Konya sinema sektörünün ve yerli dizilerin yeni mekânı oldu. Yapımcılar ve yönetmenler Konya’ya yoğun ilgi gösteriyor. Konya’da şu an Samanyolu televizyonunda yayınlanan ‘Tek Türkiye ve Şefkat Tepe’ dizileri çekiliyor. İki dizi de büyük izlenme oranlarına sahip. Konyalı Yönetmen Atalay Taşdiken’in filmi ‘Mommo Kız Kardeşim’ isimli sinema filmi Konya’da çekilen bir diğer film. Köy yaşamını ve kardeşler arası iletişimi anlatan bu duygusal film sürpriz bir finalle bitiyor. Hüyük’te çekilen  ‘Kız Kardeşim Mommo’ isimli sinema filmi ise büyük beğeni topladı. Filmin festivallerde ödül alması bekleniyor. Mommo Kız Kardeşim filmi baştan sona Hüyük’e bağlı Çavuş Beldesi’nde çekildi. Geçtiğimiz yıl Çavuş Kasabası'nda çekilen ve tamamen kendi imkanları ve yörenin insanlarının oynadığı senaryosunu yazıp yönettiği ‘Kız kardeşim Mommo' filmi ile yurt dışında bir çok ödül aldı.
KONYA YERLİ DİZİLERİN MEKÂNI OLDU
Konya’da ayrıca daha birçok profesyonel ve amatör filmde çekildi. Konya sinema yönetmenlerinin adeta gözbebeği oldu. Sinema yönetmenleri Konya’nın film çekilmek için ideal bir yer olduğunu ve şehrin çok güzel bir resmi andırdığını söylüyor. Osman Sınav’ın öğrencisi Abdülkadir Ceylan Ede’nin yönettiği ‘Şefkat Tepe’ dizisi film Konya’da çekiliyor. Konya’nın Çumra ilçesi Dineksaray köyünde, Sille ve Tatköy’de çekimleri yapılan Şefkat Tepe dizisi, köy halkı tarafından ve ülke genelinde ilgiyle izleniyor. Osman Sınav’ın talebesi Abdülkadir Ceylan Ede’nin yönettiği ve Mert Kılıç, Aslıhan Güner, Sabri Özmener, Ertuğrul Şakar, Hüseyin Erkanlı, Serkan Bilgili ve Korhan Fırat’ın rol aldığı dizinin çekimlerine Dineksaray köyünde ve Sille’de devam ediliyor. Şefkat Tepe dizisi Türkiye'nin son otuz yılının en can yakıcı konusu, terörü anlatıyor. Terörün dağıttığı ailelerinin hayatlarına mercek tutuluyor. Dizi 1997 yılında Güneydoğu’da geçiyor.
TEK TÜRKİYE DİZİSİ BOSNA-HERSEK’TE
Türkiye’de meraklılarının ilgiyle izlediği ‘Tek Türkiye’ dizisi de Konya’da çekiliyor. Yönetmenliğini Gürsel Ateş’in yaptığı Tek Türkiye dizisinin başrol oyunculuğunu Ozan Çobanoğlu yapıyor. Tek Türkiye dizisi de Türkiye’de yaşanan terör olaylarını anlatıyor. Büyük reyting toplayan Tek Türkiye dizisi geçen aydan bu yana Bosna-Hersek’te gösterilmeye başladı. Boşnakça altyazılı olarak gösterilen Tek Türkiye dizisi Bosna-Hersek’te de büyük ilgi görüyor. Dizinin Balkanlarda yayınlanmaya başlaması Konya’nın tanıtımına da büyük katkı sağlayacak. Konya’da film çeken bütün yönetmenlerin ortak görüşü: “Konya film çekmek için maddi ve manevi anlamda çok iyi bir mekan.”
KONYA’NIN YETİŞTİRDİĞİ İKİ ÖNEMLİ YÖNETMEN
Birçok filme ve diziye ev sahipliği yapan Konya, yetiştirdiği yönetmenlerle de adından söz ettiriyor. Minyeli Abdullah filminin yapımcısı ve Hür Adam gibi filminin yönetmeni ve yapımcısı olan Bozkırlı Yönetmen Mehmet Tanrısever de başarılı filmleriyle adından sıkça söz ettiriyor. 1980’lerin sonunda gişe rekorları kıran Minyeli Abdullah filminin yapımcılığını yapan Konyalı Yönetmen Mehmet Tanrısever, 21 yıl sonra çektiği ‘Hür Adam’ filmiyle yeniden sinema sektörüne döndü. Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatının ve mücadelesinin anlatıldığı Hür Adam filmi gişe rekorları kırarken, en çok tartışılan film oldu. Geçtiğimiz yıl Çavuş Kasabası'nda çekilen ve tamamen kendi imkanları ve yörenin insanlarının oynadığı senaryosunu yazıp yönettiği "Kız kardeşim Mommo' filmi ile yurt dışında bir çok ödül alan Beyşehirli de Yönetmen Atalay Taşdiken, 'TBMM Üstün Hizmet Ödülü'nü almıştı.  1964 yılında Beyşehir’de doğan Atalay Taşdiken, 1993 yılında Türk-Rus-Özbek ortak yapımı 'Beş numaralı kamp' filminde senarist ve yönetmenlik yaptı. Taşdiken, Beyşehir için 'Güneş bile zor ayrılır bu şehirden' isimli bir belgesel yaparak, 1. Köyceğiz Ulusal Film Festivali'nde jüri özel ödülü aldı. Taşdiken, ayrıca Asya Pasifik Sinema Ödülleri Akademi Üyesi olmaya hak kazandı.
KIZ KARDEŞİM MOMMO FİLMİ’NİN ALDIĞI ÖDÜLLER
Türkiye’de ve yurtdışında 20 ödül alan Kız Kardeşim Mommo filminin aldığı ödüllerden bazıları ise şunlar; 114. Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali - En İyi Film (Mimar isimli Alman filmiyle paylaştı),  14. Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali -Halk Jürisi En İyi Film, 16. Adana Altın Koza Film Festivali - Halk Jürisi En İyi Film, 16. Adana Altın Koza Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Uluslararası Yarevan Çocuk Filmleri Festivali, Ermenistan - UNICEF  En İyi Çocuk Hakları Filmi Ödülü, 4. Dadaş Film Festivali - Erzurum, Türkiye - En İyi Film Ödülü,  59. Uluslararası Berlinale Film Festivali- Yeni Nesil,  4. Bursa İpekyolu F.F.  Altın Karagöz  En İyi Yönetmen Ödülü .
İbrahim Büyükeken
 
Editör: TE Bilişim