Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında çiğ süt fiyatlarını değerlendirdi. Yıldız, “Üreticimize güven verecek süt fiyatı konseyden çıkmazsa kurumumuz tüm sütler için ihale ortamı oluşturacaktır. Özellikle yılbaşından bu yana maliyetlerin artması, yeme düzenli zam gelmesi ve serbest piyasa koşullarında herhangi bir müdahale olunmaması birçok üreticimiz zorlanmaya başladı. Son bir yılda Konya’da 2 bin civarında üreticimiz sektörden çıktı ve resmi rakamlarla da Konya’da üretilen süt yüzde 37 oranında düştü” dedi.

‘ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLMÜYOR’

Konya Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, son 4 yıldır üreticinin artan maliyetler karşısında hem et hem de süt fiyatlarının üreticinin yüzünü güldürecek seviyede olmadığını ifade ederek, “Özellikle yılbaşından bu yana maliyetlerin artması, yeme düzenli zam gelmesi ve serbest piyasa koşullarında herhangi bir müdahale olunmaması birçok üreticimiz zorlanmaya başladı. Son bir yılda Konya’da 2 bin civarında üreticimiz sektörden çıktı ve resmi rakamlarla da Konya’da üretilen süt yüzde 37 oranında düştü.  Üreticileri zarar ediyor, aile işletmelerinin dayanacak gücü kalmadı. Yaz döneminde özellikle saman ve yonca tedarikini yıllık yapması gerekiyordu. İşletmeler para kazanamayınca yıllık tedariklerini yapamıyorlar. Bundan sonraki durumda da üreticiler “tamam mı devam mı” diyecekler. Gözlemlerimize göre sektörden çıkışların sürdüğünü görüyoruz. Üreticilerimizin üretime devam edip etmeme konusunda karar vereceği böyle bir ortamda onlara güven vermemiz gerekir. Bu güven ortamının Ulusal Süt Konseyi vasıtasıyla oluşmasını çok isterdik ancak Konsey üzerine düşeni bir türlü yapamadı. Bu süreçte yeni bir sayfa açmanın kendi düştüğü bir süreçte, sanayicimizin süt bulmakla çok zorlandığı bir ortamda fiyat güncellemesi elzemdir” diye kullandı.

‘ÜRETİMİN DEVAMINI SAĞLAYABİLMEK İÇİN KONYA DSYB OLARAK HER TÜRLÜ SORUMLULUĞA HAZIRIZ’

Konya DSYB olarak çiğ süt alım fiyatını uygun oranda belirlediklerini dile getiren Başkan Yıldız, bu fiyatların da üreticileri mutlu etmediğini söyledi. Gelinen noktada Ulusal Süt Konseyi’nin fiyatın 7,5 TL olarak devam edecek demesinden sonra günlük 800 ton sütü yöneten kurumun üreticimizin lehine bünyesinde bulunan tüm sütler için ihale ortamı oluşturacağını söyleyen Başkan Yıldız, “Konya DSYB olarak biz üreticimize pazarladığımız sütü sanayiciyle birebir oturarak pazarlık yapmayı düşünüyoruz. Yemlerde artışlar devam ediyor. Hükümet yem üreticilerine mısır ve arpa desteği vereceğini vaat etmişti. Artık ekim ayının içerisindeyiz, bunun Kasım ayına kalmadan yapılması gerekiyor. Biz sektördeki sıkıntıları dile getirirken gelecekte yaşanacak sıkıntıları işaret etmiştik. Bir türlü bu anlaşılmak istenmedi ve bu günleri yaşıyoruz. Üretimin devamını sağlayabilmek için Konya DSYB olarak her türlü sorumluluğa hazırız. Konya’nın sütünü en iyi fiyata alarak üreticimizin kışı atlatabilecek şekilde fiyatların oluşması için kararlarımız alacağız” diye konuştu.

İBRAHİM HAKKI BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim