Şair Yazar Osman Avanoğlu tarafından kaleme alınan Konya Efsaneleri Çimke Yayınları’nda yayınlandı.  Konya Efsaneleri kitabını yazmasındaki amacının Konya’nın efsanelerini derleyip bir araya getirmek ve Konya kültürüne katkı sağlayabilmek olduğunu ifade ederek, “Efsaneler her kültürde her millette var olmuştur. Efsane manası itibarı doğa üstü, hayal ürünü kişiler veya olaylardan oluşmuş hikayelerdir. Efsaneler halkın kendi bölgesine ve özelliklerine bağlı olarak değişen büyüleyici hikâyelerdir. Çoğu efsaneler hayal ürünü olsa da bir gerçekten yola çıkılarak anlatılan, bir gerçeğe dayanan efsaneler de yok değildir. Konya; köklü bir geçmişe, zengin bir halk kültürüne sahiptir. Şehrimiz adeta efsane zenginidir. İlçelerinde, kasaba ve köylerinde birbirinden farklı efsaneler anlatılır. Konya'nın, Anadolu Selçuklularına başkentlik yapması neticesinde şehir halkı saray kültürüne, devlet geleneğine, askeri kültüre vakıf olmuştur. Ayrıca dini, edebi ve ilmi açıdan geniş bir literatüre sahip olmuşlardır. Bu vesileyle sözlü halk kültürü Konya'da epeyce gelişmiştir. Bazı efsanelerimizin ünleri Konya'yı aşıp çok geniş bir coğrafyaya yayılmışlardır. Tahir ile Zühre Efsanesi, Aya Thekla Efsanesi, Kibele Efsanesi, Aziz Khariton Efsanesi bu duruma en güzel örneklerdir. Konya ve ilçelerinde anlatılan efsaneleri, şehir efsaneleri de denen şehir söylentilerini ve anlatıla anlatıla efsaneleşen menkıbeleri bu kitapta derlemeye gayret ettim. Efsaneleri derlerken yazılı kaynakların yanı sıra yörede yaşayan insanlardan da istifade etmeye gayret ettim. Kitapta; Konya ve ilçelerinden altmış ikisi efsane, on sekizi şehir efsanesi (söylentisi) olmak üzere toplam seksen efsane var. Bu efsaneleri bazen hikâye, bazen masal bazen de makale şeklinde yazdım. Bu eseri yazmaktaki amacım şehrimizin efsanelerini derleyip bir araya getirmek ve Konya kültürüne katkı sağlayabilmektir. Ayrıca bu vesileyle beni yetiştiren şehrime vefa borcumu karınca kararınca bir nebze de olsa ödeyebilirsem ne mutlu bana” ifadelerini kullandı.

OSMAN AVANOĞLU KİMDİR?

1965 yılında Konya'da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Konya'da okudu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamladı. Öğrenciyken gazeteciliğe başlayıp beş yıl kadar yerel ve ulusal basında görev yaptı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda otuz yıl öğretmen ve yönetici olarak görev yaptıktan sonra emekli oldu. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) üyesidir. Yayınlanmış üç şiir kitabı bulunmaktadır. Ayrıca şiirleri edebiyat dergilerinde defalarca yayınlandı. Bazı şiirleri Arapça' ya çevrilip yayınlanmıştır. Halen köşe yazarlığı yapmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

ESERLERİ:

Şiir:

Serseri Bir Kar Tanesi (Cinius Yayinlan-Istanbul-2018) Kudüsname (Artikel Yayınlan-Istanbul-2018) Ay Tutulur Gözlerinde (Çimke Yayınevi )-Konya-2021)

Roman:

Asiye Bir Aşk Masalı (Flora Yay-stanbul-2022)

EMİNE AKHAN

Editör: TE Bilişim