Konya’da 15 yıldır Hak ve musiki aşıklarını buluşturan bir festival düzenleniyor: Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali. Bugün dünyanın geleneksel müzikler alanındaki en saygın festivallerinden biri olarak gösteriliyor. Dünya halklarının geleneksel mistik müziklerinin buluşma noktası haline gelen Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali, bu alanda dünyanın en saygın etkinlikleri arasında yer alıyor. Festival, tüm dünyada izlenirliği her geçen gün artan geleneksel müzikleri tanıtmayı ve bu müziklere popüler unsurlara karışmadan, otantik yapıları ve özellikleri korunarak sergilenebilecekleri, yani kendileri olarak var olabilecekleri bir kültür ortamı sağlamayı amaçlıyor. Bu yıl 15. Uluslararası Mistik Müzik Festivalinin teması “Musikî dinlemek Hak âşıklarının gıdasıdır” teması olarak belirlendi.  Bu yıl Mistik Müzik Festivali  10 Muharrem “Ehl-i Beyt Aşkına” Özel Konseri ile başladı.

Festivale şu ana kadar 47 ülkeden 133 grup ile yüzlerce sanatçı katıldı. Bu yıl 15'incisi düzenlenen festivale Özbekistan, Azerbaycan, Afganistan, İran, Irak-Kerkük, Fas, Lübnan, İspanya ve Türkiye'den sanatçı ve müzik toplulukları katıldı. Bu yıl Mistik Müzik Festivali uluslararası anlamda marka olduğunu gösterdi. İl Kültür Turizm Müdürlüğü etkinliklerin sanatçı seçimi ve Konya’ya gelen sanatçıları dinlemek için ülkelerinden ya da Türkiye’nin çeşitli yerlerinden birçok yabancı Konya’ya geldi. Bu da hafta boyunca Konya’da turizm hareketliliği sağladı. 

Mistik Müzik Festivali bu yıl gösterdi ki bu etkinliğin artık küçük salonlarda yapılmayacağı ve büyük salonlarda icra edilmesi gerekliliği. İnşallah önümüzdeki yıllarda Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandıran Selçuklu Kongre Merkezinde yapılır.  Mistik Müzik Festivalinde yaşanan ufak tefek aksaklıklara rağmen etkinlik oldukça güzeldi. Önümüzdeki yıllarda etkinliğe temsili bir ücret konulması ve yaş sınırlaması getirilerek küçük çocukların alınmaması organizasyon için oldukça güzel ve yerinde olacağına inanıyorum.  

 15. Uluslararası Mistik Müzik Festivalinin hazırlanmasında emeği geçen başta Konya Valimiz Yakup Canbolat'a ,İl  Kültür ve Turizm Müdürü  Abdüssettar Yarar ve İl  Kültür ve Turizm Müdürlüğünün çalışanlarına teşekkür ediyorum.