Hz. Mevlâna'nın 747. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri bu yıl pandemi gölgesinde oldukça buruk geçti. Geçtiğimiz yıllarda 7-17 Aralık günleri arasında 10 gün ve seyircili olarak düzenlenen programlar bu yıl pandemi gölgesinde 2 gün ve seyircisiz olarak gerçekleştirildi. Her yıl Mevlâna Haftası’nda cıvıl cıvıl olan Tarihî Bedesten Çarşısı, Mevlâna Meydanı, Mevlâna Dergâhı kısacası Konya’nın tarihî mekânları ne yazık ki bu yıl oldukça sessiz kaldı. Otellerimiz, lokantalarımız boş kaldı, tören saati yaklaştığında Mevlâna Kültür Merkezi’nde yaşanan telaşın yerine sessizlik hâkim oldu. Kısacası 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya oldukça sessizdi. İnşallah önümüzdeki yılki törenleri coşkulu ve sağlıklı bir şekilde eda etmeyi Rabbimiz bizlere nasip eder.

Son günlerde bazı kurumlar tarafından yapılan Şeb-i Arus programları eleştiriyor. Bu konuda yapılan açıklamalara ben de gereken desteği veriyor, imzamı atıyorum. Hz. Mevlâna Konya’nın bir değeridir ve Şeb-i Arus ve Hz. Mevlâna Törenleri sadece Konya’da yapılır. Hz. Mevlâna’nın değerini kimse ayaklar altına almasına, Hz. Mevlâna üzerinden prim yapmasına da Konya ve Konyalılar olarak müsaade etmeyeceğiz.

Bu yıl pandemi gölgesinde gerçekleştirdiğimiz Mevlâna Törenleri’nin teması da oldukça önemliydi. Anma törenlerinin teması “İhsan Vakti” olarak belirlendi. İhsan İslamî bir terimdir. İhsan hem Kur'an’da hem de hadislerde geçen bir terimdir. İhsan bir davranışı en güzel biçimde yapmak demektir. Umarım hafta boyunca “İhsan Vakti” teması ile öğrenilen değerleri hayatımızın her alanına yansıtırız. Hayatta davranışlarımızı en güzel şekilde eda ederiz.

Hz. Mevlâna'nın 747. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri için Vali Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, İl Kültür Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, ve çalışma arkadaşları, Konya milletvekilleri, Uluslararası Mevlâna Vakfı, TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan ve Konyalı turizmciler büyük emek sarf etti. Emekleri için hepsine şahsım ve Konyalılar adına teşekkür ediyorum.

Yine bu hafta kapsamında sosyal medya hesapları da aktif olarak kullanıldı. Özellikle Şeb-i Arus resmî Twitter hesabı @sebiarus_gov adresinden “İhsan Vakti” teması ile yapılan paylaşımlar oldukça önemliydi. Bu hesapta yayınlanan videolara destek veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Diyanet İşleri Başkanı  Ali Erbaş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, mutasavvıf ve müzisyen Ömer Tuğrul İnançer, Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Ahmet Özhan, Gazeteci-Yazar Elif Dağdeviren, Prof. Dr. Erol Göka, Cemalnur Sargut, Gazeteci Veyis Ateş, Sadık Yalsızuçanlar, Della Milles, Gazeteci Berfu Güven, Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Rana Abood, Shems Friedlander, İhsan Kabil, Maisa Katawi, Nurullah Koltaş, Dr. Burhan İşliyen, Mashaeel Al-Hijji, M. Fatih Çıtlak, Dr. Baraa Okdeh, Kerim Güç, Kerim Zemanî, Hissa Al Matrook, Rıza Mirkarimi, Zakıya Albusaidi, Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Abeer Al Asfar, Muhammad Ali Muvahhid, Fethi Ahmet Polat, Gazeteci Ece Üner’e katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Konya olarak şimdiden Hz. Mevlâna'nın 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri için tanıtım çalışmalarına başlanılmalı. Konya’nın tarihî ve doğa güzelliklerini anlatan bir tır oluşturarak 81 ili gezmeli, Konya’nın tanıtımına daha da ağırlık verilmeli. Konya’nın kalkınmasında turizmin önemini daha koordineli çalışmalara imza atılmalı. Bu yıl Şeb-i Arus törenlerinin ve Hz. Mevlana’nın Konya için önemini ve Konya ekonomisine katkısını bir kez daha anladık.

Son olarak şu eleştiriyi de yapmadan geçemeyeceğim. Hazreti Mevlâna'nın sandukasının başında, “Huzur”da 17 Aralık günü yapılan Gülbang duasını basın mensuplar olarak takip ettik. Ancak orada ciddi sıkıntılar yaşadık. Alanının darlığı ve Mevlâna Dergâhı yetkililerinin basın mensuplarına karşı tutumu hiç hoş değildi. Basın bir şehir için oldukça önemlidir, umarım bu hatalar diğer organizasyonlarda yapılmaz.

2021’DE SİZLERİ DE BEKLERİZ…

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılınçdaroğlu,MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokratik Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici,  Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamalluoğlu,  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı  17 Aralık 2021 Hz. Mevlâna'nın 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerinde görmek umuduyla…