Özel maya mantarıyla yapılan, tadı ayrana yakın, biraz ekşimsi olan bir besindir. Kefir, probiyotik etkisiyle sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı bir süt ürünüdür. Kefirde bol miktarda A, D, E , B1 , B12 ,K , vitaminleri bulunur. Kalsiyum, fosfor, folik asit, magnezyum açısından iyi bir kaynaktır. Yağ oranı düşük, sodyum ve kolestrol bakımından fakirdir. Özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Protein açısından zengindir. Bağışıklık sistemi güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır. Bakterilerle mücadele eder. Sindirim problemlerine karşı, hazımsızlık ve kabızlığa bire bir çözümdür. Doğal bir antibiyotikken hücreleri yeniler. Beslenmesini düzene koyup diyet yapanlara yardımcı bir besindir. Kilo vermek isteyenler için de ideal bir içecek olan kefir tok tutucudur. Kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olmaz. Kefir doğal enerji kaynağıdır. Kefir doğal antibiyotiktir. 

Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür

Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler

KEFİR, Yüksek besin değeri ve sağlık üzerine de olumlu etkileri olan kefirin, tüm yaş gruplarına ve ayrıca hastaların beslenmesinde destek bir besindir. Kefirle ilgili önemli bir nokta da laktoz intolerans problemi olan kişiler tarafından tüketilebilir.

Kefir içerisinde önemli derece de ve yüksek oranda orotik asit içerir. Bu organik asit; kolesterolün biyosentezini engellemede, karaciğeri korumada, nükleik asitlerin sentezinde ve proteinlerden yararlanmada büyük öneme sahiptir. Kefirin içilmesiyle kanda yüksek oranda orotik asit saptanması kefirin bağırsaklardan çok iyi emildiğine bir kanıttır.

Kendinden karbonatlı bir içecek olan kefir, vitamin, protein ve mineral yapısı gibi besinsel özellikleri, antibakteriyel spektrum, gastrointestinal proliferasyon, hipokolesterolemik etki, antikanserojenik etki, L(+) laktik asit yapısı, β galaktosidaz aktivitesi ve bakteriyel kolonizasyon olarak adlandırılan teropatik özellikleri nedeniyle tüketilebilir.

Kefir bir ilaç olarak görülmemesi, sağlıklı yaşam ve tedaviler sırasında bir destek gıda olarak düşünülmelidir. 

Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa, alerjik rahatsızlığa iyi gelen kefirin bugüne kadar saptanmış bir yan etkisi görülmemiştir. Yalnız diğer besin öğeleri gibi porsiyona dikkat edilmesi gerekir.

Kefirin tadını birçok kişi sevmeyebilir. Onun için nasıl diğer besinleri meyvelerle tatlandırıyorsak kefiri de tatlandırıp içeriğini zenginleştirebiliriz. 

Sağlıcakla kalın…

www.nuraclan.com