2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı 12 Eylül de başlayacak. Bununla beraber 1. Sınıf öğrencileri uyum haftası kapsamında 1 hafta önceden okula gitmeye başladı akabinde ilk veli toplantısı dün gerçekleştirildi. Devam sınıfında olan ve çocuğu okula yeni başlayan yakınlarımdan gelen bir soruyu aktarmak istiyorum.

-Hani artık ek kaynak kitabı için okuldan para istemeyeceklerdi, devlet hepsini karşılayacaktı?

Haliyle geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in kayıt parası vermeyin uyarılarını ve ek kaynak kitapları da devletimiz tarafından karşılanacak açıklamalarını takip eden biri olarak vermeyin dedim. Aynı soruyu öğretmene de yöneltmişler. Ama öğretmenden gelen şu savunma karşısında diyecek bir şey bulamamışlar.

- “Devlet bunu söylüyor ama niye onların çocukları özel okullarda üst düzey eğitim alırken sizin çocuklarınız devlet okulunda eğitiminden geri kalsın. Bu yardımcı kitaplar alınmalı alınmazsa çocuğunuz geride kalır. Fiyatı 200 TL, 50 TL’de yıllık fotokobi parası. Karar sizin.” deyip top velinin kucağına bırakılmış.

Şimdi çocuğunun en iyi eğitimi almasını isteyen anne baba şu cevap karşısında sizce ne yapar? Durumu olan gider o parayı verir ve o kitabı alır ama durumu olmayan aile çocuğunun ihtiyacını karşılayamadığı için sessiz kalır. Hatırlatayım Bakan Özer açıklamasında, “Öğretmenler salgın sürecinde nasıl "Okula gitmek istemiyor." şeklinde ifadelerle töhmet altında bırakıldıysa bugün de okullar ve Millî Eğitim Bakanlığı ihtiyaçları karşılayamıyor yönünde töhmet altında bırakılıyor. Okulların her türlü ihtiyacını karşılayabilecek güce sahibiz.” ifadelerine yer vermişti. İster istemez insanın aklına şu geliyor. Bakanlık okul görevlilerini, öğretmenler bakanlığı hedef göstererek velileri arada bırakıyor ve yine istediğini bir şekilde alıyor. Başka bir açıklaması yok. Geçim derdinin had safhada olduğu şu dönemde ev ihtiyaçlarını saymazsak okula servisle giden bir çocuğun yakın mesafe yol ücreti aylık sadece 500 TL. Öğretmenler galiba her evde tek çocuk var zannediyor. Bahsettiğim velinin evinde 3 çocuk var ve hepsinin aylık servis parası şimdilerde bir ev kirasından fazla. Asgari ücretle geçinen bir aile 5.500 TL’nin ne kadarını çocuğun beslenme ihtiyacına ne kadarını barınma ihtiyacına ne kadarını ısınma ihtiyacına ne kadarını sosyal ihtiyaçlarına ve ne kadarını okuldan istenen giderlere ve servis parasına yatırırsa ayın sonunu getirebilir. Buyurun siz hesaplayın!

Bir şeyleri sanki yapılmazsa dünyanın sonu gelecekmiş gibi ailelere dayatmak akıl dışı bir tutum. Toplum sağlığını korumamız lazım. Biraz empati...