Küresel Ekonomi, Türkiye ve Konya

Abone Ol

2004 yılında dünyanın üçüncü büyük Fuarı CantonFairiçin Çin’e giderken, Singapur’a da uğramıştık.
Küçücük bir ada ülkesi hava limanı ve hava yolu ile dünyanın uçuş merkezlerine bağlantı veriyordu. 

Aynı zamanda diğer havayolları da buraya uçarsa dünyanın birçok ülkesine bağlantı sağlayabiliyordu.

Singapur havayollarının uçaklarının çoğunluğu uzun menzilli,  çift katlı ya da Jumbo uçaklardı. 
Çin’e fuara gidince gördüm ki fuar alanı, katılımcılar ve şehir dünyanın üçüncü büyük fuarına ev sahipliği yapacak şekilde konumlanmış.

Fuara katılımcı üretici yerel şirketler de ona göre konumlanmış.   Uzmanlaşmış sektöreler şehirler ve Organize Sanayi Bölgeleri ve ölçek büyüklükleri ile fuarı tamamlayan merkezler haline gelmiş.

Fuar alanı ile şehir ve Sanayi bölgeleri arası ulaşım da ona göre dizayn edilmiş.

Fuar sadece içeriği ile değil çevresel de ekonomi üreten bir manyetik alan haline gelmiş. 

Tıpkı Guangzhou Eyaletinin dünyanın çekim merkezi haline geldiği gibi.

Her şey küresel ölçekte düşünülmüş ve planlanmış.

Yolculuğum sırasında ilk düşündüğüm Atatürk hava limanı Singapur ya da Hongkong’a göre küresel bir hava limanı olma konusunda çok daha elverişli diye düşündüm.

Neden yapmıyoruz diye hayıflandım. Hatta biz içimize kapanarak, küçük olsun benim olsun zihniyeti ile hiçbir yere varamayız diye düşündüm.

Daha bir yıl geçmemişti ki, Cumhurbaşkanımız, Başbakanken 2005 yılında üçüncü hava limanını yapacağımızı ilan etti.

İşte o zaman bir şeylerin değiştiğine, değişeceğine inandım.

Artık bizim de küresel ölçekte stratejik yatırımlarımız olacak,  ekonomik manyetik alanlarımız olacak diye düşündüm.

Gerçi Enerji sektöründe bir hayli yol almıştık ama üçüncü hava limanı başka bir yatırım. Dünyanın uçuş rotalarının kalbi olmak çok ayrıcalıklı bir yatırım, katma değeri çok fazla.

Açılışına 32 Hafta kaldı.

Öyle bir yatırım ki, sadece uçuşları kolaylaştırmıyor.

İçinde bulunduğu şehrin ağırlık merkezini değiştirirken küresel uçuşların merkez üssü haline geliyor.

Elbette İstanbul şehri de her yerinde yeni hava limanına ulaşılabilir olma, yeni hava limanında da her yere kolay ulaşabilmenin hazırlığını yapıyor.

Konya’da bir tarım Fuarını daha geride bıraktık.  Oldukça kalabalıktı. Fuar çevresi yollar dahi araç park etmek için kullanılmıştı.

Ülkemizin en büyük tarım fuarı. Hızla büyümeye devam ediyor.

Bence bu tarım fuarı sadece ülkemizin değil Avrupa Asya, Afrika’nın en büyüğü olmayı hedeflemeli.

Dünyanın en büyüğü Eurotier Tarım fuarı Hannover olduğuna göre, Dünyanın en büyüğü olmayı hedeflemeli.

Nasıl mı?

Havayolu, Karayolu ve Demiryolu ve YHT ile yük ve yolcu taşımacılığında yapılan yatırımlar,   şehir içinde de devam etmeli.

Beşincisi için yatırımcı kabul eden Organize Sanayi Bölgeleri Altıncısı için başvuru yapılmış. Yeni Sanayi bölgeleri uzmanve stratejik yatırımlar için öncelikli olmalı.

Sanayi, Şehir merkezi, Fuar, Otogar, YHT ve Hava Limanı ulaşımı için metro tarzı bir ulaşım hızlıbir şekilde projelendirilmeli. Böyle bir fikir konuşuluyor ama hala bir adım yok.

Konaklama tesislerinin kapasitesi yeni duruma göre planlanmalı. Fuarların sanayi ve ticaret turizminin lokomotifi olduğu bilincini aklımızdan çıkarmamalıyız.

Tarım ve diğer büyük fuarlar için üniversitelerimizin katkısı sağlanmalı,  Kongre merkezi olarak zengin olan ilimizin bu imkânları sanayi, bilim ve teknoloji adına; konferanslar ve etkinliklerle desteklenmeli.

Özellikle tarım ve diğer sanayi fuarlarının süresi bir hafta gibi uzun tutulmalı.  Fuar, fabrika ziyareti ve şehir ziyaretleri bir bütün olarak düşünülmeli.

Halkın, özellikle üniversite öğrencilerinin katılımları özendirilmeli.

Fuara hazırlık evresinde üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde projeler, hazırlanmalı bu konuda yarışmalar ve sunumlar olmalı. Üniversite gençliğinin 140 000 kişi olduğunu düşünürsek fuarın boyutunun nasıl etkileneceğini siz düşünün.

Her fakülte kendi konuları ile ilgili fuarlarda,  düzenlenecek projelerle eğitimi uygulamalı olarak fuar alanında yapmalı.

İnnopark, Üniversiteler ve Sanayi odaları, Mevlana Kalkınma Ajansı ve Ticaret odaları birlikte çalışarak, Fuarı Afro Avrasya ölçeğinde konumlandırma için projeler yapmalı ve uygulamaya geçirmeli.

Fuar ülkenin yeni projelerinin, teknolojilerinin ilan edildiği mekânlar ve zamanlar haline getirilmeli

Üniversiteler ve şirketler bilimsel ve teknolojik alanda yapacakları heyecan verici gelişmeleri bu zamanda ilan etmeliler.

Mesela  Endüstri 4:0’ konusunda yaptığımız gelişmeler gibi..

Bu fuarda bütün şirketler Ar-ge’ye yatırım yapacağız diyorlar.

İnsan kaynaklarına ne kadar ilgi göstereceğiz hepsi birbirini tamamlıyor.

Sayın Başkan Tahir Akyürek 2020’nin Konya’nın okuma başkenti olması için çalışıyoruz diyor. Aynı bakış açısı ile Fuarlar değerlendirilirse eminim güzel gelişmelere imza atılır.

Eğer Konya için yapılacak bu projelerin, aynı zamanda ülkenin de stratejik gücünü geliştireceğini düşünürsek, bu tarz girişimleri ülkemizin genel bütçesi çerçevesine aldıracak bir bakış açısı ile hazırlanması ve tanıtılması gerekir.

Özellikle ülke kamuoyunu bu konuda hazırlanması en az projenin kendisi kadar değerlidir.

Çünkü böyle bir fuar sadece Konya değil bütün Türkiye’nin katılımcılarının ilgi göstereceği,  fuar zamanını heyecanla bekleyeceği bir girişim olacaktır.