Konyanın  güzel kasabalarından birinde çok eski zamanlarda bir Ramazan ayında Kasabanın iki kalender (ihtiyaçlı) adamına Ramazan davulu çalma ve iftar topu atma görevi verilmiş köy muhtarı tarafından, adamlardan biri ihtiyar Kerim ağa diğer genç olanı da Muslu (Mustafa) imiş.

Muslu denen genç biraz uyanık her akşam topa koyacakları barut miktarını o ayarlıyormuş. Ne var ki Kerim ağanın atacağı baruttan birazını çalıp kendisine av malzemesi için aşırıyormuş. Onun  için Kerim emmi topu patlattığı gün top çof ediyor sesi kasaba halkı tarafından zor duyuluyormuş. Ama Muslunun patlattığı gün gümmmmm diye patlıyormuş. İlgililer durumu her ikisine de sormuşlar? Kerim ağa bilmem yavrum eyide sıkılıyorum topu amma zayıf patlayyor demiş. Ama uyanık Muslu işi şöyle özetlemiş ve kendi yaptığı hırsızlığı Kerim ağa yapıyormuş gibi. Tabi onunki az patlar çünkü barutun birazını çalıyor devresi gün onunla ava gidiyor Kerim ağa diye iftira etmiş adama. Görevlilerde işin aslını sormadan Kerim ağanın işine son vermişler. Muslu da yanına ihtiyar bir emmisi varmış onu almış ve ayni işine devam ediyormuş.

Bu haksızlığa çok içerleyen Kerim ağa bir hinlik düşünmüş Muslu için. Ve bir tenha günde bir sokak köpeğini tutup minareden topun patlatıldığı yere çıkarıp gündüzden bırakmış. Muslu akşam iftar olunca bir gün evvelden doldurup sıkıladığı topun memesine ateşi değiverince top gümmm der zaten karanlıkta korku içinde duran köpekte korku ve hışımla Muslunun boynuna atlar herşetden habersiz olan Muslu aşağıda bekleyen emmisine seslenir emmi bana bir hal oldu boğazımı bir sıkan var boğulacağım yetiş der. Emmisi de korkar gürültüden bildiğin duaları oku oğlum Muslu ben oraya çıkamam der. Muslu yahu emmi duaların hepisini bitirdim yine getmeyyor bu köpek allehem deyince emmisi köpek değil guzum o lanet şeytandır dermiş. Nihayet ses kesilir Musludan. Emmisi yukarı çıkar ve sesin geldiği yerlere gelen kasaba ahalisi el fenerleri ile bakarlar ki Muslu korkudan avallamış gelenlere bel bel bakıyor yanında da bir köpek var. Bu adam korkudan ölürse bunun sorumlusu nu bulalım derler ve Kerim ağadan şüphelendikleri için onu şikayet ederler. Adam yok gardaşım ben nerden çıkarayım köpeği minareye ben bu suçu gabul itmem deyince. Adamlar derler ki köpeği Kerim ağanın yanına getirelim. Şayet köpek Kerim ağayı tanırsa işin failini bulmuş oluruz. Yoksa başka çaremiz yok diyerek köpeği Kerim ağa ile yüzleştirmek için getirirler. Ama köpeği minareye çıkarırken çok eziyet eden Kerim ağanın yanına gelen köpek başlar ona hınçla har har diye saldırmaya. Kerim ağanın yanından kaçar. Gördünüz mü len Baksanıza beni nerdeyse yiyecek it. Ben bu iti tanımam etmem der ve paçayı kurtarırı Muslu da iftira atmanın cezasını 2 ay kadar yatakta yatarak iyileşme ile çeker.