2013 Yılında Eğitim Öğretime başlayan İsmail Kaya Anadolu İmam Hatip Lisesi, başarılı bir şekilde eğitimini sürdürülüyor. Eğitim- öğretim için mükemmel bir alt yapıya sahip olan İsmail Kaya Anadolu İmam Hatip Lisesi eğitim öğretim tarihimizdeki yerini almak için çalışmalarına devam ediyor. İsmail Kaya Anadolu İmam Hatip Lisesi, ilk mezunlarını 2017 yılında verdi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

1969 yılında Amasya´da doğdu ilköğrenimini Amasya Yeşilırmak İlkokulu’nda orta ve lise öğrenimini ise Amasya İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı 1992 yılında 9 Eylül Üniversitesi ilahiyat fakültesinden mezun oldu.1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans öğrenimine başladı aynı yıl İzmir Konak Adil İçel İlköğretim Okulu’nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğine atandı. 1998- 2011 yılları arasında Konya Kadınhanı ilçesinde müdür yardımcısı müdür başyardımcısı ve müdürlük görevlerinde eğitimin her kademesinde görev aldı. 2011 yılında Konya Sarayönü Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne müdür olarak atandı. İdarecilik görevine ek olarak akademik çalışmasına da devam etti. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora öğrencisidir. 2019 yılı Temmuz ayında Konya ili Selçuklu İsmail Kaya Anadolu İmam Hatip Lisesi´ne müdür olarak atandı Halen bu görevi yürütmekte, Arapça ve Fransızca bilmekte olup evli ve 5 çocuk babasıdır.

Okulunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Okulumuz yurtiçi-yurtdışı proje çalışmalarına önem vermektedir. Yurtiçinde ilgili kurumların açmış olduğu proje yarışmalarına katılmaktadır. Yurtdışı proje kapsamında başvurusu yapılan ve halen yürütülmekte olan Make Me Think , ERASMUS+Ka101 Projemiz , Wise Jokes, E-TWİNNİNG Projemiz, Fruit(fruitful)proverbsandidioms ,E-TWİNNİNG Projemiz, Make Me Think-Ka 101, E-TWİNNİNG Projemiz ,Who SaysWeCan't Sing, Bu projelerin yanı sıra Bir Sahabe...Bir Şehir...Bir Kavram Projesi, Sünneti İhya Projesi,  Okuma Meclisi Projesi,  İnsan Mektebi Projesi , SEDEP  projeleri yürütülmektedir.

Okulunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Okulumuz 2013 yılında Selçuklu ilçesine bağlı Işıklar mahallesinde İsmail Kaya Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak eğitime başlamıştır. 2020 yılında şu anki Selçuklu ilçesi Fatih mahallesindeki ikametine taşınmıştır. Okulumuzun üçer şube 5,6,7 ve 8.sınıf, dört şube 9. Sınıf, 5 şube 10. sınıf, 6 şube 11. sınıf ve beş şube 12. sınıflar olmak üzere toplam 32 şubesi olup okul mevcudu 750’dir. Okulumuz konferans salonu, iki adet uygulama mescidi, 7600 kitaplık kütüphanesi, kapalı spor salonu, açık spor alanları ve masa tenisi oynama alanlarına sahiptir. Bütün sınıflarda Fatih Projesi akıllı sınıf teknolojisi kullanılmaktadır. Eğitim- öğretim için mükemmel bir alt yapıya sahip olan İsmail Kaya Anadolu İmam Hatip Lisesi eğitim öğretim tarihimizdeki yerini almak için çalışmalarına devam etmektedir. Ortaokul 5 ve 6. Sınıf şubelerinden birer şubede 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren yabancı dil ağırlıklı eğitim verilmektedir. Okulumuz öğrencilerinin konaklayabileceği bir adet pansiyon mevcuttur. Okulumuzun idari kadrosu bir müdür, bir müdür başyardımcısı ve dört müdür yardımcısından oluşmaktadır. Okulumuz müdürlüğünü Ali Çakmak yürütmektedir.

Okulunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

E Twinning Projesi (Okulumuz “Dönüşüm Muhteşem Olacak” adlı proje ile Kalite Etiketi ile ödüllendirilmiştir.) Yerel Projeler: Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Tüm Projeleri, Konya İl MEM Bizim Okul Projesi, Konya Selçuklu İlçe MEM SEDEP Projesi, Konya İl MEM ve Konya Büyükşehir Belediyesi Medeniyet Okulu Projesi, E Twinning Projesi (Okulumuz “Dönüşüm Muhteşem Olacak” adlı proje ile Kalite Etiketi ile ödüllendirilmiştir.) Yerel Projeler: Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Tüm Projeleri, Konya İl MEM Bizim Okul Projesi, Konya Selçuklu İlçe MEM SEDEP Projesi, Konya İl MEM ve Konya Büyükşehir Belediyesi Medeniyet Okulu Projesi, Üniversite tanıtım gezileri, Mesleki tanıtım seminerleri, Başarıyı arttırıcı kişisel gelişim seminerleri, Yazar Söyleşileri

İSMAİL KAYA KİMDİR?

1936 yılında Konya'da doğdu. Babasının adı Şuayb, annesinin adı Meryem'dir. Babası okuma yazma bilmemesine rağmen inançlı ve arif bir kimseydi. Ermeni zulmü görmüş, Bakü'ye kadar giden Osmanlı ordusunda bulunmuş, oradan Garp Cephesine katılmıştır. Dedesi 93 harbinde Kafkaslardan göç ederek Gümüşhane bölgesine yerleşmiştir. Babası daha sonar Konya’ya göç etmiştir.  İlkokulu, İmam Hatip Lisesini ve Yüksek İslam Enstitüsünü Konya'da okumuş, Hafız Mehmet İyibildiren'den hafızlığını tamamlamıştır. İsmail Çataloğlu'ndan Arapça öğrenmiştir. Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nde öğrenci iken Şam'a giderek Arapça bilgisini derinleştirmiştir. Konya İmam Hatip Lisesi'nde öğretmen iken 9 aylığına Bağdat'a giderek Arap dili ile ilgili bilgisini tamamlamıştır. Öğrenim hayatı süresince Hacı Veyiszade Mustafa Kuruc, Üstad Bediüzzaman'ın küçük kardeşi Abdülmecid Ünlükul ve Prof. Muhammed Tayip Okiç hocalar onun zihinsel gelişimini ve dünya görüşünü derinden etkilemişlerdir.  Öğrenciliği sırasında imam-hatiplik yaptı. Askerliğini Erzurum'da yedek subay olarak tamamladı. Konya Mevlana Ortaokulu ile Bozhüyük Ortaokulu'nda din dersi öğretmenliği ve Konya İmam Hatip Lisesi'nde meslek dersleri öğretmenliği yaptı.  İsmail Kaya, hayatını okumaya, öğrenmeye, yazmaya, öğretmeye ve anlatmaya adamış bir kişiydi. Kişisel olarak centilmen, hoşgörülü, efendi, dürüst, kimseyi kırmayan ama Hakk'tan başkasına boyun eğmeyen, mütevazi ve kimseye yük olmayan bir insandı. Öğrencilerini seven, onlarla okulda, evde, piknikte ve kampta her zaman beraber olan güçlü bir şahsiyetti. Geride kendisini hayırla anan binlerce öğrenci, dost bırakarak 25 Ocak 1993'de rabbine kavuştu. Kabri Sedirler Mahallesi Aliyenler Mezarlığı'ndadır. Kendisini rahmet ve dua ile anıyoruz.

 ESERLERI

İsmail Kaya'nın otuza yakın tercüme ve telif eseri vardır.

Eserlerinden Bazıları:

•İslam Dini ve İlmihali

•Fıkh-ı Ekber Şerhi

•Bürde Kasidesi Şerhi

•Kırk Hadis Şerhi

•Âdâb-ı Muaşeret

•Kuran'da Dört Terim

•El-Lü'lüü Vel-Mercân

•Günahların Fert ve Topluma Zararları

•Resulullah'ın Annesi ve Hanımları

•Resulullah'ın Kızları ve Torunları

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim