Para da gider, bilgi de, insan da... Her geçen gün ekonominin zorlandığı bir dönemden geçerken şahit olduğumuz durumlar bunlar. Bitmeyen dolar bozdurun serzenişleri ve bir türlü dizginlenemeyen döviz ve enflasyon arasında ömrümüz geçiyor. Geçiyor geçmesine de ne zaman düzelir diye merakla bekliyoruz. Vatandaş her geçen gün fakirleştiğinin farkında ve gelir adaleti her geçen gün daha fazla artıyor. Dolayısıyla böyle bir dönem de ki bu dönem yüksek faiz ve yüksek kur olarak karşımıza çıkıyor. Millet olarak bu yüksek faiz ve kuru hak edecek ne yaptık diye insan sormadan edemiyor.

            Paranın hak ettiği değer görmemesi de ayrı bir durum. Uluslararası finans olarak adlandırılan finansın uluslararası olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Yurt dışı yatırımcılarının önemli olduğu sıcak para gelmesinde fakat bu gelen insanlara değer tam verilemediğinden bunların paraları layık oldukları yerlere gidiyor. Para iyi muamele gördüğü yere gider anlayışıyla biz de demek ki iyi muamele görmüyor. Görmemesinin birçok farklı sebebi var elbette kanımca en büyük sebep yeterince güven ortamının olmamasından kaynaklanıyor. Bundan dolayı gelen yabancı yatırımcı fazla durmadan yoluna devam ediyor. Aslında bu tarz uluslararası yatırımcılar önemlidir fakat daha da önemli olan bir ülke ekonomisinde yatırımlardır. Yatırımlar da devlet tarafından yönlendirilebilir olmalı ve zamanın trendlerine göre yapılmalıdır. 21 yüzyılda bu trendlerin ne olduğu gayet açıktır. Bilişim, ve teknoloji...Fakat biz tam tersi olarak yatırımları yapmış olduğumuz yerler olarak AVM, inşaatlar, siteler, rezidanslar, ve dahası... Yani kısaca katma değeri çok olmayan ve uzun vadede getirisi olmayan alanlara gömdük biz bütün yatırımımızı. Kısa dönemde inşaata yapılan yatırım elbette kazançlıdır fakat uzun dönemde piyasalar zorlanır. Zaten bugün ki zorlanmaların genel olarak asıl sebebi zamanında kaynakların inşaata aktarılması. İnşaat yerine sanayileşme yada üretime aktarılmış olsaydı bugün üreten, güçlü bir ekonomiye sahip bir ülke olurduk.

            Baktığımızda her zaman yabancı yatırımcı geldi gitti olarak bir sürü de haber görmekteyiz. Aslında bahsettiğimiz gibi yabancı yatırımcı önemlidir fakat şu durum unutulmamalıdır. Bugün 5 lira ucuza gelen yarın 5 lira ucuz buldu mu gider... Bu önemlidir bize gerçekten katma değer üreten istihdama katkısı olacak yatırımcılar gereklidir. Bunun önü açılmalıdır.