Önümüzdeki cuma günü idrak edeceğimiz Kurban Bayramı, 7 iklim, 7 kıtadaki Müslüman kardeşlerimizi bir ve beraber kılacak nasipse… Sadece inananların değil darda kalmış ve yardıma muhtaç bütün mazlumların yüzünü güldüren bu kutlu zaman dilimi bütün dünyaya insan olma mesuliyetini bir kez daha hatırlatacak.

Kulun Rabbi’ne yakınlaşarak kurbiyet makamına çıktığı bu bayramı ümmetin birlik ve beraberliğine vesile kılmak, inanmış her yürek için ele geçmez bir fırsat sunuyor. İbrahim’i ve İsmail’i bir ruhla Yaradan’ın ipine sımsıkı teslim olmanın bütün inananları dünya imtihanında bir ve beraber kılacağı bu bayramda safları daha da sıklaştırmalıyız. Bayramın bereketi açlık, yokluk ve hastalıkla imtihan olunan kardeşlerimize el uzatmakla daha da büyüyecektir hiç şüphesiz…

Kurban ibadeti vacip bir ibadettir. Adak, akika ve şükür kurbanları olduğu gibi her yıl Kurban Bayramı’nda vacip kurbanı kesilir. Peki, kurban kesmenin şartları nelerdir? Öncelikle kurban kesecek olan kimsenin Müslüman, buluğ çağına ermiş, akıl bali yerinde, nisap miktarı para ve mala sahip olması gerekir. Özellikle zekat ibadetinden bildiğiniz üzere doğal ihtiyaçları dışında 80 gram altını veya bu miktar değerinde mal ve parası olan Müslüman, nisap düzeyine ulaşmış olup kurban kesmekle hükümlüdür. Kısacası hali vakti yerinde olan her Müslüman meşru kılınan vacip kurban ibadetini Allah (c.c) rızasını kazanmak ve yoksul kardeşlerinin etle buluşmasını sağlamak için kurban kesmelidir. Kurban kesmeyi hiçbir zaman bırakmayan Peygamber Efendimiz (S.A.V) ümmetine kurban kesmenin önemini anlatmıştır. Kurban ile ilgili ayetler de bize meşru kılınan kurban ibadeti hakkında bilgi veriyor; “O Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” (Kevser Suresi 2. Ayet), “Biz kendilerini rızıklandırdığımız dört ayaklı davar (hayvan)’lar üzerine yalnız Allah’ın adını ansınlar diye, her ümmet için Kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac Suresi 22./34. Ayet)

Kurban; kardeşlik duygularının pekişmesi, ihtiyacı olana yardım edilmesi, yoksul ve mazlum kimselerin de et yiyebilmesini sağlayabilmek için kesilir. Mali bir ibadet olan kurban ibadeti sayesinde birbirine çok yakın veya çok uzak coğrafi bölgelerde olan Müslümanlar kalben birbirine yakınlaştığı gibi, yoksul kimseler de et yiyebiliyor. Allah-u Teala, Hac Suresi 37. Ayette şöyle buyuruyor: “Onların ne etleri Allah’a ulaşır ne de kanları; O’na ulaşacak olan sadece sizin takvanızdır. İşte Allah onları sizin istifadenize verdi ki size doğru yolu göstermesinden ötürü O’nu tazimle anasınız. İyilik yolunu tutanları müjdele!.” Ayetten de anlaşılacağı üzere kurban ibadeti Allah rızasını kazanmak, ibadeti yerine getirmek ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin yararını ön planda tutmaktır.

Kur’an’da kurban kesmek ile ilgili birçok ayet yer alıyor. Yukarıda da yer verdiğimiz Kevser ve Hac Surelerindeki ayetlere ek olarak, “De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’ âm Suresi 162. Ayet) ve “Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik.” (Sâffât Suresi 107. Ayet). Her iki ayette de kurbanın anlamı ve önemi ortaya çıkıyor. Toplum varlığının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için, fakir kimsenin de dinin emirleriyle ibadetini yerine getiren zengin kişiler aracılığıyla Allah’a şükretmesi için zekat, sadaka ve kurban gibi çeşitli yardımlaşma ibadetleri hayatımızda yer alıyor. Kurban muhabbet, bereket ve şükürle birlikte; toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu her daim diri ve güçlü tutuyor.

İslam’da kurban, kâinatın efendisi Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) hadisleri ve yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ile birlikte bir bütünlük kazanmış oluyor. Yani kurban kesme ibadeti hem Kur’an’la hem de Peygamber Efendimiz’in sünneti ve uygulamalarıyla sabittir. Kurban kesmek neden önemlidir sorusu da tüm bunlara baktığımız da değer buluyor. Kurban ibadeti özellikle mazlum coğrafyada yaşayan ve eti seneden seneye gören fakir Müslümanların sevinci olurken, kurban bağışında bulunan kimseler için de paylaşma duygularını zirveye çıkarıyor. Kişi Allah’a şükrünün bir ifadesi olarak O’nun yolunda harcadığı varlıklarla ortaya çıkan ibadetin huzurunu yaşıyor. Kurban bayramı fazileti Müslümanlar’ın omuz omuza aynı saflarda buluşması ve zengin kimsenin fakir kardeşine bağışladığı kurban ile ortaya çıkıyor. İslam’da kurbanın önemi de kurbanın dini dayanağı ile vücut buluyor. Kur’an’daki ayetler, hadis ve sünnetler İslam dininde hem sevabı hem de yoksul kimselerin etten istifade ederek ibadetin yerine gelmesini ve Müslümanların kardeşliğinin pekişmesini işaret ediyor.

Umarım bu Kurban Bayramı’nda geçtiğimiz yıllarda yaşanan ilginç manzaralara şahit olmayız. Kurbanlarımızı güzelce keser, ihtiyaç sahibi ailelere ve sevdiklerimize ulaştırırız. Pandemi gölgesinde gireceğimiz Kurban Bayramı’nda kurallara uymaya önemli bir şekilde dikkat ederiz. Umarım Kurban Bayramlarında bir araya geldiğimizde yaptığımız gibi kurban yağlıydı, kaç kilo et çıktı? Gibi gereksiz muhabbetlerle kestiğimiz kurbanın ecrini kaçırmayız. Kurbanın anlamını idrak ederek Allah rızası için kurban keselim ve kestiğimiz kurbanları uygun bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştıralım. Dolaplarımızı et ile doldurmayalım. Çevre ve insan sağlığına dikkat edelim.

Nice Kurban Bayramlarında buluşmak ümidiyle, bayramınız mübarek olsun.