Ekmeğe asla tercih etmeyenlerden misiniz, yoksa asla bırakamayanlardan mı?

Mesleğimizi o kadar çok kişi seviyor ki her önüne geçen Diyetisyencilik oynayınca ekmekten kaçmanız gerektiğini söylüyorlar ama tabi ki yanlış kişiler yanlış sözlerle ifade ediyorlar . Sizler bunlara inanmayın  gelin beraberce milli yiyeceğimiz ekmeğimiz yararlarına bakalım.

Sofraların olmazsa olmazı yiyeceği olan ekmek, ham maddesi herhangi bir buğday olan ve ateşte, tandırda, fırında ya da sac üzerinde pişirilen bir tür besin maddesidir. Bir ekmek yapımı sırasında üç farklı uygulama yapılmaktadır. Bunlar; yoğurma işlemi, mayalama işlemi ve pişirme işlemidir. Ekmek yapmanın ilk aşaması olan yoğurma işleminde, un hamur haline getirilmektedir. İkinci işlem olan mayalama uygulamasında, hamurun ekşiyip kabarması sağlanmaktadır. Son aşama olan pişirme işleminde ise ekmek meydana gelmiş olur.

Buğdayın yapısı incelendiğinde üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm buğday tanesinin kabuğu lifin ve posanın depo edildiği yer, ikinci bölüm buğdayın içinde buğdayın kendi beslendiği yer olan buğdayın özü anlamına gelen rüşeymi burada bütün vitaminlerin özellikle E ve B vitaminler ve başta kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, selenyum, krom,sodyum,potasyum,fosfor  gibi minerallerin de depo edildiği yer burası oluyor, buğdayın üçüncü bölümü de buğdayın içi yani endosperm denilen yeri oluyor. Burada da daha çok nişasta daha ve az protein içeren bölümüdür.

Ekmek konusunda tercihleriniz beyaz ekmekten ziyade tam tahıl ekmeği tercih edin.

 Özellikle "tam tahıl ürünü" içeren besinler zengin birer posa kaynağıdır. Posa, kabızlığı önler, kan kolesterolünün azaltılmasına katkıda bulunur ve bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Ayrıca kan şekerini düzenleyerek tokluk hissi oluşturduğundan "obezite" ile mücadelede de önemlidir.

Tam Tahıl, Çavdar, Yulaf unlarından yapılmış ekmekler öğünlerinizde yer alsın. Hem sindirim süresi uzarken, hem de glisemik indeks değerleri beyaz una göre düşüktür. Daha uzun süre tokluk sağlar. 

Ekmek tahıl grubu içerisinde yer alır. Alternatif olarak ekmek yerine geçen besinler, kontrollü porsiyonlarda tüketerek çeşitlilik sağlayabilirsiniz. Bunun yanında tahıl ürünleri, makarna, pirinç, bulgur, kuskus, patates, yulaf kepeği, kestane, leblebi gibi ürünlerde bu grupta yer alır. Tahıl ve Tahıl ürünlerinin günlük beslenmemizde önemi büyüktür.

 Karbonhidrat bakımından zengin olan, günlük enerji ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşılar.

İhtiyaçlarınıza göre, size uygun günlük tüketim miktarını belirlemek  için Diyetisyeninizden  yardım alabilirsiniz.

Sağlık otoritelerine göre ortalama olarak bir bireyin en az 6 dilim ekmek tüketimi gibi düşünerek tahıl grubundan almanız gereken enerji ve besin içeriğini karşılayabilirsiniz.  

Tam Tahıllı ekmeği, Beyaz ekmeğe göre daha çok besin lifi içerir.

  • Sindirime katkıda bulunarak bağırsak hareketlerini düzenler.

  • Depresyona karşı yatkınlığı azaltır.

  

  • Mide sağlığınız için koruyucu bir besindir.

  • Bitkisel kaynaklı olduğu için kolesterol içermez.

  • Kandaki kolesterol düzeyinin kontrolüne yardımcı olur.

  • Tam tahıllı ekmekler B12 hariç tüm B grubu vitaminlerinin temel kaynağı olduğu için tiroit rahatsızlığı olanlar için en ideal besindir.

  • Tam tahıl ekmeğinde yer alan B grubu vitaminler metabolizmada anahtar rol oynar. Kan dolaşım bozukluğu ve yüksek tansiyon hastalıklarına karşı etkilidir.

  • Kolon kanseri ve hemoroid hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.

  

Tam çavdar ekmeği,besleyici değerleri kadar, bağırsakların düzenli çalışmasında, kalp lipitlerini kontrol edilmesinde, şeker kontrolü ve uzun süre tokluk hissi yaratır.

Peki günümüzün popüleri neden ekşi mayalı ekmek?

Daha doğal ve sağlıklı olmasının yanında daha da lezzetli oluyor. 

Ekşi maya ekmeğin içinde bulunan laktik asit, ekmekteki glikozun kana salınımını yavaşlatıp, ekmeğin glisemik indeksini düşürür. Başka bir deyişle, ekşi maya ekmek diğer sanayi tipi mayalı ekmeklere göre vücutta aşırı bir insülin salınımına neden olmaz.

Aynı laktik asit, özellikle tam buğday ununda bulunan vitamin ve minerallerin vücut tarafından daha iyi absorbe edilmesini sağlar. Böylece ekmeğin besinsel değeri daha çok ortaya çıkar. Ayrıca bu asit, unun içindeki gluten proteininin ve nişastanın daha kolay parçalanmasını ve midede daha kolay işlem görmesini sağlar. Bu da ekşi mayalı ekmeği daha kolay sindirilebilir hale getirir.