Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünde, yaz stajı kapsamında eğitim alan öğrencilerin çalışmalarından oluşan Geleneksel Sanatlar Sergisi; Necmettin Erbakan Üniversitesi, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar Fakültelerinden gelen 17 öğrencinin emekleriyle ziyarete açıldı. Etkinliğe; Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, İstanbul Yazma ve Nadir Eserler Kurum Başkanı Hüseyin Kutan, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

F V F C

"Turkeye" köyünde hiç Türk yok! "Turkeye" köyünde hiç Türk yok!

ÖĞRENCİLER BİR AY SÜREN YOĞUN PROGRAM SONUCUNDA BAŞARDILAR

Staj programında yer alan öğrenciler, restorasyon, kütüphanecilik, cilt yapım teknikleri ve kütüphanelerde önleyici koruma alanlarında hem teorik hem de pratik bilgi edindi. Eğitimler sonucunda yaklaşık 30 eser, öğrencilerin özverili çalışmalarıyla yeniden kullanılabilir hale getirildi. Serginin açılışında konuşan Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, programa katılan öğrencilerin sadece stajyer değil, aynı zamanda geleceğin sanatçı adayları olduğunu vurguladı. Şahin, öğrencilerin bu çalışmaları büyük bir aşkla ve titizlikle gerçekleştirdiğini belirterek, "İlk hafta kütüphanecilik ve eser koruma hakkında teorik bilgiler verildi. Sonraki haftalarda ise öğrenciler bu bilgileri pratiğe dönüştürdü ve kendi yeteneklerini sergiledi. Öğrencilerimiz; bir ay süren bu yoğun program boyunca, her biri restorasyon, kütüphanecilik, cilt yapım teknikleri ve kütüphanelerde önleyici koruma gibi son derece önemli alanlarda eğitim aldılar. Bu eğitimler neticesinde her bir öğrenci, kendilerine verilen etütlük eserleri yeniden kullanılabilir hale getirdi ve geleceğe kazandırdı. Bu programda, öğrencilerimiz sadece mevcut eserleri onarmakla kalmadı, aynı zamanda kendi yeteneklerini ve hayal güçlerini kullanarak çeşitli defterler tasarladılar, bu defterlerin dikiminden ciltlenmesine kadar tüm aşamalarında emek sarf ettiler. Bu eserler, sergilemekten büyük gurur duyduğumuz, toplamda yaklaşık otuz eserden oluşuyor. İki öğrencimiz dijital alanda çalışmalar gerçekleştirdi. İlgi ve yetenekleri doğrultusunda bu alanda uzmanlaşarak, diğer öğrenciler gibi restorasyon ve kütüphanecilik eğitimlerini başarıyla tamamladılar. Sevgili öğrenciler, sizleri bu başarılarınızdan ötürü tebrik ediyorum. Sanatın ve kültürün izlerini geleceğe taşımak için gösterdiğiniz bu çabalar hepimizi gururlandırıyor” ifadelerini kullandı.

C D S C

SERGİDE ÇALIŞMALARINI GÖRÜNCE GURUR DUYDULAR

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünde, yaz stajı kapsamında eğitim alan öğrencilerden olan, KTO Karatay Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğrencisi Ravza Çomak ise, bu sergide yaptığı hat sanatının bulunduğunu söyleyerek herkesin kendi bölümüne ait tezhip, hat, halı-kilim dokuma çalışmaların bulunduğundan bahsetti. Çomak, staj sürecinde bazı anlarda zorluklar yaşadıklarını belirterek, “Her işin bir zorluğu vardır. Yeri geldiğinde çok eğlendik yeri geldi yorulduk, hasta olduk. Ama dayanışma halinde işimizi hallettik. Burada çalışmalarımız sergilendiği için oldukça gururlu ve mutluyuz” diye konuştu.

Açılış töreni, kurdele kesimi ile gerçekleşirken, sergiyi gezen akademisyenler öğrencilerden eserlerin restorasyon süreçleri hakkında bilgi aldı. Sergi, geleneksel sanatların korunmasına ve yeni nesiller tarafından yaşatılmasına katkı sağlaması açısından büyük ilgi gördü.

Muhabir: TUBA KAYA