Deva Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, yapılacak seçimde iktidar olduklarında Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin sona ereceğini; geçmişe dönülmeyeceğini, özgürlükçü ve çoğulcu yeni bir sisteme geçileceğini söyledi. 

İmzalanan ortak mutabakatı özetleyen ve bu mutabakatla geçmişe dönülmeyeceğini ifade eden Deva Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Aralarında Partimiz Deva’nın da olduğu 6 partinin uzlaştığı mutabakata göre, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ni sona erdirirken geçmişe dönmüyor, özgürlükçü ve çoğulcu yeni bir sisteme geçiyoruz. Meclis’i güçlendirirken hükümeti zayıflatmama, hükûmeti güçlendirirken Meclis’i zayıflatmama kararlılığı içerisindeyiz. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem yasama organının etkili ve katılımcı olduğu, yürütmede hesap verebilirlik ve istikrarın sağlandığı, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının tesis edildiği, temel hak ve özgürlüklerin herkes için güvence altına alındığı, düşüncelerin özgürce ifade edildiği, din ve vicdan özgürlüğünün, basın özgürlüğünün, kadın haklarının tam anlamıyla korunduğu özgürlükçü bir sistem olarak tasarlanıyor” dedi.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 3’E DÜŞÜRÜLECEK

Seçim barajının da yüzde 3’e düşürüleceğini kaydeden Karaca, şunları kaydetti, “Yeni yönetim modeliyle beraber Türkiye’nin kuvvetler ayrılığına dayalı yeni bir sisteme geçmesi amaçlanıyor. Devletin temel organları ve demokratik hukuk devletinin güçlendirilmesi hedefleniyor. TBMM’nin etkili ve katılımcı bir yapıya kavuşturulacağı yeni sistemde siyasi partiler ile seçim mevzuatının demokratikleştirilmesi, seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar için yeni bir seçim bölgesi oluşturulması öngörülüyor.”

CUMHURBAŞKANI SEÇİLEN KİŞİNİN VARSA PARTİSİ İLE İLİŞİĞİ KESİLECEKTİR

Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle olan ilişkisinin kesileceğine dile getiren Karaca, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de, Cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıl olacaktır. Yine Cumhurbaşkanın tarafsızlığı sağlanacak ve varsa partisiyle ilişiği kesilecektir. Yürütmeye dair icrai yetkiler, Meclis’e karşı siyasi sorumluluğu olan Başbakan ve Bakanlardan oluşan Bakanlar Kurulu tarafından kullanılacaktır. Hükûmetin öngörülen sürede kurulamaması halinde hükûmeti kurma görevi, milletvekili sayısıyla doğru orantılı olarak diğer siyasi partilere sırasıyla verilecek. Hükûmete istikrar kazandırmak amacıyla yeni hükûmetin kurulması güvence altına alınmadan mevcut hükûmet düşürülemeyecektir” diye konuştu.

YARGIDA, BAĞIMSIZLIK VE TARAFSIZLIK SAĞLANACAK

Karaca yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanacağına dikkat çekerek, “Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlamak ve yargıda verimliliği artırmak amacıyla uzlaşılan noktalardan bazıları ise şöyledir: Hâkimlik teminatını güçlendirerek, hâkimlere coğrafi teminat güvencesi sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim