Kanunla, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a geçici madde eklendi. Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığının borçlanma yetkisine 200 milyar lira ilave edilecek. Böylece 293 milyarlık olan borçlanma yetkisi 493 milyar liraya çıkıyor. Kanunla Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi veya devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri, 49 yıla kadar uzatılacak. Ek sözleşme imzalanabilmesi için işletmeci şirketlerin işletme hakkını doğuran sözleşmeden kaynaklanan tüm mali yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmiş olmaları ve işletme hakkını doğuran sözleşmeden kaynaklı açılmış davalardan feragat etmeleri gerekecek

‘REKABET GÜCÜ KORUNACAK’

Ayrıca işletmeci şirketler özelleştirme sözleşmelerinde yer alan yatırım şartına ilave olarak ek sözleşme bedelinin yüzde 10'u oranında limancılık faaliyetleri ile ilgili yatırım yapmak ve bu yatırımları ek sözleşmelerin imza tarihinden itibaren 5 yıl içinde gerçekleştirmek zorunda olacak. Süre sonunda işletmeci şirketlerin yatırımın gerçekleştirildiğine dair rapor ve bu durumu tevsik eden bilgi ve belgeleri ilgisine göre Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi veya Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne kontrol edilmek üzere sunmaları şart olacak. İlgili kuruluşça yapılan denetimde bahse konu yatırım zorunluluğunun yerine getirilmemiş olduğunun tespit edilmesi halinde ek sözleşme feshedilmiş sayılacak. Bu durumda işletmeci şirkete ek sözleşme gereği ödenen bedeller de dahil herhangi bir bedel iadesi yapılmayacak. Maddenin gerekçesinde, "Liman yatırımcılarının gerekli olan yatırımları zamanında yapabilmesi, ülkemizin lojistik ve turizm sektörüne paralel olarak rekabet gücünün korunması, böylelikle kamu yararının sağlanması amaçlanmaktadır. Ana sözleşmelerinde işletme hakkı sürelerinin uzatılması hariç herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sadece ek sözleşme bedelleri; adil, şeffaf, kontrol edilip denetlenebilir bir şekilde tüm yatırımcılar için aynı koşullar çerçevesinde belirlenerek ek sözleşmeler imzalanacak ve süre uzatımları yürürlüğe girecektir." ifadelerine yer verildi.

‘İYİ PARTİDEN AÇIKLAMA’

Görüşmelerden Düzenlemenin ikinci bölümü üzerinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, düzenlemenin, "iktidarın yıllarca besleyip büyüttüğü ve hormonlu hale getirdiği yetkili konfederasyona, diğer sendika üyelerinin devşirilmesini sağladığını" iddia ederek "Keşke bu kanun teklifinin gerekçesinde 'Bu düzenlemeyle iktidara geldiğimiz günden beri besleyip büyüttüğümüz, arka bahçemiz olan malum sendikayı daha da semiz bir hale getirmek için bu düzenlemeyi getirdik.' deseydiniz, vallahi doğru bir ifade kullanmış olurdunuz." sözlerini sarf etti.

‘FETÖ İLE MÜCADELE SÜRECEK’

MHP Grubu ve şahsı adına söz alan Konya Milletvekili Esin Kara, düzenlemeyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun iş ve işlemlerinin yürütülmesi konusunda görevli kurum ve kuruluşlarla uygulamaya dahil usul ve esasların belirlenmesine yönelik düzenleme yapıldığını hatırlatarak FETÖ ile mücadelenin her alanda hız kesmeden devam etmesi gerektiğini vurguladı. Kara, "Bizler, FETÖ, PKK dahil her türlü terör örgütüyle mücadelede AK Parti hükümetine destek olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

‘DÜZENLEME YASALAŞTI’

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu ise AK Parti'nin, "10 yıl süreyle ülke yönetimine ortak ettiği kişileri 15 Temmuz darbe girişiminden sonra suçlu ilan ettiğini" öne sürerek "Özgürlükten yoksun kılınan, ayrımcı işleme tabi tutulan ve adalete erişim hakkından yoksun kılınan kişilerin isyan etmemesi mümkün değil." ifadesini kullandı. Görüşmelerin ardından yapılan oylamada düzenleme kabul edilerek yasalaştı. Öte yandan kabul edilen Danışma Kurulu önerisine göre, "çocuğa yönelik istismar, erken yaşta çocuk evlilikleri, 6 yaşındaki bir kız çocuğunun evlendirilmesi" konularında verilen 7 Meclis araştırması önergesi birleştirilerek 3 Ocak'taki birleşimde görüşmeleri yapılacak. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, gündemde başka bir iş kalmadığından birleşimi 3 Ocak Salı saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim