Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Yenigün Gazetesini ziyaret ederek özel açıklamalarda bulundu. Meram Belediyesi olarak Meram’ın turizm potansiyelini artırmak adına çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Kavuş, Meram’da hizmet aşkının artarak devam ettiğine dikkat çekti. Meram’da son yıllarda yeni caddeler ve belediye öncülüğünde yapılan kooperatifler ile büyük bir değişim yaşadığını ifade eden Başkan Kavuş, “En az 8- 10 mahallede ciddi bir dönüşüm başladı.  Bunların bir kısmı bizim elimizle çoğunluğu da özel sektör eliyle yapılıyor.  Meram’da bulunan her mahallemize eşit hizmet götürmek adına yoğun şekilde çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘MERAM’IN TURİZM POTANSİYELİ ARTTI’

Son zamanlarda Meram Belediyesi olarak Meram’ın turizm potansiyelini artırmak adına çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, sözlerini şöyle sürdürdü, “Yapılan düzenleme ile eski cıvıl cıvıl günlerine geri dönen Tarihi Meram Aile Çay Bahçesi’nde misafirler çay, oralet, çekirdek, mısır, pamuk şekeri ve Meram Gazozu eşliğinde hem anılarını tazeliyor hem de sohbetlerle vakitlerini en güzel şekilde geçiriyorlar. Bölgenin tarihi ve yeşil dokusu korunarak düzenlenen çay bahçesi misafirlerine bir taraftan da çocuklarını mazi ile tanıştırmanın keyfini yaşatıyor. Meram Belediyesinin, tarihi yeniden canlandıran çalışması, ziyaretçilerine doyumsuz anlar yaşatırken yoğun ilgiyi gören herkese de ‘Konya ve Meram, Tarihi Meram Çay Bahçesi’ni çok özlemiş’ dedirtti. Amacımız Meram kültürünü yeniden canlandırmak.” İfadelerini kullandı.

 

‘MERAM ŞEHİR VE YAŞAM KÜLTÜRÜ MÜZESİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR’

Meram Belediyesi olarak 2024 Mayıs ayında hizmet vermeye başlayan Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi ile Konya’nın ve Meram’ın kültürünü Konya’ya gelen yerli ve yabancı turistlere aktarmak olduğunu ifade eden Başkan Kavuş, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi, Meram Belediyesi tarafından şehrin seçkin konumlarından Dutlu Kır bölgesinde bulunmaktadır. 2024 Mayıs ayında hizmet vermeye başlayan müzemiz, şehrin geleneksel mimari dokusu referans alınarak tasarlanan üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda iki hane, hayat (avlu), avlu içerisinde aşhane, müştemilat, ağıl, hela, samanlık, mağaza ve idari birimler bulunmaktadır. Burada bulunan evlerde Meram özelinde şehir ve yaşam kültürü anlatılmaktadır. Her iki evde bulunan toplam sekiz odada, hane içi yaşamla birlikte sosyal ve toplumsal yaşam; döneme uygun mimari, dekorasyon, ev tekstili, etnografik malzeme ve heykeller aracılığı ile sergilenmektedir.  İkinci alanımızda Meram’a has meyve ağaçları ile donatılmış bahçemiz ve geleneksel mutfağımızla ilgili atölye çalışmalarımızın olduğu deneyimleme alanı bulunmaktadır. Üçüncü alanda ise üzüm puştaları ile birlikte Meram’ın sebzelerinin olduğu bağımız vardır. Sergi Alanlarının yanı sıra Geleneksel Konya Yemekleri Eğitimi, Geleneksel El İşi Atölyeleri, Konya Baranası ve Meram Sohbetleri ile çeşitlendirdiğimiz etkinliklerimizle kültürümüzü canlı tutarak gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

AYDIN ÇAVUŞ ESKİ GÜNLERİNE TEKRAR KAVUŞTU

Meram Belediyesi olarak Aydın Çavuş’ta yaptıkları çalışma ile Aydın Çavuş’un eski günlerine geri döndüğünü ifade eden Kavuş, “Aydın Çavuş’ta yaptığımız çalışmalar çerçevesinde buraya 3 bin’e yakın ağaç diktik. Bölgede bulunan tesisleri de komple yeniledik. Aydın Çavuş’ta bulunan restoranımız lezzet ve mekan olarak Konya’da ilk 5’e girmeye başardı. Özellikle şehir dışından misafirleri gelen hemşerilerimiz buraya misafirlerini götürerek burada misafirlerini ağırlıyor. Restoranımız lezzet, hikmet, mekan ve hijyeni bir arada bulunduran bir mekan. Tüm tesislerimiz bu mottoda çalışıyor”

 

 ‘KIZLAR KAYASI YAZ KIŞ ZİYARET EDİLİYOR’

Belediye olarak Dere Mahallesi’nde bulunan Kızlar Kayasında yaptıkları çalışma ile bu alanın yaz kış yoğun bir ziyaretçi ile karşılaştığını ifade eden Başkan Kavuş, sözlerini şöyle sürdürdü, “Kızlar Kayasında yaptığımız aydınlatma ve peyzaj çalışması ile eskiden beri herkesin ilgi odağı olan ama son yıllarda bakımı yapılmadığı için pejmürde bir alandı. Kurumdan izin alarak temizledik. Aydınlatma ve peyzaj projesi ile şuanda Meram’ın yoğun ziyaretçi alan alanlarından bir konuma kavuştu. Hemşerilerimiz buraya gelerek fotoğraf çektirerek anılar biriktiriyor.  Dere Mahallesi'nde 20 bin metrekarelik araziye kurulan lavanta bahçemiz var. Meram Vadisinin hemen üzerinde bulunan bu alanda teras şeklinde düzenlenmiş, vatandaşlarımızın buraya gelip lavantaların içerisine girip güzel kokuları alıyorlar, fotoğraf çektiriyorlar. Son derece güzel görsele sahip bir alan.”

 

‘TARİHİ MERAM HAMAMINDA RESTERASYON TİTİZLİKLE DEVAM EDİYOR’

Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttükleri Meram Köprüsünün yanında bulunan Karamanoğlu Mehmet Bey Hamamı’nın restorasyonunu yaparak tarihi eseri yeniden ihya ettiklerine dikkat çeken Başkan Kavuş, “Hamamın en orijinaline uygun restorasyon çalışması ilk defa gerçekleştiriyor. Daha önceleri de restorasyon yapıldı ama bazı düzenlemelerde gerekli hassasiyet gösterilmemiş. İlk defa orijinaline uygun olarak resterasyon çalışması gerçekleştiriyor. İnşallah buradaki çalışma önümüzdeki bahar ayında bitmiş olacak.  Türkiye’nin en büyük birinci platosu olan TRT Konya Film Platosunu da turizme kazandırabilirsek hem yerli hem de yabancı turistlerin buraya gelip Alaattin etrafındaki eski Konya’yı burada görebilecekler. “

 

‘ŞÜKRAN’DA BÜYÜK MESAFE ALINDI’

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, hızla yükselen dev bütçeli Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm projesinde büyük mesafeler alındığını ifade ederek, “Şükran’da bulunan arkeolojik kazılarda epey yol alındı. Bu bölgede Türkiye’nin en orijinal kentsel dönüşüm projesi yapılıyor. O bölgede tarihi ve kültürel kazılar devam ederken Roma döneminde önemli bir koloni kenti olarak kurulan Lystra Antik Kenti kazıları başladı. Bu projemizi de Konya Büyükşehir Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi ile beraber gerçekleştiriyoruz.  Tarih ve turizm adına birçok şeyi yapıyoruz. Meram’da her ilgi alanına göre ziyaretçi profili oluşturmaya çalışıyoruz. Çok da büyük mesafeler kat ettik. “

 

LARENDE KAPISI VE SURLAR ORTAYA ÇIKTI

Başkan Kavuş, Larende Kapısı ve surlar için çalışmanın devam ettiğini belirterek, “Larende Caddesinde bulunan dükkanların yerinde kaldırılması ve eski hayvan pazarının bulunduğu alana taşınması ile birlikte etrafını çevirdiğimiz dükkanların bulunduğu alanda surların ve Larende Kapısı’nın ihyası için çalışmalar başladı. Larende kapsının zemine oturduğu dayanaklar tespit edildi. Surlar içinde arkeologlar çalışmalarına başladı. Çalışma da hızlı bir şekilde ilerliyor.  Suriçinde 16 bin metrekarelik alanda arkelojik kazılar 4-5 yıldır devam ediyor. Burada da epey mesafe alındı. Şehir merkezinde ilk mozaik de burada çıktı. Yine bu bölgede Selçuklu ve Osmanlı döneminde kalma hamamlar var.”

