Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile birlikte bazı önlemler hayatımızın bir parçası haline geldi. Örneğin maske kullanımı, artık yeni normalimiz oldu. Koronovirüs başladığı günden beri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve diğer sağlık emekçileri sosyal medya adreslerinden ısrarla doğru maske takma ile ilgili paylaşımlar yaparken ne yazı ki Türkiye’de pandeminin etkisini gösterdiği 8 aydan beri çoğu vatandaşımız doğru maske takmıyor.  Maskeyi doğru taksa bile maske temizliğine dikkat göstermiyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi ile mücadele devam ediyor. Türk milleti olarak artık bu koronavirüs illetini çok ciddiye almamız lazım. Kurallara ve tedbirlere millet olarak çok iyi uymamız gerekiyor. Unutmayın: COVID-19 genç, yaşlı ayırmıyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca sosyal medya hesaplarından ısrarla maske ile paylaşımlar yapıyor. Bakan Koca’nın paylaşımlarından bazıları ise şu şekilde; “ Maskenin koruyuculuğu, ağzı ve burnu tamamen kapatmasına bağlıdır. Havayla doğrudan temas önlenmelidir. Örneğin, burun açıkta bırakılırsa virüse yoğun şekilde maruz kalmanız mümkün. Virüs yükü arttıkça da hastalık ağırlaşır. Maskenizden tam yararlanın. Hastalığın önünü kesin. Burnun altına indirilmiş maskenin, yarısı kesilmiş maskeden bir farkı yok. Maskenizi burnu açıkta bırakacak şekilde takarsanız, bir yarısını kullanmış olursunuz. Koronavirüs ağızdan daha çok burun yoluyla, nefes alıp verirken bulaşıyor. Maskenizi sizi koruyacak şekilde kullanın. Normalde çözüm bu: Maske + Sosyal Mesafe. Sizce, kurallara uymak ve hayatın düzenini normaline yakın tutmak mı daha iyi, HAYATA SINIR KOYMAK mı? Tercihimizi gözden geçirelim.”

Vatandaşlar olarak bu mücadeleye büyük destek olmalıyız. Koronavirüs ile mücadele kurallarına milletçe hassasiyet göstermeliyiz. Her kısıtlama geldiğinde 65 yaş ve üstü büyüklerimize gözleri çevirmek yerine 18-25 yaş arasındaki gençlere de büyük sorumluluklar yüklenmesi lazım. Yaşlılarımız sağlıklarını korumak için evlerde dururken ne yazık ki gençler gerekli önlemleri almayarak, kuralları tersine iterek başka vatandaşların hayatlarını tehlikeye sokuyor.

Doğru maske kullanımı ile ilgili vatandaşların yoğun olduğu alanlarda denetimler artırılmalı.  Hatta maske, mesafe ve temizlik konularında kurallar ağırlaştırılmalı. Maske takmayanlara ve önlem almayanlara kul hakkının önemi sık sık belirtilmeli ve bu konuda çalışma yapılmalı. Lütfen ama lütfen temizlik, maske mesafe kurallarına dikkat edelim. Ayrıca doğru maske kullanımı ile ilgili vatandaşların yoğun olduğu alanlara afişler asılmalı…

İSMET KARABABA KONYA’NIN DEĞERİ

Konya spor tarihinde önemli bir isim olan İsmet Karababa’yı Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetlerinde dinleme ve tanışma fırsatı buldum. İsmet Karababa 27 yıl önce Konya 1. Amatör Küme'de oynanan maçta kaleciliğini yaptığı takımın küme düşmesi pahasına hakemin tereddüt ettiği pozisyonda gol kararını doğrulayıp Dünya Fair Play Ödülü'ne layık görülen ilk Türk sporcu. 1983 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen törenle bu ödülü alarak adını tarihe yazdıran İsmet Karababa, memleketi Konya’nın da Fair Play’in başkenti olarak anılmasını sağladı.

Dünya Fair Play Ödülü alan ilk Türk sporcu İsmet Karababa’nın ‘Bay Fair Play’ adını verdiği kitabı 6. baskısına ulaştı. Karababa bu heyecanını sosyal medya adresinden yaptığı paylaşımla duyurdu. Karababa, “Bay FAİR PLAY adlı eserimin ilk baskısını 01.04.2020 tarihinde çıkartarak okuyucusuna sunduğumuz günlerde Covit-19 virüsü nedeniyle ülkemizde Pandemi süreci başlamış, okullarda öğrenime, sporumuzda maçalara, kurs ve seminer gibi eğitimlere ara verilmişti. Bu sürecin yarattığı tüm olumsuz şartlara rağmen eserimin 6. Baskısına bizleri ulaştıran Allah (C.C) hamd ve şükür ediyoruz. Gönül dostlarının ilgi ve destekleri sayesinde bugün eserimizin 6. baskısının vitrinlerde yerini alıyor olması içimde tarifsiz bir duygu yaşatmaktadır. Ünlü ozanımız, Neşat Ertaş’ın; “Kalpten kalbe bir yol vardır görülmez, gönülden gönüle gider yar oy” diye verdiği mesajda olduğu gibi eserimin gönüllerde kabul görmesi tarifsiz bir mutluluktur. İlgi ve alakalarını esirgemeyerek bu sonucu bize yaşatan şehrimin ve ülkemin insanları ile Fair Play dostlarına ne kadar teşekkürler etsem azdır. Teşekkürler Konya’m, teşekkürler Türkiye’m” 

Konya’mızda gerçekleşecek olan İslami Dayanışma Oyunlarında, Fair Play ruhu canlanması adına çalışma yapılmalı. Allah İsmet Karababa Hocamıza sağlıklı uzun ömürler versin. Her sporcu ve sporcu adayının Bay FAİR PLAY kitabını okumasını tavsiye ediyorum.

Baki selamlar.