Tam tahıl dediğimiz kavram tahıl tanesinin üç kısmını da içerisinde bulundurur.Bunlar;Kepek, Buğdayın dış kısmı yani kabuğudur. Endosperm, Buğdayın %82.5′luk kısmını oluşturur. Klasik beyaz un tamamen endospermden yapılır. Karbonhidratlar (özellikle nişasta) bakımından zengindir.Rüşeym, Buğdayın çekirdek kısmıdır ve ağırlık olarak %2.5′unu rüşeym oluşturur. B1, B6 ve B9 (folik asit) vitaminleri ve lif bakımından zengindir. Rüşeymde birçok aminoasit, vitamin, mineral, omega 3 ve omega 9 yağ asitleri bulunur.

Beyaz un ise tahılın endosperm denilen kısmından üretilir. Tam buğday unu ile beyaz un arasındaki fark buradan kaynaklanır. 

Tamtahıl yüksek besin değeri ve lezzete sahiptir. Tamtahıl, Sindirimi kolaylaştırır, kolesterolİ düzenleyici etkisi yanında kan şekeri düzeyine kadar birçok alanda etkili koruması vardır. İçeriğindeki lif, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Bu saydıklarımın yanında en önemlisiglisemik indeksinin düşük olması nedeniyle daha uzun süre tok tutmasıdır. Bağırsakların düzenli çalışmasına ve bununla birlikte kabızlığı önleyici etkisi vardır. Yüksek tansiyonu kontrol altına alıyor içeriğindeki zengin lif,potasyum, magnezyum, demir ve selenyum ile kan şekerini kontrol altına alarak tansiyonun yükselmesini önlemektedir.

Bu yararlarının yanında en önemli noktalardan biri olan kilo vermeye yardımcı olduğunu hatırlatmak isterim.

Sadece ekmek de değil aslında birçok üründe tam buğday unu kullanılması taraftarıyım. 

Tahıllı gıdalar, cilt sağlığı için gerekli olan neredeyse her şeye sahiptir. Buğday, selenyum açısından zengin olduğundan cildin beslenmesine, kendini yenilemesine yardımcı olmaktadır.

SAĞLICAKLA KALIN…

Mail: [email protected]