Son günlerde vatandaşlar Konya’da çok fazla trafik kazası haberi okur oldu. Hatta kazaların yanında araç sürücülerinin trafikte sürekli gergin ve sinirli olması da dikkatlerden kaçmıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Psikolog Sedef Arslan Ercan, Türkiye genelinde trafik kazalarının arttığını kaydederek insanların artık her şeye tahammül edemediğini belirtti.

6 2-4

“TÜRKİYE GENELİNDE TRAFİK KAZALARINDA ARTIŞ VAR”

Türkiye genelinde önceki yıllara oranla trafik kazalarında artışın gözlemlendiğini dile getiren Psikolog Ercan, Konya’da da pek çok trafik kazası haberlerinin okunduğuna dikkat çekti. Bunların sebebini açıklayan Psikolog Ercan, “Hava şartları, yol şartlarının yanı sıra tabi ki kişilerin ruh halleri de çok etkili. İnsanların tahammülsüz ve aşırı sinirli olmaları kazayı kaçınılmaz hale getiriyor” dedi.

“SİNİRLİ OLMAK İÇİN ÇOK FAZLA NEDEN OLABİLİR”

Kimlikler yeni, usul eski! Kimlikler yeni, usul eski!

Sadece trafik değil birçok konuda da insanların sinirleri, gergin olduğunu ve tahammüllerinin azaldığını ifade eden Psikolog Ercan, sinirlenmek veya bir şeylere öfkelenmenin sağlıklı bir durum olduğunu fakat kontrol edilemeyen sinir veya yersiz çıkan öfkenin zarar verebildiğini aktardı. Ercan, “Sürekli sinirli ve stresli olmak kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Aile içi problemler, iş hayatındaki stresli durumlar, kötü giden ekonomik durumlar gibi pek çok etken vardır. Freedman ‘ın da söylediği gibi “Öfke bizim zırhımız gibidir. Kırılmamıza sebep olacak duyguları hissetmeyi engellemek için onu kullanırız. Bir olay yaşadığımızda ilk olarak kırılmış veya korkmuş hissedebiliriz fakat sinirlilik ikincil bir duygudur, ortaya hızlı bir şekilde çıkar. Bu yüzden sinirimizin altında yatan birincil duyguyu anlamaya çalışmak sakinleşmenizi ve 'kavga et ya da kaç' hissinden uzaklaşmanızı sağlar" şeklinde konuştu.

6 3-3

“SİNİRLİ VE GERGİN OLMAK HEM RUHEN HEM DE FİZİKEN ZARAR VEREBİLİR”

Sürekli sinirli ve gergin olunmasının hem psikolojiye hem de bedene olumsuz etkileri olduğunu kaydeden Ercan, bu noktada psikolojik olarak depresif, yorgun, hayattan zevk alamama, ilişkiler ve iletişimde bozulmalar olabilirken fiziksel olarak da pek çok rahatsızlığı beraberinde getirebildiğini anlattı. Sinirli kişilerin, reddedilmeye aşırı duyarlı, sürekli duygusal iniş çıkış yaşayan bir ruh halinde olabildiklerini söyleyen Ercan, sözlerine şunları ekledi: “Öfkemizi kontrol altına almak için tabi ki farkındalığımızı geliştirmemiz gerekir. Kişi öfkeli olduğu anda karar vermekten kaçınmalıdır. Çünkü anlık öfkeyle verilen kararların sonuçları olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bulunduğu ortamı terk etmeyi deneyebilir. En önemlisi de; duygumuz ortaya çıkmadan önce düşüncelerimiz belirir ve bu düşünceleri çoğu kez fark etmeyiz. İşte bu düşünceleri fark edebilirsek öfkemizi de kontrol etmek için bir adım atmış oluruz.”

Muhabir: TUBA KAYA