Bu yıl Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce 16’ıncısı düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, Konya ve medeniyetimiz için büyük bir değer olan Hazreti Mevlâna ve Mevlevilik geleneğinin Konya’ya katkısı açısından bambaşka bir öneme sahip olarak gerçekleştirildi. Bu yıl festival 22 - 30 Eylül tarihleri arasında Türkiye ve 8 farklı ülkeden sanatçıların katılımıyla gerçekleştirildi. Mistik Müzik Festivali ilk günden son güne kadar yoğun katılım ve ilgiyle karşılandı. Mistik Müzik Festivali 16 yıldan bu yana her sene kalitesini arttırarak yoluna devam ediyor. 

Mistik Müzik Festivali 16 senedir aralıksız devam ediyor. 2004 yılından bu yana festivale 45 ülkeden katılım sağlandı. 129 grup, 785 sanatçı, 15 bin dakikanın üzerinde performans sergilendi. Bu yıl katılan sanatçıları ve süreleri de kattığımız zaman Mistik Müzik Festivali kalitesini bir kez daha ortaya koydu. Özellikle Mistik Müzik Festivali’ni izlemek amacıyla farklı ülke ve şehirlerden Konya’ya gelen turistler mevcuttu. Turistler hafta boyunca şehrimize ekonomik anlamda büyük katkı sağladı.  

Bir marka olan Mistik Müzik Festivali’ni daha fazla tanıtma konusundaki çalışmaların yetersiz olduğunu düşünüyorum. Festival için hazırlanan kamu spotlarını televizyon ekranlarında görme noktasında eksiklerin olduğunu düşünüyorum. Bin bir emekle hazırlanan dolu dolu bir programın televizyon ekranlarında yayınlanmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün gereken çalışmaları yaptıklarına inanıyorum. Başta Konya’mızın kıymetli bakanları Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ve Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın desteği ile tanıtım konusunun da halledilebileceğine yürekten inanıyorum. 

Mistik Müzik Festivali ile ilgili bazı hususlara dikkat çekmek istiyorum;

● Mistik Müzik Festivali kapsamında hazırlanan kamu spotlarının bundan sonraki dönemlerde hem yerel televizyon ve radyolarda hem de yaygın televizyon ve radyo kanallarında festival boyunca sık sık dönmesine yönelik çalışmalar yapılmalı.

● Geçtiğimiz yıl daha aktif bir şekilde kullanılan Mistik Müzik Festivali’ne ait sosyal medya hesapları ne yazık ki bu sene aktif kullanılamadı. Sayfada sadece günün programı hakkında tek bir paylaşım yapıldı. Önümüzdeki yıllarda festivalin sosyal medya hesapları daha aktif olarak kullanılmalı. Günümüzde sosyal medya ihmal edilemez bir tanıtım mecrasıdır. İşte bu nedenle günün sanatçısı ve konusuna göre etiket çalışmaları yapılarak bu güzel etkinliğe dikkat çekilmeli.

● Özellikle yerel halk ve esnafa Konya’da böyle bir festivalin gerçekleştirildiği duyurulmalı ve onlarla işbirliği yapılmalı. Festival programını Konya’da yaşayan daha fazla kişiye duyurabilmek için sosyal medya daha yoğun bir şekilde kullanılmalı.

● Gelecek yıllarda festival kapsamında düzenlenen konserlerin cüzi de olsa bir ücretinin olmasının konser düzeni açısından daha da faydalı olacağı inancındayım. Bir de konser biletleri internet üzerinden alınabilmeli. Böylelikle yer bulma tartışmaları da sona ermiş olur.

Mistik Müzik Festivali kapsamında fedakârca çalışan başta İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Abdüssettar Yarar ve çalışma arkadaşlarına, katkıda bulunan belediyelere, sponsorlara, festivalin çekimlerini yaparak ekranlarında yayınlayan TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ve ekibine gönül dolusu teşekkürlerimi sunarım. Yine Hz. Mevlâna’nın 812. doğum yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde hazırlanan Şerbet-i Veladet etkinliğinde emeği geçen herkese teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim.

Selametle, baki selamlar…