Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıl dönümü nedeniyle TBMM’de basın toplantısı düzenleyen AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Hz. Mevlana’nın anlaşılması gerektiğine vurgu yaptı. AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun düzenlediği basın toplantısında savaşların, çatışmaların, krizlerin, gerginliklerin zirveye çıktığı ve Mevlana’nın hoşgörüsüne en fazla ihtiyaç duyulan günlerin yaşandığına dikkat çekti. Mevlana’yı anarken onu anlamamız gerektiğini ifade eden Sorgun şu görüşlere yer verdi, “Aralık ayı denince aklımıza Mevlana, Mevlana deyince aklımıza sevgi, barış, hoşgörü ve kardeşlik geliyor. Bu günlerde Konya’dan yayılan manevi iklim havası, dünyanın dört bir tarafına ulaşmaktadır. Zira bu günlerde dünyanın dört bir yanından gönül dostları Konya’ya geliyor. Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri 7-17 Aralık tarihleri arasında, gönüllerin Şehri, barış hoşgörü ve kardeşliğin Sembolü Konya’da gerçekleştirilecek. Bu yıl Şeb-i Arus törenlerin ana teması “Dostluk Vakti” Ana temanın esin kaynağı ise Hazreti Mevlana’nın Dost ol da Dost’u gör sözü. Dostluk, kardeşlik, sevgi ve barışa en fazla ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde anma törenlerin ana temasının çok yerinde olduğunu düşünüyorum.  Zira; Dost ve dostluk kelimesinin Mevlana’nın hayatında çok anlamlı bir yeri vardır. O’nun dost ve dostluğa verdiği önemi şu sözlerinden rahatça anlayabiliriz” dedi.

GÜNEŞ GİBİ AYDINLATTI

Hz. Mevlana’nın yaşadığı çağı güneş gibi aydınlattığını, sonraki dönemlerde de dünyaya esin kaynağı olduğunu aktaran Sorgun, şöyle devam etti, “İlim, kültür, tasavvuf ve edebiyat alanında başta Alman ve dünya edebiyatının en önemli yazarlarından Goethe, Pakistanlı milli şair, alim ve filozof Muhammed İkbal olmak üzere   tanınır tanınmaz yüzlerce şair, yazar ve düşünür e esin kaynağı olmuştur. Kendi iç dünyasını, Pir’i olarak gördüğü Mevlana üzerine inşa eden Muhammed İkbal, Zebur-i Acem isimli eserinde bu gerçeği şu sözlerle dile getirmiştir. Gönlümden yanan bir kıvılcım al. Zira benim kanım Mevlana gibi kaynıyor.”

MEVLANA’YI ANLAMAK

“Bu yıl 749. Vuslat yıldönümü olan Mevlana Konya başta olmak üzere dünyanın bir çok yerinde farklı etkinliklerle anılacak” diyen Sorgun, anmaların usule ve adaba uygun olduğu sürece bir sıkıntı olmadığını ancak, uygunsuz yerlerde sema ve anmaların yapılmasını da doğru bulmadıklarını söyledi. Bu konuda Kültür Bakanlığı’nın gerekli adımları attığını anımsatan Sorgun, “Mevlana’yı anarken anlamamız gerekiyor.  Mevlana deyince akla Sema değil, Kur’an ve sünnet üzerine inşa ettiği hayatı, onun inanç, sevgi ve hoşgörüyü konu alan eserleri gelmelidir” ifadelerini kullandı.

İBRAHİM HAKKI BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim