AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, AK Parti Konya İl Başkanlığı Tarım Komisyonu Üyeleri İl Başkan Yardımcıları Lokman Özturhan ve Kazım Küçükçöğen, İl Yönetim Kurulu Üyeleri Salih Koyuncu, Tevfik Tığlıoğlu, Talip Özüdoğru, Mustafa Hançerli ve Mehmet Küçükbayrak, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Konya’da tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri toplantıda bir araya geldi. Konya Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde yapılan toplantıda, Konya’nın tarım ve hayvancılığı ile sulama alanındaki yatırımlar masaya yatırıldı, çiftçilerin talepleri üzerinde duruldu.

Toplantıda konuşan AK Parti Konya Milletvekili Etyemez, ele alınan konuları ve talepleri rapor haline getirerek başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlara ileteceklerini söyledi. Daha önce de bu tür toplantılar düzenlediklerini hatırlatan Milletvekili Halil Etyemez, hazırladıkları raporlar sonucunda birçok konunun çözüme kavuştuğunu belirtti. Tarım ve hayvancılıkta zirvede yer alan Konya’yı daha ileri noktalara taşımak için ortak akıl yürütmeye ve el birliğiyle çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Milletvekili Halil Etyemez, koronavirüs salgınına rağmen üretime devam eden, ekonomiye katkı sunan çiftçilere teşekkür etti ve çiftçilerin yanında olmayı sürdüreceklerini söyledi.

AK Parti olarak Konya’da tarım, orman ve su alanında 31 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını ve destek verdiklerini açıklayan Halil Etyemez, “Konya, tarım ve hayvancılığın başkentidir. Tarımda ve hayvancılıkta birincidir. Biz de AK Parti olarak üreten, ekonomiye katkı sunan Konyalı çiftçilerimizin yanındayız. Konya’mızda verilen tarımsal destek ödemelerini 18 yılda 6 kat arttırdık. Konyalı çiftçilerimize bitkisel üretim ve hayvancılık alanında 10 milyar liranın üzerinde destek verdik. Sulama alanında 12 milyar liranın üzerinde yatırım yaparak 283 tesisi hizmete aldık. Konya’mıza dış havzalardan su getirilmesi için ise planlama ve projelendirme çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Suyun tasarruflu kullanımı ve gıda israfının önüne geçilmesine vurgu yapan Halil Etyemez, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle su kaynaklarının üzerindeki baskının sürekli arttığının altını çizdi. Dünyada son 100 yılda nüfusun 4 kat, su tüketiminin ise 7 kat arttığına dikkat çeken Etyemez, “Yapılan araştırmalara göre 2050 yılında 5 milyardan fazla kişi içme suyuna maalesef erişemeyecek. Suyun kaynağında korunması ve verimliliğin artırılması konusunda süratle çalışmalıyız. Su kaynaklarımızı korumalı, verimli kullanmalı ve suyumuzu geleceğe umutla taşımalıyız. Tarımsal üretimde su tasarrufu sağlayan modern sulama yöntemlerini yaygınlaştırmalıyız. Bitkisel ürün çeşitliliğini suya göre belirlemeliyiz. Ülkemizin her köşesini ağaçlandırarak, su kaynaklarımızı koruyarak, meraları ıslah ederek ve en önemlisi halkımızı bilinçlendirerek erozyon ve kuraklıkla mücadele etmeliyiz. Ülkemizde maalesef her yıl 19 milyon ton gıda çöpe gidiyor ve günlük 4.9 milyon ekmek israf ediliyor. Birey, aile ve toplum olarak suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız ve gıda israfının önüne geçmeliyiz. Bugün tasarruf yapmaya başlamazsak, yarın tasarruf yapacağımız suyumuz ve gıdamız olmayabilir. Yarınlarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için kolları bugünden hep birlikte sıvamalıyız.” diye konuştu.

Milletvekili Halil Etyemez’in konuşmasının ardından sivil toplum kuruluşu yöneticileri tek tek söz alarak taleplerini açıkladı ve yapılmasını istedikleri çalışmalardan bahsetti.

HABER MERKEZİ