Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından açılan stantta, Konya’nın coğrafi işaretli ürünleri Hüyük Çileği, Kadınhanı Tahinli Pidesi, Bozkır Tahini ve Akçabelen Şeker Fasulyesi ile Karaman’ın coğrafi işaretli ürünü olan Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri fuar ziyaretçilerinin beğenisine sunularak ürünlerin tanıtımı gerçekleştirildi. Stantta ayrıca, Konya ve Karaman Bölgesi’ne ait elma, hırtlak turşusu, mısır ve buğday kavurgası, peynir, yoğurt, tereyağı, kaymak, reçel, pekmez, helva, kuru üzüm, gofret ve meyve kuruları gibi yöresel ürünler de fuarda sergilendi.

Bu yıl 11.’si düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda yer alan MEVKA standı fuar boyunca çok sayıda ziyaretçi alırken, ziyaretçilere Konya ve Karaman bölgesine ait yöresel ürünler ikram edildi.

MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Yerele ait değerlerin her geçen gün daha çok ilgi gördüğü günümüzde bu değerlerin koruma altına alınması, en az o ürünlerin üretilmesi ve tanıtılması kadar önem verilmesi gereken bir konudur. Tam da bu noktada, coğrafi işaretli ürünler kavramının önemi günümüzde bir kat daha artmaktadır. Etiketinde coğrafi işaret amblemi olan ürünler, tüketici nezdinde kalite ve güven duygusunu oluşturduğu için daha yüksek fiyatla satılabilmekte, bu sayede tüketiciler kaliteli, sağlıklı ve güvenilir ürün tüketirken, üreticiler de önemli gelir artışı sağlayarak yerel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamaktadırlar. Bununla birlikte, yöresel ürünlerin coğrafi işaretli olarak tescillenmesi, kültürel mirasın korunması, ürünlerin devamlılığının sağlanması ve katma değer oluşturulması açısından da büyük bir önem arz etmektedir. Bu minvalde, bölgemize baktığımızda Konya ilimizde 33 adet coğrafi işaretli, 37 adet de tescil başvurusu yapılan ürün olduğunu, Karaman ilimizde ise 1 adet coğrafi işaretli ürün ve 1 adet de tescil başvurusu yapılan ürün bulunduğunu görüyoruz. Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bizler de, kurulduğumuz günden bugüne kadar Konya ve Karaman Bölgemizin coğrafi işaret tescilli ve tescil alma potansiyeli yüksek olan ürünlerini tanıtmak amacıyla pek çok çalışma yürüttük. Kurum olarak, 5 adet coğrafi işaretli ve 2 adet de tescil başvurusu yapılan ürünle yer aldığımız bu fuarda ise bölgemize ait coğrafi işaretli ve yöresel ürünleri büyük kitlelere ulaştırmayı, ürünlerimizin markalaşma ve ticarileşme süreçlerine katkı sunmayı ve katma değerini arttırmayı amaçladık. Ajansımız tarafından açılan stantta coğrafi işaretli ve yöresel ürünlerimizi tanıtan oda ve borsalarımızdan, kamu kurumlarımızdan, kooperatiflerimizden ve bölge üreticilerimizden fuarla ilgili aldığımız olumlu dönüşler bizleri son derece memnun etti. Bizleri sevindiren bir diğer gelişme ise stant katılımcılarımızın fuara ikili iş görüşmeleri yapmak üzere gelen zincir marketler ve e-ticaret siteleri ile iş bağlantıları kurması oldu. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu nedenle zengin tarihi ve kültürel özelliklere sahip olan bölgemizde coğrafi işaret alma potansiyeli yüksek olan daha pek çok ürünün bulunduğu ve bu fuarda sergilenen ürünlerin, bu konudaki farkındalığın artırılmasına da olumlu katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle standımızda bölgemizin ürünlerini tanıtmak adına çaba sarf ederek destek veren kurumlarımız başta olmak üzere Konya ve Karaman’dan standımızı ziyarete gelerek bizleri burada yalnız bırakmayan oda, borsa ve kooperatif başkanlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerine, iş dünyamıza, Antalya’dan ve Türkiye’nin dört bir yanından gelerek standımızı ziyaret eden fuar ziyaretçilerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim