Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM’de düzenlenen 28. Dönem 4. Yasama Yılı değerlendirme toplantısında parlamento muhabirleriyle bir araya geldi. Yoğun ve zorlu bir yasama döneminin geride kaldığını belirten Kurtulmuş, bu süre zarfında milletvekilleri tarafından Meclis'e 571 kanun teklifinin sunulduğunu, ayrıca Cumhurbaşkanlığı tarafından Bütçe ve Kesin Hesap Kanun tekliflerinin başkanlığa iletildiğini kaydetti. Halihazırda Genel Kurul gündeminde 120 bin, komisyonlarda ise 3 bin 538 kanun teklifinin bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, dördüncü yasama yılında 36 kanunun kabul edildiğini ve 41 Meclis kararının alındığını bildirdi.
Bu süreçte 125 birleşimde toplam 929 saat 21 dakika çalışılarak yaklaşık 24 bin 150 sayfa tutanak tutulduğunu aktaran Kurtulmuş, Meclis ihtisas ve araştırma komisyonlarının da 901 saat çalışarak 27 bin sayfa tutanak tuttuğunu, Meclis'in dünyanın en yoğun çalışan meclislerinden biri olduğunu vurguladı.
Yasama Dokunulmazlıkları ve Milli Dayanışma Komisyonu Çalışmaları
Yasama faaliyetleri kapsamında dördüncü yasama yılında 160 yasama dokunulmazlığı fezlekesinin sunulduğunu dile getiren Kurtulmuş, Karma Komisyon'da bekleyen bin 92 fezlekenin bulunduğunu hatırlattı. Dönemin en önemli çalışmalarından birinin Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun çalışmaları olduğunu belirten Kurtulmuş, bu toplantılarda toplam 90 saat müzakere ortamı oluşturulduğunu ve bin 318 sayfa tutanak tutulduğunu kaydetti. Komisyon çalışmalarının, 47 milletvekilinin kabul oyuyla Türkiye demokrasisinde ender görülen bir ittifakla sonuçlandığını, 18 Şubat 2026 tarihindeki bu kabulün "Terörsüz Türkiye" sürecine kapı araladığını ifade etti.
"TBMM'de Bir Yasa Teklifi Üzerinde Oluşan En Yüksek Konsensüs"
"Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin komisyon raporunun bir yol haritası ve çalışma perspektifi sunduğunu belirten Kurtulmuş, bu kapının ardından 10 Ağustos 2026 tarihinde toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine dair kanun teklifinin TBMM’de 467 milletvekilinin oyuyla kabul edildiğini hatırlattı. Kurtulmuş, bu oylamanın TBMM'de bir yasa teklifi üzerinde oluşan en yüksek konsensüs ve ittifak olduğunun altını çizdi.
"Terörsüz Türkiye" Sürecinde "Üçüncü Göz" Vurgusu
Terör örgütü PKK’nın silah bırakma ve kendini feshetme sürecine değinen Kurtulmuş, sürecin tıkır tıkır işlediğini belirterek şunları söyledi:
"Her şey yolunda tıkır tıkır işliyor. Fitne çıkarmaya ve bölgede kan görmeye alışmış olanların heveslerine rağmen bu süreç sonuna kadar başarıyla yürütülecek ve nihayete erecektir. Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler de terörsüz bölge hedefini destekleyen gelişmelerdir. Biz bu çerçevede ilgili birimlerimizle terör örgütünün silah bırakması ve kendisini feshetmesi sürecinin bütün detaylarını takip ve kontrol ediyoruz. Yine oluşturulan kurul vasıtasıyla da sahadaki gelişmeler takip edilecek. Dünyadaki bütün çatışma çözümlerinde örgütler ile devlet arasındaki süreci kontrol eden yabancı başka bir ülke ya da uluslararası kuruluşlar vardı. Bunu da üçüncü göz olarak tanımlıyorlardı. Bu Türkiye modeli olarak adlandırdığımız Terörsüz Türkiye sürecinin en önemli özelliklerinden birisi; yabancı bir üçüncü göz yoktur. Üçüncü göz milletin kendisidir."
İzleme Komisyonu'nun şekli hakkında ise Kurtulmuş, komisyonun yapısının Meclis’te grubu bulunan partilerle yapılacak istişareler sonucunda belirleneceğini, partilerden güçleri doğrultusunda üye talep edileceğini ifade etti.
Tasarruf Tedbirleri ve Yenilenebilir Enerji Yatırımları
Haziran 2023'ten bu yana yürütülen tasarruf tedbirleri kapsamında 2,5 milyon saat elektrik, 300 bin metreküp doğalgaz ve 20 bin ton su tasarrufu sağlandığını açıklayan Kurtulmuş; Konya'da güneş enerjisi santrali kurulması için çalışmalara başlandığını ve TBMM otoparkında da benzer bir çalışmanın sürdüğünü belirtti. Yenilenebilir enerji yatırımlarıyla bugünün değerleriyle 115 milyon liralık ilave ekonomik katkı sağlanmasının öngörüldüğünü dile getirdi.



