Meralarda Güneş Enerjisi Üretimi(2)

Abone Ol

Orta Anadolu bölgesi güneşlenme süresi ve güneş enerjisi panelleri kurulması bakımından uygun görülen bölgelerimizdendir. Konya ve Karaman illerimiz bu konuda uygun görüldüğünden bu güne kadar basında epeyce yer almış ve bazı adımlarda atılmıştır. Çoğunlukla mera olarak kullanılan alanlarda bu tesislerin kurulması için özel enerji alanları olarak belirlenmiş yerler mevcuttur. Güneş enerjisi ile ilgili çok sayıda haber yer almasına rağmen bilgilendirmek amacıyla basında yer alan beş haberden özet verilmiştir. Bu haberlerde görüleceği gibi enerji üretimi esas alınmış olup arazi kullanımı çok önemsenmemiştir.

  Konuyla ilgili basında çıkan haberlerden beş haber kısaltılıp özetlenerek aşağıda aynen verilmiştir;

1. Haber; “Enerji Günlüğü - Türkiye`nin tahıl ambarı Konya ve Karaman`daki buğday tarlaları, daha kârlı olduğu için güneş enerjisi panelleriyle kaplanıyor. Tarlasına güneş eken buğday ekenden 77 kat fazla kazanıyor.

Türkiye`de güneşten enerji üretimine yönelik talepte patlama yaşanıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu`nun (EPDK) 10 Haziran`da kabul etmeye başladığı üretim lisansı başvurularına gelen talep de bunu doğrular nitelikte. Kurula 3 günde toplam kurulu gücü 2 bin 900 megavata ulaşan 260 başvuru geldiği açıklandı. EPDK, yarın saat 18.00`e kadar yapılacak olanlarla birlikte bu yıl için yaklaşık 1.2 milyar lira tutarında başvuru bekliyor. 

"Güneş topla buğday yerine"

Güneşten elde edilen enerji aynı zamanda sürdürülebilir özellik taşıyor. Yapılan analizler güneş enerjisine yapılan yatırımın tarımdan daha kârlı olduğunu gösteriyor. 20 dönümlük bir arazide 1 megavatlık güneş enerjisi üretildiğinde yatırımcının cebine bir yıl sonra maliyet payı çıkarıldığında net 334 bin TL kalıyor. Aynı alanda 1 yılda 12 bin kilogram buğday üreten bir çiftçi ise, ürününü devlete kilogram başına 720 kuruştan satarak net 4 bin 320 TL kazanıyor. 

Karaman`ın güneşi önde; Güneş enerji santrali (GES) kurulumu için en uygun olan bölgelerin Türkiye`nin orta hattının altında kalan alanlar olduğu belirtiliyor. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkan Yardımcısı Hakan Erkan, güneş ölçümlerinin özellikle Konya, Karaman, Kahramanmaraş ve Harran bölgelerinde yoğunlaştığına dikkat çekti. Erkan, bu yılın `güneş yılı` olacağını belirterek, "Yatırımlar artacak. Türkiye`nin iklim şartları güneş enerjisi için çok uygun. Güneş enerjisinden yılda 380 milyar kWh elektrik üretebilecek potansiyele sahibiz" dedi. 

İkinci etap 1000 megawatla açılacak;

Güneş paneli yan sanayisi doğdu

Güneş enerjisindeki yatırım potansiyeli yan sanayideki yatırımcıları da harekete geçirdi. GES kurulumu için en önemli kalemlerden biri olan güneş paneli üretiminde artış başladı.
GES kurmanın maliyeti 1.5 milyon dolar

Kamunun güneş enerjisi alım fiyatı, halen yürürlükte olan Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) uyarınca 13 dolar sent. Ancak yüksek güneş alma seviyesi yatırımın geri dönüş süresini kısaltıyor ve yatırımları fizibıl kılıyor. Hakan Erkan, 1 megavatlık GES kurmanın maliyetinin 1.5 milyon dolar olduğunu açıkladı. GES kurulumu, diğer yeşil enerji kaynaklarına göre daha pahalı olmasına rağmen, son yıllarda dünyada panel fiyatları arz fazlası nedeniyle ucuzladı. 

ALIM GARANTİSİ 13.3 DOLAR/SENT
Kamu alım garantisi: 13.3 dolar/sent 
Yerli yatırım olursa alım garantisi: 19.5 dolar/sent 
Alım garanti süresi: 10 yıl 
Yatırımın geri dönüş süresi: 7-10 yıl 
En fazla güneş alan bölgeler: G. Anadolu ve Akdeniz 
GES kurmaya elverişli alan: 4 bin 600 km2 
Yıllık ortalama güneşlenme süresi: 2.640 saat 
Yıllık elektrik üretme potansiyeli: 380 milyar kWh

Güneş geliri Tarım`ın 77 katı

 

Güneş Ekersek

Buğday Ekersek

Alan

20 Dönüm

20 Dönüm

Süre

1 Yıl

1 Yıl

Kapasite

1 megavat

12 bin kilogram

Brüt Kazanç

418 bin TL

8 bin 640 TL

Maliyet Payı

20%

50%

Net kazanç

334 bin TL

4 bin 320 TL”

denilmektedir.

********

2. Haber; “Güneş Jeneratörü sistemleriyle işyerleri, evler, yazlıklar, yollar, parklar, deniz, araziler ve taşıtlarda kısacası elektriğe ihtiyaç duyulan her alanda enerji sistemleri kurulabilmektedir. Gün geçtikçe kirlenen çevre ve azalan enerji kaynakları, dünyamızın ve ülkemizin temel sorunlarından biridir. Enerji getirisi yüksek ve işletme maliyeti sıfıra yakın olan fotovoltaik elektrik sistemi hem ücretsiz bir kaynaktan elektrik sağlamakta hem de çevreye yayılan karbonmonoksit ve diğer tonlarca atığın oluşmasını önlemektedir. Gelecek nesillerin elektrik kaynağının güneş elektriği olduğunun bilincinde olan şirketler bu tesislere büyük yatırım yapmaktadırlar.” denilmekte

********

3.Haber; “Güneş enerji santrallerinin(GES) diğer elektrik üretin santraller gibi doğaya zarar vermediğini belirten birçok GES şirket yetkilisi "Güneş enerji santrali, temiz enerji santrali olduğunu diğer santraller gibi doğaya zararı olmadığını" belirtmektedirler.

**********

4.Haber; “Karapınar Belediye Başkanı Mugayıtoğlu, “Karapınar için en önemli projelerinden birinin de “güneş tarlaları” olduğunu, 60 milyon metrekarelik alanın yatırımcıları beklediğini aktardı. Arazi meyili yüzde 1'in altında olan alanın Bakanlar Kurulu kararıyla Enerji Özel İhtisas Alanı ilan edildiğini vurgulayan Mugayıtoğlu, şunları kaydetti:

“Şu an 57 firma ölçüm cihazlarını alana kurdu. Haziran sonuna kadar ölçümler devam edecek. Daha sonra lisans ihalesiyle ilgili çalışmalar yapılacak. Hem termik santral hem de güneş enerjisinden elde edilecek toplam enerji bugün itibariyle Türkiye'nin tükettiği enerjinin yüzde 8'ini karşılıyor. Karapınar bir enerji üssü olacak. Ülke ekonomisine çok önemli girdiler sağlayacak. Gelen firmalar ağırlıkla yurt dışından konsorsiyum şeklinde geliyor. Bu işte rol almayı çok istiyorlar. Ülkemize yatırım yapmak için çok hevesliler.”

Mugayıtoğlu, Karapınar'ın geleceğinin çok parlak olduğunu, 4-5 yıl içinde 33 bin olan merkez nüfusunun 60 bine ulaşacağının tahmin edildiğini, belediye olarak gerekli hazırlıkları da yaptıklarını sözlerine ekledi” denilmektedir.

**********

5. Haber; “Ovanın "Güneş Tarlaları" Enerjide Dışa Bağımlılığı Azaltacak

28 Eylül 2014 Pazar 12:15

Ovanın "güneş tarlaları" enerjide dışa bağımlılığı azaltacak- Konya'nın Karapınar ilçesindeki Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi'ne yapılacak yatırımlarla bölgenin, Türkiye'nin enerji ihtiyacının önemli bölümünü karşılaması bekleniyor- KSO Başkanı Kütükcü: "Karapınar'da yapılacak enerji yatırımları, Türkiye'nin yüzde 74'e ulaşan enerjideki dışa bağımlılığını hızlı bir şekilde aşağı çekebilecek"KONYA (AA) - ABDULLAH DOĞAN - Karapınar ilçesinde kurulan Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi'ne yapılacak yatırımlarla bölgenin Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılaması hedefleniyor.” diye haber yapılmıştır.

********

Burada sadece 5 haber özetlenerek verilmiş olup benzer haberler birçok basın organında yer almıştır ve almaya devam etmektedir.

Burada şunu belirtmek gerekir, bu teknoloji kullanılmasın diyemeyiz. Ancak güneş panellerinin kurulduğu alanların esas kullanım özelliği büyük oranda kaybedilmemelidir. Haber 1'deki hesaplar doğru olabilir, buğdaydan 77 kat daha fazla gelir getirebilir, ancak unutulmamalı ki artan nüfusun enerjiye ihtiyaç duyduğu kadar öncelikli olarak beslenmeye ihtiyacı vardır. Hem besin maddesi, hemde elektrik enerjisi her ikisi de ihtiyaçtır. “Güneş topla buğday yerine” sloganının anlamlı olabilmesi için ülke olarak ürettiğimiz buğdayımızın önümüzdeki yıllarda da yeterli olması gerekmektedir. Buğdayı her yerde yetiştirme imkanına sahip olmadığımız bilinmeli ve buğday ekilebilen yerlerde planlamalar buna göre yapılmalıdır. Hesaplamalarda karlılık 77 kat olduğuna göre, bu alanlarda güneş panellerinin belirli bir aralıklarla ve yükseğe monte edilmesi karlılık oranını 77'den aşağı çekmenin ötesinde bir zarar vermez ve bu alanların kullanım amacıda tamamen ortadan kalkmamış olur. (Devam edecek)