Türkiye’de güçlü ve zengin bir medya çeşitliliği bulunuyor. Konya ise basın yayın kuruluşları ile Anadolu Basını içerisinde önemli bir konumda. Konya’da yaklaşık 6 yıldan bu yana gazetecilik yapmaktayım. Gazete sayfamızdan kıymetli okuyucularımızın dikkatini çekecek ya da onlarını ilgilendiren konuları dile getirmek için büyük bir mücadele veriyoruz.  Konya basınında sahada ağırlıklı olarak benim gibi genç meslektaşlarımı çalışmakta. Ancak sahada çalışan genç gazeteci ve muhabirler olarak hak ettiğimiz değeri Konya’da yeterince görmüyoruz. Israrla yazmaktan bıkmayacağım Konya’da sahada çalışan muhabirleri teşvik etmek amacıyla bir geleneksel ödül töreni düzenlenmesi lazım. Bu sayede Konya basının kalitesinin daha da artacağına inanıyorum.  Muhabir olarak sahada haber bulmanın yanında bazı olumsuzluklarla da karşılaşıyoruz.  Sahadaki mücadelemizi şu cümle özetliyor: “Muhabir olmak demek, habere en yakın rahata en uzak demektir.  Sahada okuyucularımız Bir isteği, şikayeti veya başkasının bir yanlışı olduğu zaman gazetecilere yüzlerce mesajlar atar. Ararsınız, ‘Gelin haber yapın’ diye. Ama sizin bir eksiğiniz olduğunda sizi çekmeye gelen gazetecilere saldırırsınız. Sözlü saldırıyı geçtim bıçakla saldırırsınız. Hani koltuğa uzanıp veya oturduğunuzda “dur bir haber izliyim neler olmuş” dediğinizde rahat rahat izlediğiniz, bazen şaşırdığınız, bazen yeni bilgiler edindiğiniz, bazen de hüzünlendiğiniz haberler varya, işte siz saldırdığınız işine engel olduğunuz insanların emeği.”

Konya’da her olduğu gibi kamu kurum ve kuruluşları mevcut. Ancak çoğu zaman da sahada görev alan gazeteciler olarak kamu kurum ve kuruşların basın bürolarında görev alan isimlere ulaşmakta oldukça zorluk çekiyoruz. Kurumun basın biriminde görev alan isimlerin basın ile iletişimlerini oldukça güçlü tutmalı. Kurumunun çalışmalarını en iyi şekilde basın kuruluşları ile aktarmalı. Özellikle Konya’da kamu kurum ve kuruluşlarından yöneticilik yapan isimler de bu konularda hassasiyet göstermeli. Bir kurumun tanıtılması, Konya’nın daha da iyi tanıtılması demektir.   Özellikle Konya Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya İl Müdürlüğü’ne bu konuda büyük görevler düşüyor. Konya’da kamu kurum ve kuruluşlarının basın bürosunda görev alan isimler ile basının iletişimi mutlaka sağlanmalı. Pandemi döneminde bir araya gelmek zor olsa bile zoom vb. programlarla gazetecilere bilgi akışı hızlanmalı. Şehir için önemli programlar, açılışlar, ziyaretler hakkında basına hızlı bir bilgi verilmeli.  Kamu Kurum ve Kuruluşlarının basın bürolarına gazetecilik mezunu isimler istihdam edilmeli.  Basın müşavirliği ya da basınla ilgili sorumluluk kolay iş değildir. Kurum ve kamuoyu arasındaki köprüdür basın müşavirleri.

KOTEV DAHA AKTİF ÇALIŞTIRILMALI

Geçtiğimiz haftalarda köşemde Konya Turizmine ait beklentilerimizi dile getirmiştik. Yazımın ardından Konya’da faaliyet gösteren turizmcilerden çok sayıda dönüş geldi. Güzel konulara dikkat çektiğimizi ifade ettiler. Şehrimizin sorunlarını dile getirmek ve güzel dönüşler almak şahsımı oldukça mutlu etti. Turizmcilerimiz Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı (KOTEV)’in daha aktif çalıştırılmasını istediklerini dikkat çektiler. Umarım bu konuda Sayın Vali Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İlçe Belediye Başkanları, TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, Konya Turizm Paydaşları, Skal Konya Turizm Profesyonelleri Dernek Başkanı Recep İşleyici ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Konya Turizm ve İş Dünyası Derneği (TURİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kuşvuran ve Yönetim Kurulu Üyeleri üzerine düşenleri yapar. Son olarak Bu yıl öğrendiğimiz 5 önemli şey; İnsan ne kadar aciz. Ölüm ne kadar yakın. Sağlık ne büyük nimet. Tedbir ne kadar gerekli. Temizlik ne kadar güzel bir şey.

Selametle