Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca kazı çalışmaları süren Savatra Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu. Başkan Altay ve Başkanı Hasan Kılca, bu kapsamda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Çalışmalar hakkında bilgi veren kazı başkanı Doç. Dr. İlker Işık, alanda geçen yıl başlanan çalışmalar kapsamında kısa sürede çok yol kat edildiğini ve Konya’nın ilk mozaiklerine ve kentte kazısı yapılan tek tiyatronun da bu alanda olduğunu bildirdi. Programa katılan basın mensuplarına Savatra Antik Kentinin yanında Karatay Belediyesi’nin ilçe turizmine kazandırdığı Obruk Hanı ve Gölü gezildi.

‘SAVATRA, KONYA’NIN MARKASI OLACAK’

Çatalhöyük’ten başlayarak her dönemde Konya’nın önemli yerleşim alanlarından birisi olduğunu söyleyen Altay, bulguların, yapılan kazılarla gün yüzüne çıkmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Konya’nın sanayi ve tarım şehri olmasının yanında son dönemlerde bir turizm şehri olduğunu söyleyen Altay, “Geçtiğimiz günlerde Turizm Bakanımızın da ifade ettiği gibi, Konya’nın turizmden aldığı payın artırılması, bu pay vesilesiyle yeni istihdam alanının oluşturulması ve Konya ekonomisinin gelişmesiyle ilgili çok ciddi bir süreç yürütüyoruz. Bu süreci, Kültür Bakanlığımızın desteğiyle yapmış olduğumuz Turizm Master Planı çerçevesinde tüm Türkiye’ye örnek bir şekilde yürütüyoruz. Çok kısa bir süre olmasına rağmen çok önemli eserler çıkmasına katkısından dolayı Kazı Başkanımıza, ayrıca muhtarımız ve desteklerinden dolayı mahalle halkımıza da çok teşekkür ediyorum. Hasan Kılca Bey burayı ilk anlattığında o kadar heyecanlı anlattı ki, biz de mutlaka burada bulunmamız gerektiğini düşündük. Kazı faaliyetlerindeki finansmanımıza devam ediyoruz, inşallah Savatra bundan sonra Konya’nın en önemli markalarından biri olacak.” dedi. Birçok şehirden insanların turizmle ilgili Konya’yı merak ettiğini söyleyen Altay, Konya belediyelerinin yaptığı hizmetler hakkında şunları kaydetti: “Çatalhöyük’te çok önemli bir karşılama merkezi yapıyoruz, inşallah bahar aylarında tamamlanmış olacak. Yine Boncuklu Höyük’te Karatay Belediyemiz çalışmalarını yürütüyor, bugün de Savatra Antik Kenti’ndeyiz. Selçuklu Belediyemiz Sille’de bir çalışma yürütüyor; Karatay Belediyemiz Lavanta Bahçeleri’nde; Meram Belediyemiz Meram Bağları ve Büyükşehir Belediyesi olarak Mevlana civarında bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Bunların hepsini, üst ölçek planın parçaları olarak yürüyor. İnşallah yakın zamanda yaptığımız bu işleri, büyük bir resim olarak da sizlere sunmayı planlıyoruz.”

‘TURİZMİN YENİ DESTİNASYONU OLACAK’

Konya modeli belediyeciliğin bir örneği olarak Savatra Antik Kenti’nde yapılan kazılar hakkında konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Büyükşehir ve Karatay Belediyemizin desteğiyle Savatra Antik Kenti’nde incelemelerde bulunuyoruz. Bölgede bulunan tiyatro alanını ve mozaik yapıyı inceledik. Antik bulguların bulunduğu Yağlıbayat mahallemiz, merkeze yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan bir alan ve aynı zamanda Kapadokya yolu üzerinde olan turizmin uğrak yerlerinden bir tanesi.” dedi. Yapılan kazılarla bölgenin turizmde yeni bir destinasyonu olacağını vurgulayan Kılca, “Savatra Antik Kenti’nde çok güzel eserler, çok değerli bulgulara şahitlik ediyoruz. Geçen günlerde İslam öncesi dönemlere ait Türk yazısının bulunduğu kitabe ele geçirilmişti, yine tiyatro kazısı ve mozaiklerle birlikte çok özel bir alan olduğunu görüyoruz. Büyükşehir ve Karatay belediyemizle inşallah burada olan çalışmalara devam edeceğiz. Hedefimiz, turizmde zaten bir marka olan şehrimizi daha ileriye taşımak, bu anlamda destinasyon sayımızı artırmak. Burası da yeni bir turizmin yeni bir destinasyonu olacak inşallah. Burada bulunan ekibimize, hocalarımıza teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Kadın algısını sanatla eleştirdi Kadın algısını sanatla eleştirdi

‘KONYA’NIN İLK MOZAİK YAPISI SAVATRA’DA’

Büyükşehir ve Karatay Belediyesi iş birliğiyle Müze Müdürlüğü Başkanlığınca geçen yıl Karatay ilçesine bağlı Yağlıbayat Köyü’nde çalışmalara başladığını söyleyen Kazı Başkanı Doç. Dr. İlker Işık, “İlk etapta tiyatro alanımızda başladığımız çalışmalarda oturma basamaklarını da ortaya çıkardık. Bu yıl itibariyle alanda yaptığımız diğer bir çalışma, mozaik alandı. Mozaik alanda eylül ayı itibariyle kazı çalışmalarımıza başladık. 165 metrekarelik alanda yaptığımız çalışmalarda, büyük bir mozaik tabanla karşılaştık.” dedi.Mozaik alan hakkında bilgi veren Işık, “Bulduğumuz mozaik, genel itibariyle sağlam durumda, figüratif örnekler ve ele geçen bulgulara bağlı olarak erken Bizans dönemine örnekler sunmakta. Burası zaten Roma döneminde önemli bir garnizon kenti. Önemli bir yerleşim sahası olmasından kaynaklı olarak zenginliğin ve asaletin ve kentin gücünün sembollerinden olan mozaikle karşılaşmak, bizleri şaşırtmadı ve mutlu olduk.” ifadelerini kullandı. Mozaik yapının ne olduğuna dair henüz net bir bilginin olmadığını söyleyen Işık, bir konut mimarisi mi yoksa kamu yapısına mı ait olduğu konusunda yapının genel planı açısından yorum yapmanın şu an için çok erken olduğuna değindi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim