalesef her yıl yaşanan bir olay haline geldi. Global sorunlara rağmen alınacak tedbirlerle sıkıntının bu boyutlara varmayacağını düşünüyoruz” dedi.

Seyit Karaca iktidarın öngörüsüzlüğünün krizi derinleştirdiğini ifade ederek, “Peki, Türkiye’nin doğal gaz tedarikinde 3. sırada yer alan İran’ın doğal gazı kesmesi vatandaşımızı niçin bu kadar etkiledi? İktidar, meteorolojik öngörüleri göz önüne alarak doğal gaz tedarikini planlayamamıştır. Türkiye’nin doğal gaz tüketimi için gerekli yüzde 20 depolama şartını muallakta bırakmıştır. İktidar, doğal gaz fiyatlarının düşeceğini öngörerek, Rusya’dan ve Azerbaycan’dan uygun fiyatla doğal gaz almadı. Bunun sonucu olarak maalesef vatandaşımızı 2-3 kat daha pahalı fiyatlarla spot piyasaya mahkûm etmiştir. Yeni Türkiye modeli diye sundukları programda ana unsur üretmek ilken ve üretimin temelini de enerji oluştururken, öngörüsüzlükleri nedeniyle ülkeyi bu zor günlerde enerjisiz bırakan hükümetin tamamen yönetim beceriksizliği içindedir. Elektrik faturalarına yapılan fahiş zamlar Türkiye’nin en doğusu Doğubayazıt’tan batısındaki Marmaris’e kadar vatandaşımızı isyan ettirmiştir. Esnafımız, ödeyemediği elektrik faturalarını utancından dükkânlarının camlarına asmak zorunda kalmıştır. Maalesef iktidar vatandaşımızı düşürdüğü bu duruma sessiz kalmaktadır. Özellikle hafta sonu Isparta’da yaşanan trajediyi üzüntüyle takip ettik. İktidar ise, yarım milyon vatandaşımızın yaşadığı Isparta’da 72 saatlik elektrik kesintisine kayıtsız kalmıştır. Yaşlı, hasta, çoluk çocuk bütün Ispartalılar zor kış şartlarında donma tehlikesi geçirmiştir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yoğun kar yağışı uyarısına rağmen, merkezi yönetim ve belediye Ispartalı vatandaşlarımızı tam dört gün yalnız bırakmıştır. Isparta’da yaşanan olaylar iktidarın öngörüsüz ve başarısız yönetiminin bu ülkenin insanlarına kestiği çok ağır bir faturadır. Vatandaşımız da elbette bunun faturasını sandıkta kesecektir.”

Enerji Bakanının istifa etmesi gerektiğini söyleyen Seyit Karaca, “Yönetim beceriksizliğinin ilk sorumlusu olarak Enerji Başkanı’nın sorumluluk alması gerekiyor. Başkanlık sistemiyle gensoru müessesi ortadan kalktığı için DEVA Partisi olarak Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e bir çağrıda bulunuyoruz. Bu süreci yönetemeyen, sanayicimizi, vatandaşımızı zorlu kış şartlarında soğuğa mahkûm eden, akaryakıt fiyatlarındaki fahiş artışlarla milletimizi araç kullanamaz duruma getiren Enerji Bakanı Fatih Dönmez derhâl istifa etmelidir. Bu istifa, başarısızlığı dolayısıyla milletten helallik isteyen Fatih Dönmez ’in siyasi hayatında atacağı en onurlu imza olacaktır” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim