Mahalli basında Büyükşehir Belediyesinin tarıma verdiği önem nedeniyle geçen haftaki haberlerde mera alanlarında hayvanların su ihtiyacını karşılanması amacıyla sıvat yapıldığı yer almıştır. Atılan başlıklar farklılık gösterse de meralarda böyle bir hizmet faydalı ve güzel bir hizmettir. Basında yer alan açıklamalarda “Meralar ‘can’lanıyor! Meralarda sıvat çalışmaları yapan Büyükşehir Belediyesi; hayvanların et, süt verimini artırmak, hayvanların idaresini kolaylaştırmak ve bulaşıcı hastalıklara karşı korumak gibi olumlu etkileri bulunan sıvatları yaygınlaştırıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın tarım ve hayvancılığın en önemli merkezlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, sahip olduğu mera alanlarıyla da öne çıktığını ifade etti” denilmektedir.

Büyükşehir Belediyesinin meralarda otlayan küçük ve büyükbaş hayvanlar ile yaban hayatındaki canlıların suya kolayca ulaşmalarını sağlamak amacıyla hayvan içme suyu tesisi, sıvat çalışmaları yürütüyor Sıvatlar hayvanlar için can suyu olduğu, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara yönelik hayvan içme suyu tesisi (sıvat) desteği verildiği, önemli doğal yem kaynaklarından olan mera alanlarında hayvanların uzun mesafeler kat etmeden suya kolayca ulaşabilmeleri için sıvat çalışmaları yapıldığı, hayvanların et, süt verimini artırmak, hayvanların idaresini kolaylaştırmak ve bulaşıcı hastalıklara karşı korumak gibi olumlu etkileri bulunan sıvatların yaygınlaştırıldığından bahsedilmektedir.

Sıvatlar için bu söylenenler bilimsel olarak doğrudur. Ancak meraların sadece sıvat yapımı ile canlandırılacağını düşünmemek gerekmektedir. Sıvatlar hem evcil hem de evcil olmayan hayvanlar için su içmelerini ve suya erişimini kolaylaştıran yapılardır. Hayvanın doyması gerekir ki su da içsin merada otlayan hayvanların su ihtiyaçları; hayvanın cinsi, büyüklüğü, havanın sıcaklığı, yediği otun kalite ve gelişme durumuna göre günde 1- 60 litre arasında değişmektedir. Bu ihtiyacı yerinde ve zamanında karşılamak önemlidir. Sıvatlar merada bu görevi yerine getiren yapılardır. Bu görevi yanında sıvatların merada bulunması ve belirli alanlara konulması hayvanların enerji kayıplarını azaltmada ve merada üniform otlatmayı sağlama bakımından da önemlidir.

Mera Amenajmanın dört temel esası vardır. Bunlar,

1. Otlatma mevsimi (Mera bitkilerinin büyüme ve gelişme seyrine göre zamanında otlatma, Otlatma mevsimi her yıl illerde bir komisyon tarafından belirlenmektedir)

2. Otlatma kapasitesine uygun otlatma (Merada ki yemden faydalanabilecek sayıda hayvanla otlatma)

3. Üniform Otlatma (Meranın her tarafını eşit bir şekilde otlatma)

4. Uygun Hayvan Cinsi ile Otlatma (Merada bulunan bitkilerin çeşit, boy, kalite ve diğer özellikleri dikkate alınarak mera yeminden en iyi faydalanabilecek hayvanla otlatmadır)

Bu dört temel esasın özellikleri ve uygulamada ki tedbirleri dikkate alınarak otlatma yapılmalıdır. Otlatma sadece hayvanı meraya çıkartmak değildir. Otlatma amenajmanının birçok bilim dalıyla ilgisi vardır. Çoban veya günümüz tabiri ile sürü yöneticisi bunların bir kısmını bilmeyebilir. Bu hususları mera yönetiminden sorumlu kişilerin bilmesi veya öğrenmesi ve öğretmesi gerekmektedir.

Mera amenajman esaslarına göre kullanılmayan meralarımızın daha iyi hale gelmesi, her gün daha kötüye gitmemesi için bu dört esasa uyulması, otlatmayı kolaylaştıran tesis ve yapıların yapılması ve gerekli toprak su muhafaza yapılarının da yapılması da gerekmektedir. Bunlar bilimsel gereklilik olup 4342 sayılı mera kanunu uygulamalarından sorumlu olanlar üzerine düşen görevleri yapmaları halinde meralar bu günkünden daha iyi hale gelecektir. Ayrıca amaç dışı kullanımlara da müsaade edilmemelidir.

Konya Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna giren il içerisindeki meraların daha iyi hale gelmesi, canlanması ve doğru faydalanılması gerekli olduğuna göre bunun ilmini yapan Öğretim Üyelerinden, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü konu uzmanlarından, Ziraat Mühendislerinden ve yerel yöneticilerden faydalanılmalıdır.  Uzun zaman Konya meralarının Islah ve Amenajmanında görev almış konu uzmanı bir akademisyen olarak bu konuda istenilirse gönüllü hizmet vermeye her zaman olduğu gibi bu günde hazırım.

Daha yeşil, bitki örtüsü ile kaplı, erozyon görülmeyen, otlayan hayvanların doyduğu ve bilime uygun mera alanlarımızın olduğunu görme dileklerimle hoşça kalınız.