MEHMET ALİ UZ ve ; KONYA ALİMLERİ ve VELİLERİ

Geçtiğimiz ayın yirmi sekizinde Konya Kadın Yazarlar birliğince düzenlediğimiz söyleşi programına konuk olarak katılan sayın Mehmet Ali Uz hoca, bana Konya için önemli bir kaynak eser muhtevasındaki KONYA ALİMLERİ ve VELİLER kitabını, hediye etti. 

Elbet çok mutlu oldum, değer verdiğim ve hürmet ettiğim sayın hocamın, yine böyle muhteşem bir esere imzasını atması, emin olun beni çok gururlandırdı.

On beş yıla yakın bir süredir ilminden istifade ettiğim, daima telkinleriyle yönümü tespit ettiğim Mehmet Ali bey, vakti zamanında kendisine başvurduğumuz gibi diğer meslektaşlarının, biz acemi yazarlara görüşmeye bile tenezzül etmeden ;

-  yardımcı olamam kızım, kitaplarımdan istifade edersin...sözünü, bir kere dahi kullanmadan ve her arayışımıza bıkmadan mukabele eden, bir emekçi ve kültür mimarıdır. 

Her iki kitabımda da çok emeği olan bu değerli insan, eminim ki benim gibi daha nice arkadaşlarımıza emek vermiş, kahrını çekmiştir. 

Fakat, kendisinin ve bizi o zaman başından savan ilim cimrisi o kişilerin de, şunu çok iyi bilmesini isterim ki, bende bugüne kadar yazdığım bütün araştırma yazılarımda, itina ile onları kaynak olarak göstermedim ve hiç bir zamanda kitaplarından istifade etmedim ! 

Hani tabiri caizse değerli okurlar, ilim bir deryadır ama o da kaynaktan kuvvet alır ve yücelir, ama bilhassa o vakti-zamanında önemsemediği bu yazarların takdiri ve duasıyla da gönüllerde beslenir.

Yani diğer bir misalle insanın zengin bir kütüphanesi olması çok da önemli değildir aslında, çünkü önemli olan kişinin o kitaplardan kendisinin ne kadar nasiplendiği ve insanlara ışığını nasıl yansıttığıdır kanımca.

Neyse efendim azıcık dertleştikten ve maziyi yâd ettikten sonra, gelelim konumuza ve hocamın, hem islamî alanda ilmiyle hizmet etmiş, hem de Konya'nın sosyal ve kültürel dokusunu vücuda getiren ulu insanlarını anlattığı ve tanıttığı Konya Alimleri ve Velileri kitabına.  

Mübalâğasız söylüyorum, harika bir eser !

Elimdeki bu nadide eseri ile, daha önceki iki baskısında ( 1993-2004 ) Baha Veled'den günümüze Konya Âlimleri ve Velileri başlığıyla çıkaran sayın Uz, şimdi de Meram Belediye başkanı Serdar Kalaycı'nın katkılarıyla son derece kaliteli malzemesi ve farklı düzenlemesiyle Konya Alimleri ve Velileri ismiyle yeniden, kitaplıklarımıza ve kütüphanelere önemli bir kaynak eser olarak, meraklılarının hizmetine sunuyor.

Konya'nın bilge kişilerinde olarak gördüğüm ve daima izinden gitmek istediğim Uz hocam bu kitabına, Mevlana'dan Hacıveyiszâde'ye Konya'nın manevi mimarlarını araştırarak, muhteşem bir ansiklopedik nitelik kazandırmış.

Daha önce de ;

Hacıveyiszade Mustafa Efendi ve Ailesi. 

Konya Kültürüne Hizmet Edenler (2 cilt),onya Alimleri ve Velileri (2.Baskı).

Hafız Murtaza Efendi (Saçlı Hoca - Saçlı Mirza)

75. Basın Yılında Mustafa ATAMAN.

Ereğlili Müsevvit Mustafa Fehmi Efendi- Nuzumlalı Ahmet Hamdi Efendi - Sarı Ali Efendi Çocukları ve Torunları.

Toplumları Çökerten Sosyal Afetler "KUMAR"

Şiirimizde Meşhur Beyit ve Mısralar.

Konya İmam Hatip Okulu İlk Mezunları.

Konya Hukuk ve Baro Tarihçesi, Konya ve Rehberi.

Bir Gazi Veli Ladikli Hacı Ahmet Ağa, Ankaravi Mehmet Dede...gibi güzel eserleri, Konya kültürüne kazandıran Mehmet Ali bey, bu kadar emeğin karşılığında da, nihayet Konya'lının ve camiamızın takdiri ve minnettarlığıyla Şeyhülmuharririn ödülüne layık görülmüş bir değerdir. 

Son derece tevazu bir üslupla kitabın girişinde, bu eseri yazmaktaki amacını ve konularını hangi hassasiyetle kaleme aldığını anlatan hocamız, konunun derinliğini de şu şekilde dile getirmektedir.

" Asırlar boyu Konya ilmine, irfanına hizmet etmiş insanları unutturmamak, onların hatıralarını ebediyen yaşatmak, bu şehrin çocuklarının görevi olduğunu düşünüyorum. Bugün eserin üçüncü baskısının yapılması bu görevin yerine getirilmesinin bir delili değil midir ?

Diğer önemli bir hususta hayat hikayelerini sunduğumuz örnek ve büyük insanların yaşantısından bizi güzele, doğruya götürecek, hatalarımızı tashih edecek güzel örneklerin hayatımıza uygulanması meselesidir. Bizi çalışmaya iten en önemli bir husus da budur. 

Eğer bu konuda faydalı olabiliyor ve sema da hoş bir seda bırakabiliyorsak, kendimizi mutlu hissedeceğiz." ( Önsöz )

Efendim bu zarif temenni karşısında, bizde diyoruz ki ;

608 sayfadan oluşan adeta bir kültür hazinesi kıymetindeki kitabıyla, bir Mehmet Ali Uz klasiğini, yine bu topluma hediye eden değerli hocam !! 

- Siz hiç endişe duymayınız ki, ülkeye ve bilhassa Konya'ya bıraktığınız bu güzide eserlerinizin, bizlerin duası ve yine sizin rehberliğinizle çıkan kitaplarla, emin olun gökkubbeye çarpan ışığı ve nidası, daima gönüllerde hoş bir seda bırakacaktır.

Sayın hocam, Allah ömrünüze ömür katsın ve sizi başımızda eksik etmesin inşaallah ve diliyorum Allah, bizlere de böylesi kitaplar yazmayı nasip etsin.  

Ayrıca Meram belediyesi olarak kitabın çıkmasına katkı sağlayan sayın Serdar Kalaycı beyefendiye ve hazırlama aşamasında emek veren emektarlarına, tüm okurlarımız adına teşekkür ediyor, daha nice eserlerin gelmesini temenni ediyorum. 

Allah'a emanet olunuz efendim.