Edibali’ye görünmez eller hep engel oldu Konya Aydınlar Ocağı, Yeniden Milli Mücadele Hareketinin Kurucusu Aykut Edibali’yi vefatının birinci yıl dönümünde andı. İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonundaki programda dava arkadaşlarından Ahmet Kara 1980 öncesi gençlik hareketi dönemini, Mustafa İnce ise 1980 sonrası siyasi çalışma dönemini anlattı. Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü “Topluma kültürel borcumuzu bu tür programlarla ödemeye çalışıyoruz” dedi. Daha sonra merhum Aykut Edibali’nin Yenden Milli Mücadele Hareketini başlattığı yıllardan ve partileşme döneminde yaptığı konuşmalardan oluşan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

‘GENÇ YAŞLARDA HAREKETE GEÇTİ’

Milli Mücadele Hareketinin ve Millet Partisi’nin önemli isimlerinden Ahmet Kara merhum Aykut Edibali’nin genç yaşlardan itibaren Mücadele Birliğini kurmaya yönelik hazırlıklar yaptığını belirterek “Necmettin Erişen ve İrfan Küçükköy gibi ağabey isimlerle Afyon'u ve Konya'yı ziyaret ederek bu çalışmaları tamamlamışlardır. (Düşman donanımlı ve daima hazır ama bizim milletimiz tehlikenin farkında değil) diyen Aykut ağabey milletimizi uyandırmanın gayretinde oldu” dedi. Kendisinin Edibali ile 1967 yılında tanıştığını ve bunun iki ay sonrasında da Mücadele Birliğinin kurulduğunu anlatan Kara “Aykut abinin 5 temel prensibi vardı. Bunlar emperyalizmle mücadele, kapitalizmle mücadele, siyonizmle mücadele ve milli değerlere ve İslam'a bağlılıktır. Mücadelemizde karşımıza başkaca milliyetçi oluşumlar çıktı. Bu arada; 1945'e kadar dünyada İngiliz sömürgeciliği varken o tarihte Rusya, Amerika, İngiltere üçlüsü sömürmek üzere dünyayı paylaştı. Aykut abi de düşmanı yenmenin eğitilmiş, donanımlı kadrolarla ve halkın teşkilatlandırılmasıyla mümkün olacağını düşünüp bunu söylerdi” diye konuştu.

‘ANADOLU’NUN İŞGALİNDEN ENDİŞE DUYDU’

Sözlerine “Aykut abi Anadolu'yu geçmişte işgal eden emperyalist haçlıların bir gün yine işgal edebileceğinin bilincindeydi” diyerek devam eden Kara “Milleti bu gerçeğe uyandırmak ve hazırlıklı olmaya teşvik etti. (Düşman daima teşkilatlı ve hazır, bizim onların stratejinden ve teşkilatından daha üstün olmamız lazım) görüşünü her fırsatta dile getirdi” diye konuştu. Edibali’nin 1973'te sonra milliyetçi partiler ittifakını savunduğunu da kaydeden Kara “Aykut abi Demokratik Parti, MHP ve MSP'nin üçlü ittifak yapması halinde CHP'den daha fazla oy alacağını ve iktidar olacağını öne sürerek bu ittifakın gerçekleşmesine çaba harcadı ama olmadı” dedi.

MERVE DURGUT

.

Editör: TE Bilişim