Otomobil fiyatlarını belirleyecek olan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) matrahı düzenlemesi, 24 Kasım’da yürürlüğe girmişti. Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem matrah düzenlemesinin ikinci el araç piyasasını düşürmediğini vurgulayarak, “Sıfır araçlarda bir kısıtlılık söz konusu. Ülkemize giren araç sayısı yükselmezse bu fiyatların düşmesi imkânsız.” dedi.

İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞ YARARLANAMADI!

Araç fiyatlarının son 15 gündür yükselişe geçtiğini belirten Acıbadem, ihtiyaç sahibi vatandaşların matrah matrah düzenlemesinden faydalanamadığına dikkat çekti. Acıbadem, “İnternette fiyatlar sürekli yukarı doğru artış içinde ve araç fiyatları son 15 gündür yükselişe geçti. ÖTV matrah düzenlemesi, ikinci el araç piyasasını düşüremedi. ÖTV matrahı düzenlemesiyle 500 bin TL’ye kadar olan araçlarda 70-80 bin TL arası indirim olan tutar, devletin kasasına ÖTV olarak girerken bugün distribütör ve sıfır araç satan bayilerinin kasasına girmeye başladı. Kısıtlı sayıda gelen sıfır araçlar da el altından karaborsa olarak satılıyor. ÖTV matrahı düzenlemesinden sonra araç fiyatların düşmesi imkânsız çünkü araç çok kısıtlı geliyor. Yeterli araç gelseydi bunun yansıması yüzde 5-10 arası indirim olurdu. Olan yine gerçek ihtiyaç sahibi kullanıcıya ve vatandaşa oldu.” dedi.

’ARZ TALEP DEVAM ETTİĞİ SÜRECE BU SEKTÖRÜN ATEŞİ SÖNMEZ’

Vatandaşların yaklaşık 3 aydır bir beklenti içinde olduğunu bildiren Acıbadem, düzenlemeden yalnızca distribütörlerin ve sıfır araç satan bayilerinin yararlandığını ifade etti. Düzenlemeyle birlikte araç fiyatlarına zam geldiğini iddia eden Acıbadem, “Gerek döviz kurundaki küçük dalgalanma bahanesi gerek üretim yapan fabrikaların üretim maliyetlerinin artışı ile kısıtlı gelen otomobiller bir ay önce ki rakamla aynı satılıyor. Sıfır araçlara her ay fiyat artışı yapılıyor. Bugün dünya da araç fiyatlarındaki artış, ham madde sıkıntısı, yedek parça tedariki, çip krizi derken dünyada ciddi zamlara neden oldu. Ülkemizde satışa sunulan araçların üretim maliyetlerinin artması dünyada enerjiden tutun hammadde yedek parça çip krizi derken koronavirüs salgınıyla tam çalışamayan fabrikalar pandemi süreciyle sektör birbirine girdi. Ülkemizle alakalı durumda döviz artışlarının da burada etkisi ile önceki dönemde yapılan matrah birimi düzenlemede yüzde 45 birimi olan bir araç bugün yüzde 60’lık birimle hesaplanıyor haliyle fiyatlar artıp gidiyor. Arz talep dengesizliği devam ettiği sürece bu sektörün ateşi sönmez. İkinci el piyasasına etki olması için yeterli aracın bayilere gelmesi gerekiyor gelmediği sürece ikinci ele bir katkısı olacağını düşünmüyorum.” diye konuştu.

‘ARAÇ PİYASASI KARABORSAYA DÖNDÜ!’

Arz talep dengesizliğinden dolayı ülkeye giren araç sayısında yükselmez olmazsa fiyatların düşmeyeceğini vurgulayan Acıbadem, araç piyasasının karaborsaya döndüğünü şu sözlerle ifade etti: “Birçok bayii, arz talep dengesizliğinden dolayı araçları, mevcutta distribütörlerin internet sitelerindeki yayınladıkları fiyat listesi üzerinden satıyor. Şu an düzenlenen matrah düzenlemesinden distribütörler ama en çokta bu işi fırsata çeviren sıfır araç satan bayiiler kârlı çıkıyor. Kurumsal bayilerde satış müdürü ve satış personelleri de arada ciddi para kazanıyor. Son zamanlarda sattıkları araçların kesilen fatura tutarı haricinde elden para isteyerek bunu yapan bayii sayısı çoğaldı. Bazı markalar 3-5 bin TL’ye aksesuar takarak bunu 50bin TL olarak araç fiyatına yansıtıyor. Araç piyasası hiçbir zaman bu şekilde karaborsaya dönmedi.” Araçların yatırım olarak görülmesinden kaynaklı da fiyatların yükseldiğini belirten Acıbadem, “Bizim her zaman söylediğimiz gibi, lütfen aracı yatırım olarak görmeyelim. İhtiyaca göre alım yapalım yoksa bu rakamların önüne geçemeyiz. Bu işten zararı 86 milyon olarak hep birlikte göreceğiz, gördük de.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim