Bu dönem de en lezzetli ve çok yenen meyveler arasında yer alıyor. Kırmızı meyvelerin ve yaz başlangıcın baş tacı çilek. Dönem dönem ekmeği suçladılar, pilavı suçladılar, şimdi de şu sıralar çilek de sıra. Faydalı olan her şeyi suçlamaya devam etseler de faydalarını asla bitiremeyiz. Çok söylentilere inanmadan, çileğin en güzel faydalarıyla tüketmenizi tavsiye ederim. Doğru yıkama yöntemleri uyguladıktan sonra afiyet olsun. 1 porsiyon da 10-12 adet çilek vardır.

Sulu ve tatlı bir meyvedir. İçeriğinde flavonoidler A, C, E ve K vitaminleri olan iyi bir antioksidan kaynağıdır. Çok iyi bir antioksidan kaynağı olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. B, C ve K vitamini açısından zengindir. Bunun yanında B1, B2, B3, B5,B6 gibi vitaminler vardır.100 gram çilek ortalama 40 kalori iken, içeriğinde 60 mg C vitamini, 176 mg potasyum , 23 gram kalsiyum vardır.

Araştırmalarla kanıtlanmış birçok yararı vardır. Bunları sıralayacak olursak; Enfeksiyon, grip ve soğuk algınlığı ve hastalıklara karşı savaşmasına yardımcı olur. Kan basıncını azaltan iyi bir potasyum kaynağıdır. Damar tıkanıklığını önler. Kolestrolü düşürür. Kanı temizler. Cildi nemlendirir. Akneleri tedavi edici etkisi vardır. Lifli bir besin olduğu için kilo vermeye de yardımcıdır. Yine lifli bir besin olduğu için kabızlığa iyi gelir. Barsak kurtlarını döküyor, vücuttaki toksinleri dışarıya atar. Dişlere ve ağız sağlığına etkisi büyüktür. Diş etlerini güçlendiriyor. İnflamasyonu hafifletirken, yüksek tansiyonu da düşürdüğü araştırmalar da kanıtlanmıştır.

Çilek bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Kaşıntı, burun akıntısı, kızarıklık, şişkinlik, karın ağrısı gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabildiği gibi dikkat edilmesi gerekir.

Ara öğünlerde bu dönemde çilek tüketebilecekken, çilekleri buzluğa koyup, zaman zaman ara öğünlerin de tercih edeceğiniz süt, yoğurt veya kefirin içerisine ekleyebilirsiniz. Tatlılarınıza, tartlarınıza ekleyip, su tüketiminizi arttırmak için sularınıza bu dönemde kırmızılık katıp, afiyetle tüketebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın…