Çocukluk; her insanın kutsalı, özlemi, hayal denizi…

Kaynağından akan duru bir su gibi yolunu bulmaya çalışırken duygularını kimseye sezdirmeden yaşayamazsın. Soru sormak en temel içgüdüsüdür yaşının. Öğrenmeye olan hevesin, merakın, neşen diri tutar heyacanını. Bir bakışın bir gülüşün yeter yeniden başlamak için. Çünkü bir çocuk kararlılığı vardır her insanda, inatla geri almak istersin elinden alınan oyuncağını, yaşamını, gülüşünü...

Şükrü Erbaş’ın:

“Bütün masallar bütün çocukları bırakmıştı.

İçerden işleyen bir soğuktu büyümek.

Her dokunuş insanın alnına yeni çizgiler ekliyordu...

Elleri ve bacakları uzun adamlar arasında,

Bendim tek alıcısı sözlerimin.

Kötü çocukluk iyi bir yalnızlık yetiştirmişti,

Kendine başkalarından kefenler biçen…

Kırk eşiği vardı en büyük yakınlıkların bile..” dizelerinde anlattığı kötü çocukluk; iyi bir yalnızlık yetiştirmesin diye! Bir çocuk en yakınlarına kabul ettiremediği gerçeğin acısını, tek başına yaşamasın diye! Çocuklar masalları bırakmasın diye, bir öğretmen bir ışık yaktı. Işığı gören bütün kelebekler etrafını sardı! Örselenmiş çocukluk kötü bir kader doğurmasın diye Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) istismara uğramış çocuklara ve ailelerine destek oluyor.

2014 yılında görev yaptığı İzmir'in Menderes ilçesinde, okul müdürünün, yaşları 6 ile 11 arasında değişen 6 kız öğrencisine cinsel istismarda bulunmasını ortaya çıkaran “Kahraman Öğretmen” Saadet Özkan UCİM'i Uluslararası Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’ni kurdu. Genel Merkezi Mersin olarak seçilen ve işadamı Yücel Ceylan'ın desteği ile kurulan dernek, 2017’nin Temmuz ayından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor.Türkiye'nin dört bir yanından 60 bini aşkın gönüllü UCİM üyesi ile birlikte çocuk istismar ve ihmali konusunda farkındalık eğitimleri, danışmanlık hizmeti ve psikolojik destek veren Saadet Özkan, aynı zamanda çocuk istismarı davalarında da aktif olarak gönüllü avukatlar ile mücadele vermeye devam ediyor.

Saadet Öğretmen, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi anlamlı bir günde “Güçlü UCİM, Güçlü Çocuklar!” sloganıyla bir kampanya başlattı.

UCİM sözcüsü oyuncu Uraz Kaygılaroğlu’nun önderliğinde birçok ünlü ismin katılımıyla yapılan Instagram canlı yayınında başlatılan kampanyada SMS ve banka hesapları aracılığıyla toplanan bağış, ülkenin 7 bölgesi 16 ilinde çocuklar için kurulacak önleme merkezleri için kullanılacak. İlk etapta İstanbul, Konya, Erzurum, Kayseri, Mardin, Ordu, Antalya ve Van illerinde önleme merkezleri açılması hedeflenen “Güçlü UCİM, Güçlü Çocuklar!” projesi kapsamında İlk Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Merkezi geçtiğimiz hafta Konya’da açıldı.

UCİM Konya Önleme Merkezi’nin açılışı UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan, Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ve UCİM Sözcüsü Uraz Kaygılaroğlu ve gönüllülerin katılımıyla gerçekleşti. UCİM’in Konya İl Temsilcisi Özlem Bilgi ve Av. Şeyma Bilge, çocuklar için Konya özelinde mücadele vermeye devam edecek. Gönül isterdi ki bu önleme merkezlerine hiç ihtiyaç duyulmasın, çocukların özgürce gülüp eğlenebildiği yaşam alanları inşa edilsin ama içinde bulunduğumuz şartlar buna izin vermiyor.

Gelelim benim UCİM’le nasıl tanıştığıma... Ağrı’da 2018 yılında Ramazan Bayramı dolayısıyla ziyarete geldikleri köyde kaybolan ve 18 gün sonra dere kenarında cansız bedeni bulunan Leyla Aydemir’i hatırlamayan yoktur. O boncuk boncuk bakan mavi gözleri unutmak kolay mı? 2019 yılının Aralık ayında Leyla Aydemir’in ailesi bizim 6 çocuğumuz daha var deyip şikayetçi olmadığında UCİM oradaydı. Sanık Yusuf Aydemir'in üzerine atılı suçlardan ayrı ayrı beraatına karar verildiğinde UCİM oradaydı. Leyla Aydemir'in kaybolduğu sırada arama çalışması yapan ekip çalışanlarından birinin Leyla'nın sesini duyduğunu ancak amca Yusuf Aydemir'in ‘ses etmeyin duyulursa beni öldürürler' dediği ses kaydı mahkemeye sunulduğunda UCİM oradaydı. Yani bir çocuğun hakkını annesi babası aramadığında, mahkemede haksız kararlar verilip zanlılar salıverildiğinde, delillerin üstü kapatıldığında, tanıklar ifadelerini değiştirdiğinde UCİM çocukların hakkını savunuyor. Çocuklar istismara kurban gitmeden bütün bu yaşananların önüne geçmek adına kurulan UCİM Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Merkezi “Çocuklar konuşacak, UCİM yanlarında olacak!” sloganıyla çıktığı bu haklı mücadelede desteklenmeyi sonuna kadar hak ediyor. İyi ki varsınız UCİM Gönüllüleri, iyi ki varsınız mavi kelebekler…