Geçen hafta itibariyle o kadar ekonomik veri yayınlandı ki, hangisini köşemde yazayım derken bir diğerine haksızlık etmemek için hepsinden azar azar bahsetmek istedim

BÜYÜDÜK MÜ?

Evet. 2. Çeyrek rakamları (Nisan-Mayıs-Haziran) büyüme rakamlarına göre ülkemiz %21,7 oranında büyüme kaydetmiş. Bu büyümedeki rekor düzeydeki artışın, baz etkisinden kaynaklandığını ifade edip, geçen yılın aynı dönemindeki ekonomideki %10 düzeyindeki düşüş olduğunu belirtmemiz gerekmekte. AMA baz etkisini bile bir kenara koyarsak, ülkemiz yine de büyüdü. Rekor olmasa da büyük oranda büyüdü.

ENFLASYON DA MI BÜYÜDÜ?

Maalesef enflasyonda yıllık 19,25 oranını geçti. Hem de politika faizinin üzerindeki bir oranla. İktisatçılar Merkez Bankası, politika faizinde ne yapacak? Diye düşünürken, vatandaşta bu pahalılıkta nasıl ayakta duracağım diye ayrı düşünmekte

İHRACATTA BÜYÜDÜ

Hem de her ay yaptığı rekor artışlarındaki istikrarı bozmadan. Ağustos ayında İhracatımız, geçen yılın aynı ayına göre %52'lik artışla 18,9 milyar dolara kadar gelmiş. Gerçekten büyük bir değer. Her ne kadar baz etkisi olsa da, baz etkisinin çok üzerine bir ihracat artışının olduğunun altını çizmekte fayda var.

DIŞ TİCARET AÇIĞINDA DURUM NE?

TÜİK’ in geçen hafta açıkladığı temmuz ayı dış ticaret açığı ise %51,3 oranında artmış ki oldukça vahim bir durum. Rakamsal olarak değerlendirirsek, geçen yılın aynı ayına göre 2, 8 milyar dolardan, 4,2 milyar dolarlık bir artış sergilemiş.

ÇİMENTO, ÇİMENTO MU OLDU?

Farklı bir alana hızlı bir şekilde atlamış olsam bile geçen haftanın önemli gündem konularından bir tanesiydi. Kısaca bir hatırlatma yapalım. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), 9 Eylül'de çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek amacıyla 15 gün süreyle iş durdurma kararı almıştı. Hem rekabet kurumundan hem de Ticaret Bakanlığından sorunun çözümü için talepte bulunmuştu ki, 2 gün sonra Ticaret Bakanlığı, çimento ihracatına, kısıtlama getirerek, çimento işletmelerinin bir nevi önünü kesmiş ve iç pazara uygun bir fiyat vermesini zorlamış gibi oldu. Rekabet kurumundan da bir cevap gelir mi? Bilinmez. Bakıp göreceğiz. Ticaret Bakanlığının, süreçte hem hızlı hem de doğru politika üretmesini taktirle karşılıyorum.

BU ARADA VATANDAŞ NE YAPSIN?

Ağustos ayı verilerinden yola çıkarak yıllık %19,25 enflasyona karşı, özellikle yıllık gıda fiyatlarındaki %29’luk artışa karşı, vatandaş ev kiralamayı mı bıraksın, yemek yemeyi mi? Bilinmez ama bu arada müteahhitlere de şunu ifade etmek lazım. Konut fiyatlarından yıllık %19,30 oranındaki artış içinde vatandaşa ya da Ticaret Bakanlığına bir öneri sunabilirler mi acaba?  

YANİ

Çimento fiyatlarındaki fahiş artış için haklı olarak, Ticaret Bakanlığından destek isteyen müteahhitler, bir de konut fiyatlarındaki artış için vatandaşın elinden tutarlarsa, kral bir hareket yapmış olurlar. Yani si, hep bana hep bana olmuyor.Biraz bana, biraz ona” en makulü olsa gerek.

SONUÇ: Ticaret Bakanlığı’nın, çimento için almış olduğu kararı, bu sefer konut kiraları için iç piyasaya yönelik alması gerekiyor. Özellikle de üniversitelerin açıldığı ve öğrenci harekelerinin olduğu bu dönemde.