İş ortamında kişisel gelişim genelde iki yönlü bir olgudur. Bu olgunun birinci yönü çalışanların kişisel gelişimi iken, ikinci yönü ise yöneticilerin kişisel gelişimidir. İkisi de bir işletme yönetiminde çok önemli olmasına rağmen özellikle yöneticiler için kişisel gelişim çok daha fazla önemli olmaktadır. Çünkü yönetim kademesindeki kişiler çalışanlarının da gelişiminden sorumludurlar ve bu nedenle kendilerini geliştirmeleri oldukça gereklidir.

Yöneticilerin kendilerini geliştirebilmelerinin en önemli yolları çeşitli büyük işletmeleri inceleme fırsatı bulabilecekleri ortamlar (fuar, toplantı, yurtdışı seyahatleri gibi) ve alacakları mesleki eğitimlerdir. İş ortamında fuar, toplantı ve seyahat gibi durumlar kendiliğinden ortaya çıktığı ve bir zorunluluk olduğu için yönetim kademesinde bulunanların önemle üzerinde durması gereken konu mesleki eğitimler olmaktadır. Sözü edilen kişisel gelişime katkı sağlayan mesleki eğitimler ise iletişim teknolojileri, performans değerlendirme ve insan kaynakları eğitimidir. Bu eğitimlerin yüksek lisans eğitimi olarak alınması gerekir. Ancak, iş koşuşturmacası içinde pek lisansüstü eğitime devam şansı bulamayan yöneticiler ya da yönetici adayları avantajlarından dolayı online eğitim programlarını tercih etmektedir.

Toplum olarak eğitim konusunda her ne kadar mesafe kat etmiş olsak da gelinen nokta ve diğer ülkeler ile mukayese ettiğimiz zaman yeterli ölçüde değil. Bir hastalığımız var ben bilirim diye kendimizi kapatmışız bir kutuya adeta dışardan gelecek bilgilere karşı siper almış gibiyiz şimdi siz değerli takipçilere taninmış iş adamlarının hikayesini anlatıp bu da masal anlatıyor dedirtmeyeceğim.

İnsanoğlu doğası gereği eğitimle iç içe yaşamanı idame etmekte kimi zaman zorunlu kimi zaman ise isteyerek bazı eğitimleri almakta kişisel gelişim sizin hayat kalitenizi konuşmanızı yemenizi içmenizi birçok hal ve hareketlerinizi değiştirebilecek güçte.

Başarının anahtarı eğitim, eğitim demek yeni şeyler öğrenmek bildiklerimizin üstüne koymaktır vizyon sahibi olmaktır çağa ayak uydurmaktır eskiden diksiyon dil bilgisi ve Mesleki eğitimlere ulaşmak neredeyse imkansızdı şimdi ise online dünyada birçok yararlı ücretsiz eğitimler bulunmakta günde sadece 1 saat kişisel eğitimimiz için ayırsak sürdüğümüz yaşantıya bakış açımız değişir kaldı ki iş hayatında çok önemli bir yere sahip olan kişisel gelişim kimi zaman ahlaki ve görgü kuralları kimi zaman mesleki yetkinler olarak karşımıza çıkmakta genel olarak sosyal hayatımızda da büyük bir yere sahip olması gelişen teknoloji ve artan internet kullanımı bizi kendimizi geliştirmeye itiyor.

Bir zaman sonra istemeden de olsa kendimize çeki düzen vermeye zorluyor örneklemek gerekirse en basit şekilde bir iş görüşmesinde aslında hiç ciddiye almadığımız Türkçe’nin doğru kullanımına dikkat edin bir bayanla mühendisle patronla senli benli konuşamazsınız. ahlaki ve görgü kuralları çerçevesinde seviyeli bir muhataplığınız olur.

Bugünkü şartlarda eğitim o kadar ulaşılabilir ki kendinizi geliştirmemek adına özel bir çaba sarf etmeniz gerekiyor farklı platformlarda farklı ücretsiz eğitimler etkinlikler mevcut sadece ufak çaplı bir araştırma ile kendi gücünüzü görün potansiyelinizi ortaya çıkarın. Aslında neler yapabildiğinizi görseniz bu yaştan sonra olur mu ki demeyi bıraktığınız zaman anlayacaksınız eğitimin gelişimin tadını aldıkça toplumda farkındalık yaratan bireyler arasında yerinizi alacaksınız yaptığınız işi belgelemek anlaşılır bir dille izah etmek hayatınızı kolaylaştırmakla beraber çevrenizi genişletecektir.

Kişisel gelişimde Avrupa standartlarını yakaladığımız gün göreceksiniz ki toplumun refah seviyesi yüksek eğitim zirvede teknoloji olarak öne geçmiş olacağız eğitim toplum olarak bizim en büyük açığımız düz mantık olmaktan kurtarın kendinizi eğitim almamak için hiçbir sebep yokken kendinizi geliştirmek adına birçok geçerli sebep bulabilirsiniz ben bunu yaparım demek değil ben daha iyisini yapabilirim dediğimiz an bu iş oldu demektir peki nasıl olacak bu iş şöyle anlatayım arkadaşlar;

Diksiyon ile başlayıp dil bilgisi ,sosyal medyayı etkin kullanma mesleki yeterlilik, sürekli eğitim merkezleri ve ücretsiz yüzlerce eğitim seçeneği mevcut evinizi işinizi düşüncelerinizi büyütmek adına kendinizi sürekli eğitmek zorundasınız gelecek nesiller siz değerli okuyuculardan örnekler bulmalı kendinize girişken yapıcı ve teşvik edici olun benim neyime lazım deyip vazgeçtiğiniz an yanınızdaki arkadaşınızı evinizdeki çocuğunuzun eşinizin öğrenme hakkından vazgeçmiş oluyorsunuz çünkü sizin öğreneceğiniz her kelime topluma katılmış bir değer olarak karşımıza çıkacak kendiniz gelişirken siz istemeden de olsa çevrenize bilgi vereceksiniz dolayısıyla toplumsal olarak yol kat etmiş olacağız.

Devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarının bu konu üzerine birçok çalışması mevcut faydalanmak size kalmış öğrenmekten yeni bilgiler edinmekten vazgeçmeyin!

Unutmayın ki başarıya çiçekli yollardan gidilmez zafere giden yol muhakkak ki taşlı ve çoraktır pes etmek yok bugün bu yazıyı okumanız bile kişisel gelişim adına atılmış bir adımdır kendinize büyük hedefler koyun onlara ulaşabilmek adına araya küçük hedefler yerleştirin kısa vadede kısa eğitimler alın zihninizi dinç tutun başarı hemen yarın satın alınabilecek bir şey değil uğraş vermeniz vakit ayırmanız gerekli zahmetsiz rahmet olmaz güçlü bir Cv nin yolu kendini eğitmekten geçer yetkinliklerinizi muhakkak belgelendirin yeniliklerden kaçmak yerine onları sahiplenin mümkünse siz yenilik çıkarın buna benzer birse yapıldı deyip vazgeçmeyin ben bilirim demeyin öğrenin öğretin insan yaşam boyu mücadele eder motivasyonunuzu düşürmeyin yapamam olumsuzluğundan kendinizi kurtarın.

Bir benimle olmaz demeyin sen yoksan bir eksiğiz mantığı ile eşinizi dostunuzu öğrenmeye teşvik edin eğitimde ısrarcı olun.

Sizlere güzel motive edici bir söz ile veda etmek istiyorum;

Öğüt verecek insan değil, örnek olacak insan ol.

Mevlâna