Yazar ve Editör Zeynep Özcan Röportajı:1 Yazar ve Editör Zeynep Özcan Röportajı:1

TESCİLİ ADA ETABI 15 KASIM’DA AÇILACAK

Ticari ve sosyal alanların çoğunlukta olduğu Şükran Kentsel Dönüşüm Projesinde 2. Etap bittiğini ifade eden Başkan Kavuş, “Lansmanını gerçekleştirdik. Anahtarları bugün vereceğiz. Bize kalan yerlerin de satışına başlıyoruz. Şuanda ihale ile ilgili ilanlar yapıldı. 6 Kasım itibariyle ihalelerimiz başlamış olacak. Yaklaşık bir buçuk aylık zaman diliminde de satışlar yapılacak. Yerleşme ve taşınma sürecinin ardından burası bahar ayı ile birlikte çap canlı bir konuma gelecek.  Tescilli Ada Etap’ının Türkiye’nin ikinci büyük tescilli bina taşınma işi olan proje kapsamında hali hazırda bulunan 3 adet tarihi yapının yanına 6 adet tarihi bina ve eser başarıyla taşındı. 15 Kasım’da Tescilli Ada Etabını açmış olacağız.  Etap, 5 bin metrekare alandan oluşuyor. Şükran Kentsel Dönüşüm Projesinin 1. Etap’ının altında hamam kalıntısı ve çinili fırın çıktı. Çinili fırını koruyoruz. Hamam kalıntısını da dünyanın sayılı örneklerinden olan cam kubbe şeklinde hamamın üzeri güzel bir kaplama ile kaplanacak. Vatandaşlarımız içeriden de dışarıdan da görebilecek. Hamamı kalıntılarını de gezebilecekler. Binaların inşaatı yılbaşında bitecek. Hamamı da düşündüğümüzde bu bölge Mart ya da Nisan aylarında ilk etap da bitmiş olacak. 3. Etabın proje çalışmasını yaptık. Şu anda eksik kalan kazı çalışmalarını devam etmekteyiz. İnşallah ekonominin de izin verdiği sürece buradaki işyerlerin ve ofislerin satımında elde ettiğimiz gelir ile Şükrandaki dönüşümü devam ettireceğiz.”

‘MERAM SON YILLARDA BÜYÜK DEĞİŞİM YAŞANDI’

Meram’da son yıllarda yeni caddeler ve belediye öncülüğünde yapılan kooperatifler ile büyük bir değişim yaşadığını ifade eden Başkan Kavuş, “En az 8- 10 mahallede ciddi bir dönüşüm başladı.  Bunların bir kısmı bizim elimizle çoğunluğu da özel sektör eliyle yapılıyor.  Meram’da bulunan her mahallemize eşit hizmet götürmek adına yoğun şekilde çalışıyoruz. Ekonomik dar dönemde geçtiği bu dönemde hizmetlerimizi aksatmamak adına yoğun şekilde çalışıyoruz. Bereketli bir yıl yaşadık. Meram Belediyesi Meclisimizden çıkardığımız karar ile 5 mahallemizde vatandaşlarımızın doğalgaza kavuşması adına ciddi adımlar attık.”

 

DOSD MERAM BİRİNCİ YAŞINI BAŞARILARLA DOLDURDU

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Meram Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile hayata geçirilen Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ile geçen bir yılı başarılar ile geçirdiklerini belirten Başkan Kavuş, “Bu büyük aile her bir ferdiyle güzel bir yapı oluşturdu. Bu samimi birliktelik sayesinde DOSD Meram, bir yıl gibi kısa bir zamanda önemli çalışmalar ortaya koydu ve 4-5 yıllık bir mesafe katetti. Bu hayırlı yatırımı yaparken bugün geldiğimiz noktayı biz bile tahmin edemezdik. Ancak Allah her işte olduğu gibi bu işte de bizlere yardım etti ve işimizi bereketlendirdi. Down sendromlu çocuklar ve bireylerimiz için yeni projeler geliştirdik. Bahar aylarıyla birlikte bu projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu projeler çerçevesinde bu özel çocuklarımızı özellikle de 18 yaş üstü bireylerimizi evlerinden çıkarıp spor yapmalarının ve meslek edinmelerinin önünü açacağız. Yüzme gibi sporlarla hem kendilerini geliştirebilecekleri hem de eğlenebilecekleri, ailelerin üzerinden yük alacakları etkinlikler olacak. Tamamen ücretsiz olacak bu kurslarla birlikte onların aileleri için verdiğimiz kursların kapsamını da genişleteceğiz. Meslek edinme kurslarına katılan down sendromlu gençleri belediyemizin kafelerinde istihdam ederek onları hayata kazandıracağız. Bu özel sektöre de güzel bir örnek olacaktır. Amacımız bu şehirdeki tüm down sendromlu çocuklarımıza ve bireylerimize dokunabilmek. “

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA