Son zamanlarda zayıflatmak ve kilo aldırmak vaadiyle çay, mama ve ek takviyeleri sosyal medyadan satışa sunan fenomen sayısı çoğaldı. Vatandaşların çoğu ise kısa yoldan kilo verme hayalini taşıdığı için sosyal medyadan gördüğü her gıdayı tüketiyor. Konuyla ilgili önemli tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Nur Açlan ise, bu konuda yeterli denetimlerin olmadığının altını çizerek her fenomenden diyetisyen olmaz diyor. 

ÖNEMLİ OLAN ‘SAĞLIKLI’ ZAYIFLAMAK

Karatay'a 2 yeni sağlık merkezi kazandırılıyor Karatay'a 2 yeni sağlık merkezi kazandırılıyor

Nur Açlan, günümüzde her şeyin ticaret olduğunu ve para kazanabilmek için zayıflama garantisi vererek mamalar, çaylar ve ek takviyelerin satışa sunulduğunu kaydederek bunun yanlış olduğunu dile getirdi. Nur Açlan, “Sağlıklı bir şekilde kilo vermenin veya almanın yolu sadece sağlıklı beslenmek ve hareket etmekten geçer. Doktor tavsiyesi dışında sosyal medya fenomenlerinin öne sürdüğü ek gıdalar riskli ve zararlıdır. Hatta insanlar bu ek gıdaları kullandıkça vücudu buna alıştırıyor. Örneğin zayıflama çayı içen birisi çayı bırakırsa bir süre sonra kabız olur. Bunun için doğal beslenmek her şeyden önemli. Zayıflamaktan önce ilk olarak sağlığımızı düşünmeliyiz. Biz de elbette ek takviye veriyoruz. Ama gelen kişiyi muayene edip, yapmış olduğumuz kontrole göre tavsiyelerde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

İNSAN SAĞLIĞI SÖZ KONUSU AMA DENETİM YOK!

Sosyal medya fenomenlerinin, hiçbir diyetisyenlik bilgisi olmadan ek gıdaları satışa sunması ve bu ek gıdalar dışında besin tüketmenin gerek olmadığına dair yanlış örnek olmasının tehlike barındırdığını açıklayan Diyetisyen Açlan, bu konuda yeterli denetimin henüz gerçekleşmediğinden yakındı. Açlan, “Her isteyen para kazanmak için mama ve çay tavsiyesi verebiliyor. Toplumumuz da daha basit ve kısa yoldan zayıflamayı tercih ettiği için sosyal medyadan ne görürlerse inanıyorlar. Sabah kalkıp kahvaltı yapmak, öğlene ve akşama ayrı bir menü hazırlamak ve spor yapmak insanlara zor geliyor. Bu yüzden internetten gördükleri ek takviyelere başvuruyorlar. İnsanların sağlıklarını tehlike altına almalarını istemiyoruz” diye konuştu.

HER ŞEY YETMEZMİŞ GİBİ BİR DE EKİP KURUYORLAR!

Takipçi sayısı çok yüksek olan fenomenlerin daha kolay ticaret yaptıklarını söyleyen Açlan, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Sosyal medya fenomenleri sattıkları ek takviyeleri kendileri kullanırken video çekip paylaşıyor ve insanların güvenini kazanıyor. Ama kimse sormuyor: “Bu insanların uzmanlığı var mı ki?” diye. Kendilerinin satması yetmiyormuş gibi bir de insanlara yazıp daha fazla para kazanmak için başka ekip kurmaya çalışıyorlar. Toplumumuzun bu noktada araştırmadan hareket etmemesi lazım. Ama ne yazık ki günümüzde halkımız insanların sosyal medyadan kaç takipçisi olduğuna göre hareket ediyor. Vatandaşlar, insan sağlığını tehdit eden bu fenomenlere inandıkça bu sektörde çalışan kişi sayısı da artıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Durum çok tehlikeli.”

Kaynak: TUBA KAYA