AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, İslami Dayanışma Oyunları sebebiyle Konya’nın, dünya gündemine taşınmasında önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Altunyaldız, “  5. İslami Dayanışma Oyunları’nda şimdiye kadar 79 altın, 73 gümüş ve 57 bronz ile toplam 209 madalya toplayan ve oyunları açık ara önde götüren tüm milli takım sporcularımızı tebrik ederek başlamak istiyorum. Bilindiği üzere 56 ülkeden 4.200 sporcunun katılımı ile gerçekleşen oyunlar, katılımcı ülkelerin yanı sıra tüm dünyanın gözlerini çevirdiği bir organizasyondur.  Geçen hafta (9 Ağustos) yaptığımız görkemli açılış töreni ile tüm ülkeler Konya’mızı ayakta alkışladılar. Gerçekten böylesine mükemmel bir iş çıkarmamız bizleri fazlasıyla gururlandırıyor. Konya’nın bu büyük organizasyona ev sahipliği yapmasında emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Gençlik ve Spor Bakanımız ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu büyük organizasyonun Konya’mızda düzenlenmesi sürecinde desteklerini ve emeklerini esirgemediler. Kendilerinin nezdinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

‘KONYA İHRACATTA REKORUN MERKEZİ’

Tarımın, sanayinin, iklim değişikliği ile mücadelenin ve sporun merkezi Konya’mız ise şimdi de ihracatta rekorun merkezi olduğuna dikkat çeken Milletvekili Altunyaldız, “ Hepimizin bizzat şahit olduğu gibi, Kovid-19 süreci tüm dünyada ezberleri bozdu ve sadece oyunun kurallarını değiştirmekle kalmadı, oyunu baştan yazdı. Üretim süreçlerinde, enerjide, dış ticarette, tüketim alışkanlıklarında ve daha birçok farklı alanda salgının ve sonrasındaki sürecin etkilerini yakinen tecrübe ediyoruz. Tüm dünyada gelişmiş ekonomilerin öncü göstergeleri imalat sanayiinde durgunluğa işaret ediyor.  Küresel gıda fiyatları endeksi tarihi seviyelerine yükselmişken tüm dünya yüksek enflasyonla mücadele etmek zorunda. Üretim maliyetlerinin artmasına bir de yaşanan jeopolitik riskler eklenince tüm dünyada üreticiler hammadde tedarikinde sorunlar yaşıyor ve lojistik süreçlerin aksaklığıyla karşı karşıya geliyor. Hamdolsun ki ülkemiz, küresel çaptaki bu zorlu süreci sahip olduğu potansiyel ve dinamizm ile beraber olumsuzlukları olabildiğince bertaraf ederek geçiriyor. 2021 yılında  yüzde 11 oranında gerçekleşen büyümeyle OECD ve G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olmayı başardık. Bu başarımızı, 2022 yılının ilk çeyreğine de taşıyarak  yüzde 7,3’lük bir büyüme oranına ulaşmayı başardık. Üretimden ve ihracattan aldığımız öncü göstergeler bu başarılı performansımızın yılın ikinci çeyreğinde de sürdüğüne işaret ediyor. Nitelikli ve kapsayıcı üretimin kaynağı olan makine ve teçhizat yatırımlarımız son 10 çeyrektir kesintisiz büyümesine devam ediyor. Üretim beceri setimizi geliştiren en önemli unsurların başında gelen ihracatımız büyümemize katkı sunmaya devam ediyor. 2021 yılındaki %11’lik büyümemizin 4,9 puanını oluşturan net ihracat kalemi 2022 yılının ilk çeyreğinde de büyümeye 3,5 puan katkı sağladı. İhracatla büyümeyi önemsiyoruz. Çünkü ihracat, üretimin niteliğini artıran, rekabetçiliğimizi güçlendiren meşakkatli ama bir o kadar da faydalı bir süreç. Türkiye şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ihracatla büyümeyi sürdürecek. Bildiğiniz üzere iki hafta önce Ticaret Bakanımız Sn. Mehmet Muş ile birlikte Konya’mızda Temmuz Ayı Dış Ticaret İstatistikleri’nin kamuoyuyla paylaşımını gerçekleştirdik. Temmuz ayında ihracatımız 18,6 milyar dolar ile şimdiye kadar en yüksek Temmuz ayı değerine ulaşırken son 12 aylık ihracatımız d 248 milyar doları aşarak sene sonu hedefimiz olan 250 milyar dolara bir adım daha yaklaştı. Tarımın, sanayinin, iklim değişikliği ile mücadelenin ve sporun merkezi Konya’mız ise şimdi de ihracatta rekorun merkezi oldu. Geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar eşiğini geride bırakarak önemli bir başarının altına imza atan Konya’mız Temmuz ayında ihracatını  yüzde 14,3 oranında artırarak 239,7 milyon dolara yükseltti.

Böylelikle Konya’mız, Temmuz ayında Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 12. şehri oldu. Bu başarıda emeği geçen tüm ihracatçılarımızı gönülden tebrik ediyorum. Diğer yandan, birkaç gün önce de sanayi üretim rakamları açıklandı. Türkiye’de sanayi üretimi Haziran’da  yüzde 8,5 artmıştır.  Şükürler olsun, üretimde çarklar hiç durmadan dönmeye devam ediyor” dedi.

Erdoğan: Depreme hazırlıklı olacağız Erdoğan: Depreme hazırlıklı olacağız

‘AK PARTİ DEMEK YENİLİK VE ATILIM DEMEKTİR’

AK Parti demenin  yenilik ve atılım demektir olduğuna dikkat çeken Altunyaldız, “ AK Partimiz bu vasfıyla oluşacak her sorunun üstesinden gelmek, dini, dili, ırkı fark etmeksizin herkesi hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm yurttaşlarımızı kucaklama amacıyla kurulmuştur, kucaklamıştır ve kucaklamaya devam edecektir. AK Parti demek yenilik ve atılım demektir. AK Parti demek her alan bağımsızlık demektir. AK Parti demek yerli ve millilik demektir. Liderimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımızın önderliğinde ülkemize nice dev hizmetler kazandırdık” diye konuştu.

 ‘KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BİR MEYDAN OKUMADIR’

Konya’nın İklim Şurasının yapıldığı ve 217 iklim önceliklerinin belirlendiği bir şehir olduğunu söyleyen Ziya Altunyıldız; ‘’İklim değişikliği sebebiyle yaşanılması zor bir dünyaya doğru ilerlerken küresel iklim değişikliği, bir meydan okumadır. Tedbir almak gerekir ve bu anlamda 2026 yılında başlanması öngörülen karbon vergisine tabi olmadan ihracatımızı sürdürmemiz gerekmektedir. Normal şartlarda muhtemel karbon vergisi 8 milyarı buluyor ülkemiz adına ama biz bu 8 milyarı ülkemiz adına başta enerji alanında olmak üzere yeşil dönüşüm alanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Küresel olarak ‘Yeşil Dönüşüm politikalarına uyum sağlayan ülkelere yatırım yapacağız’ denilen dünya üzerinde küresel dünyanın yatırımlarını ülkemize çekme avantajı sağlıyoruz’’ şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim