Bir bireyin vücudu için çok önemli bir mineraldir. Vücut kendi kendine üretemediği için besinlerle ya da takviyelerle alabiliriz. Enerji için, sinir sinyal iletimi için, fonksiyonların düzenli şekilde yerine gelmesi için magnezyum tüketilmelidir. Kemiklerin daha güçlü olması, kalp ritminin sabit kalması gibi birçok yararı bulunmaktadır. Kortizolü beyinde dengeleyen en iyi mineral elbette ki magnezyumdur.  Yorgunluk, bitkinlik, kas fonksiyonlarının daha aktif çalışabilmesi için gereklidir. Magnezyum kullanıldığında yaşa kalitesinin arttığı görülmüş olacaktır.  İnsülin metabolizması vücudumuzdaki ç oğu metabolizmada etkisi vardır. Onun içindir ki magnezyumda en önemli minerallerden olduğu için bu minerali yetersizliğinde kronikleşmiş birçok rahatsızlıkla karşılaşılabilir. Kas kasılması, protein sentezi, insülin metabolizması, sinirsel iletim için magnezyuma vücut ihtiyaç duyar.

Magnezyum eksikliğinde birçok belirtiyle karşılaşılabilir. İştah kaybı, kas ağrıları, kramplar, haksizlik, yorgunluk, osteoporoz, kalp ritim bozukluğu, duygu eksikliği ile karşılaşılabilir.

Beslenme de magnezyum alabileceğimiz besinleri sıralarsak, ıspanak, muz, bitter çikolata, kabak çekirdeği, avakado, incir, badem, susam, fasulye, mercimek, kaju, ceviz ve pazı gibi besinlerle karşılayabiliriz.

Migren ataklarını azaltırken, kas kasılmalarını engeller, inflamasyonu azaltır, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur, eklem ağrılarına iyi gelir, fiziksel aktivitede performansı arttırırken uyku kalitesini de arttırır.

Yoğun sporda magnezyum ihtiyacı olur. Yoğun spordan sonra atletler hipomagnezyum durumuyla karşı karşıya kalır.

Günlük önerilen magnezyum takviyesi erkekler de 400-420 mg kadınlarda ise 320-360 mg alınması gerekir.

Magnezyum takviyesi alınırken kullanılan formlar da önelidir. Magnezyumun bağırsaktan emilimi zayıftır. Emilimi artırmak için bazı kombinasyonlar bulunmaktadır. Kullanmadan önce uzmanınıza sormayı ihmal etmeyin. Beslenmeye B6 vitamini eklendiğinde magnezyumun emilimini arttırır.

Yan etkilerine bakacak olursak mide bulantısı, kramplar ve ishale neden olabilir. Magnezyum takviyeleri dışkının yumuşamasına neden olur. Etkileşimlerde ise kalp ilacı ve antibiyotik kullanan bireyler doktoruna sormadan kullanılmaması gerektiğini hatırlatmak isterim. Sağlıcakla kalın…