MEVLANA ÇEVRESİNDEKİ TARİHİ DOKUNUN KORUNMASI VE İHYASI

Abone Ol

Yurt içinde ve yurt dışında yaptığımız seyahatlerde tarihi çevrenin korunması ve tarihi eserlerin restorasyonlarını gördükçe Konya adına bir iç çekmiştim. Bunun son örneğini 100 bin nüfuslu bir şehir olan Çankırı ziyaretimde de yaşadım. Taş Mescit, Mevlevihane ve tarihi Çankırı evlerini görünce şehrim adına üzüldüm.

Ancak, geçen hafta Hisder’in konuğu olan Karatay Belediye Başkanı Sn. Hasan Kılca’nın anlattıkları yüreğime su serpti.

Karatay Belediyesi’nin çalışmaları arasında yer alan Yağlı Bayat’daki Savatra Antik Kenti kazısı ile Obruk Han’ın restore edilip hizmete sunulması bağlamında da takdir hislerimizi yazılarımızda söz konusu yapmıştık..

Başkan Hasan Kılca’nın  sunumunda Mevlana ve çevresi ile ilgili yaptıkları projenin ihale edildiğini ifade etmesi bizim için güzel bir haber oldu. Projenin de Konyalı ünlü mimarımız Muharrem Hilmi Şenalp tarafından yürütüldüğünü öğrenince sevincimiz arttı.

Proje çerçevesinde Mevlana müzesi ve civarında külliyeye ait binalardan yıkılmış olanlar ile hamam tekrar inşa edilecek. Türbe önündeki evler ya restore edilecek ya aslına uygun tekrar inşa edilecek. Böylece Mevlana civarında tarihi bir ada oluşturulacak.

Yalnız bir önerimiz var. Eğer proje de yoksa bir Mevlevihane inşa edilmesi. Asitane olan bir şehre de bu yakışır.

Bir hakkı teslim edelim. Konya’da yıllarca kendi kaderine terkedilmiş, amaçları dışında kullanılmış veya değişik nedenlerle ortadan kaldırılmış ecdat yadigârlarını son yıllarda hem yerel yönetimler hem de merkezi yönetim sahip çıkmaktadır.

Konu ile ilgili bir parantezi de Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Bey için açmak gerekir. Tokat’taki başarılı çalışmalarını yerinde gördüğümüz Yılmaz Bey, Konya’da da kolları sıvadı.

 Sâhib Atâ Camii’nin çift olan minarelerden birinin günümüze ulaşmadığını biliyoruz. İşte eksik olan minareyi camiye kazandırmak için Vakıflar Bölge Müdürlüğü harekete geçti.

Yine, 1901 yılında bir yıldırım düşmesi sonucu şerefesine kadar minaresi yıkılan İnce Minare Medresesi için çalışmalar başlatılmıştır. Amaç, minarenin aslına uygun olarak tamamlanmasıdır.

Sadece Karatay değil diğer belediyelerimizin de tarihi eserleri koruma işlerinde ellerini taşın altına koyduklarını biliyoruz.

Sözgelimi, Selçuklu Belediyesi özellikle Sille’de tarihi dokuyu koruma konusunda birçok başarılı projeye imza attı. Sille’ye yolunuz düştüğünüzde bunu görebilirsiniz. Bilhassa son birkaç yılda iyi bir turistik bir adres olmuştur.

Meram’da Şükran Mahallesi’ndeki dönüşüm görünür olmuş ve yakın zamanda tamamlanacaktır. Bu tip alanların dönüşümünde birinci kaygı estetik, ikinci kaygı ticari olmalıdır.

Ayrıca Meram’da da bazı Konya evlerinin restore yapıldıktan sonra hizmete sunulduğundan da haberdarız. Meram Belediyesi’nin Dutlu Caddesi üzerinde açtığı geleneksel Konya evlerinden esinlenerek tasarlanan Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi (Müze Meram) de Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait nadide eserler de vardır.

Sadece geçmişe doğru büyüyen bir Konya değil, geleceğe doğru da büyüyen bir Konya olmak için hep birlikte seferber olmalıyız. Mirasımıza sahip çıkıp onu korumalıyız.

Selam ve dua ile…